To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G] Załączenie świateł mijania, bez podnoszenia lampek !!

Adaho_krak - 30-06-2007, 00:10
Temat postu: [1G] Załączenie świateł mijania, bez podnoszenia lampek !!
Jak w temacie, obiło mi się o uszy że jest taka opcja. Mam lampy z przod od wersji USA i teraz chciałbym je normalnie załączyć i w dzien jeżdzić na opuszczonych bo będą świecić przez klosz jako lampy dzienne (spełniają wymogi). Natomiast w nocy bym sobie je otwierał przyciskiem do otwierania :) Jak to zrobić bez rozkopania całego auta ??
tanaka - 30-06-2007, 22:17

mozesz podeslac zdjecie takich lampek ? bo fajna opcja z tymi zamkietymi lampami :D
Adaho_krak - 30-06-2007, 23:32

tanaka, na zdjęciu nie bardzo widać różnice, zewnętrznie wyglądają idento. Jak rozkminie jak to zrobić, to napisze i udokumentuje fotograficznie. :) Trzeba to zaświecić, żeby było efekt widać. :)
HouseM - 01-07-2007, 13:26

Miłej zabawy !!! http://www.cardomain.com/ride/155904/10 !!! :D
Adaho_krak - 01-07-2007, 14:18

HouseM napisał/a:
Są dwa sposoby. Albo rozwalić kostkę pod kierownica i wypiąć kabelek z przełącznika świateł który odpala przekaźnik silniczka.
Albo co bardziej mi się uśmiecha do zrobienia i co będzie bardziej odwracalne. w miejsce bezpiecznika od silniczków wpiąć oddzielny układ bezpiecznik 30A plus przełącznik o dużej obciążalności, kablami pociągnąć do auta i gotowe.

Jest jeszcze coś takiego jak "sleeping eyes", znalazłem filmik instruktarzowy do ściągnięcia i chyba sobie tak zrobie, tylko narazie nie mam czasu. Podaje link do ściągnięcia i oglądnięcia :) http://www.turbokillers.c...c,select/id,12/

HouseM - 01-07-2007, 18:53

czwarty sposób to to co dałem w linku a piąty to przeciąć jeden z przewodów od timera silniczków(za plastikiem przy nogach kierowcy ,duza popielata żecz z 5 kabelkami :-) i dać tam przełącznik ON/OFF
Adaho_krak - 01-07-2007, 23:34

HouseM napisał/a:
czwarty sposób to to co dałem w linku a piąty to przeciąć jeden z przewodów od timera silniczków(za plastikiem przy nogach kierowcy ,duza popielata żecz z 5 kabelkami :-) i dać tam przełącznik ON/OFF

Po próbach ostatni sposób najlepszy, we wtorek montuje i zrobie foty :)

Anonymous - 02-07-2007, 10:10

Kurde, a ja tak usilnie chciałem się dowiedzieć rozwijając temat na Mistubishi Eclipse Klub Polska ;) a tu proszę !! I co ciekawe udzielają sie te same osoby. :D
Adaho we wtorek trzymam za Ciebie kciuki. Napisz po modyfikacjach swoje przeżycia ;)
----
Aha, z tego co się doczytałem to "przeróbka" polega na odłączeniu konektora co powoduje deaktywację automatu podnoszenia klap przy włączaniu świateł. Aby po np zmroku jeżdzić na światłach mijania wystarczy "ręcznie" podnieść klapy przyciskiem popup.
Adaho, dobrze zrozumiałem tę przeróbkę?
Pozdrawiam

Adaho_krak - 04-07-2007, 00:34

No to jak obiecałem to pisze:

Pierwszym moim krokiem był zakup lampek od wersji USA:

Żeby uzyskać efekt światła, przy zaświeconych, ale opuszczonych lampach konieczne są lampy od v. USA, dokładnie w takiej konfigracji lampek jak u góry. Nie mogłem dojść jak "zasterować" lampami, żeby świeciły a jednocześnie pozostały zamknięte. I tu z pomocą przyszedł kolega HOUSEM, który wynalazł czarny kabelek.
Ten kabelek znajduje się przy czarnej skrzynce, pod plastikową obudową (tapicerką) obok nóg kierowcy, po lewej stronie samochodu, na dole

W/w kabelek dokładnie jest w kostce od czarnej skrzynki :) , pierwszy od lewej strony i tyłu samochodu, trzeba go rozciąć i wlutować wyłącznik, miejsce na wyłącznik ja wybrałem w plastikowej obudowie, ale to już kwestia gdzie komu pasi.

I teraz wyłącznik w pozycji OFF, światła mijania świecą, ale się nie podnoszą. W pozycji ON, wszystko działa tak jak przed montarzem.

Ciekawą alternatywą jest usyskanie tzw. efektu "slleping eyes", czyli nie dokońca otwartych lamp. Żeby to zrobić dajemy wyłącznik w pozycjie OFF zaświecamy światła mijania lub naciskamy przycisk otwierania lamp i któtkimi pstryknięciami wyłącznika ON/OFF, ustawiamy podniesienie jak nam pasuje. Oto efekt:

Anonymous - 04-07-2007, 08:53

Brawo, Brawo Adaho!! Za super dokumentację wykonawczą i za prezentację efektów ciężkiej pracy. Z jakiego źródła korzystałeś przy wyborze lamp ver. USA? Na aukcjach czy tez innego?
Pozrawiam

kaleos - 04-07-2007, 09:33

a to wszytko przez ten jeden magiczny, czarny kabelek :D
wrescie nie bede musial recznie robic "slleping eyes" :rolleyes:
dzieks Adaho za instrukcje :)

Adaho_krak - 04-07-2007, 09:57

conti64 napisał/a:
Z jakiego źródła korzystałeś przy wyborze lamp ver. USA? Na aukcjach czy tez innego?

Ja akurat zamieniłem lampy, z auta USA które kolega miał w komisie. Ale są dostępne na allegro po 80zł/szt. NÓWKI !!!

Anonymous - 04-07-2007, 11:39

Adaho_krak napisał/a:
W/w kabelek dokładnie jest w kostce od czarnej skrzynki :) , pierwszy od lewej strony i tyłu samochodu

hej! dziekuje za poruszenie tematu swiatel :) w laserze z 1990 r. w tej kostce jest piec kabelkow. tylko jeden jest caly czarny - srodkowy. reszta jest "czarno - kolorowa". jakie kolory mial przewod ktory rozciales?

Adaho_krak - 04-07-2007, 12:36

zycho napisał/a:
reszta jest "czarno - kolorowa". jakie kolory mial przewod ktory rozciales?

... kolor czarny, jutro jeszcze dokładnie sprawdze czy miał jakieś barwienie dodatkowe, dziś nie bardzo mam jak :)

Adaho_krak napisał/a:
pierwszy od lewej strony i tyłu samochodu,

... spróbuj jeszcze w/g pozycji kabla w kostce z w/w opisu, wyciąg go z kostki i odpal światła, zobacz czy się otwierają ...

Anonymous - 04-07-2007, 13:33

Adaho_krak napisał/a:
... kolor czarny, jutro jeszcze dokładnie sprawdze czy miał jakieś barwienie dodatkowe

u mnie, w/g Twojego opisu, ten kabelek jest czarno-niebieski z czerwona kropka (nie mylic z niebiesko-czarnym z czerwona kropka ktory jest z drugiej strony kostki :) )

Adaho_krak napisał/a:
... spróbuj jeszcze w/g pozycji kabla w kostce z w/w opisu, wyciąg go z kostki

niestety nie potrafie wyciagnac - nie wiem ktora zapadke w kostce podwazyc zeby wyszedl