To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kierunkowskazy wlaczane 'na krotko'

arekp - 25-06-2007, 16:45
Temat postu: Kierunkowskazy wlaczane 'na krotko'
Kilka dni temu mialem okazje smigac sobie nowiutkim Audi i pewien gadzet zyskal moje uznanie.

Bardzo przydatna featurka - zwlaszcza na trasie - byl tam uklad kierunkowskazu, ktory po podaniu impulsu wyzwalal 3 lub 4 blysniecia kierunkowskazu i sie wylaczal.

Mysle, ze to fajna opcja do skopiowania przez tych z Was, ktorzy czesto wyjezdzaja w trase.

JCH - 25-06-2007, 18:56

arekp napisał/a:
byl tam uklad kierunkowskazu, ktory po podaniu impulsu wyzwalal 3 lub 4 blysniecia kierunkowskazu i sie wylaczal.
Taa, tylko przy szybkim omijaniu przeszkody, rowerzysty, itp. już dawno jesteś za a kierunkowskaz miga i miga, i miga ..... :badgrin:
arekp - 25-06-2007, 20:00

JCH napisał/a:
Taa, tylko przy szybkim omijaniu przeszkody, rowerzysty, itp. już dawno jesteś za a kierunkowskaz miga i miga, i miga ..... :badgrin:

Testowane przy duzo za duzej predkosci na jednej z niewielu autostrad w naszym kraju - dziala poprawnie ;)

Pieniek - 01-07-2007, 23:26

taki sam patent jest w nowszych modelach Forda. Jedno dotknięcie dźwigienki powoduje trzy mignięcia kierunkowskazu. W praktyce moim zdaniem to bardzo przydatny gadżet i sprawdza się znakomicie.
saphire - 02-07-2007, 05:09

Proste do zrobienia bo wystarczy podpiąć pod wyłącznik układ czasowego podtrzymania a takie gotowe są osiągalne w sieci - w końcu to ledwie parę elementów w typie tranzystora/tyrystora/kondensatora/rezystora/potencjometru i zapewne gotowe schematy są na ,,elektrodzie'' - szukaj tam "włącznik czasowy"
Anonymous - 02-07-2007, 08:46

JCH napisał/a:
arekp napisał/a:
byl tam uklad kierunkowskazu, ktory po podaniu impulsu wyzwalal 3 lub 4 blysniecia kierunkowskazu i sie wylaczal.

a w czym to przeszkadza? czyli niby jedno mrugniecie oznacza ze wymijam rower? a jak ktos nie zauwazy?
arek w autach vag mruga trzy razy, mam to w golfie i uwazam za super pomysl, wczesniej docenialem te rozwiazanie w s-ce.
jedyny mankament to ze przy dziekowaniu za ostatnim razem zapali sie trzy razy ostatnia strona.

arekp - 02-07-2007, 08:51

arturro napisał/a:
arek w autach vag mruga trzy razy, mam to w golfie i uwazam za super pomysl, wczesniej docenialem te rozwiazanie w s-ce.

Wczoraj to samo rozwiazanie zaobserwowalem w Mercedesie. W luzniejszej chwili pomysle o dorobce do Carismy bo na trasie, kiedy wykonuje sie niewielkie ruchy kierownica jest to super rozwiazanie.

arturro napisał/a:
jedyny mankament to ze przy dziekowaniu za ostatnim razem zapali sie trzy razy ostatnia strona.

Jutro jade do Warszawy, tam sprawdze czy w Audi bedzie takie zachowanie, Mercedesa bede mogl sprawdzic dopiero za 2 tygodnie.

Rodzumiem, ze mowimy o dziekowaniu swiatlami 'awaryjnymi'?

JCH - 02-07-2007, 08:55

arturro napisał/a:
JCH napisał/a:
arekp napisał/a:

a w czym to przeszkadza?
Wyprzedziłeś rower, lub ominąłeś przeszkodę a migasz jeszcze kierunkami nie wiadomo po co.
A druga rzecz - od kiedy to chcecie, żeby auto za Was myślało, co :?: :badgrin: 8)

Anonymous - 02-07-2007, 09:02

arekp napisał/a:
Rodzumiem, ze mowimy o dziekowaniu swiatlami 'awaryjnymi'?

ja nigdy nie uzywam awaryjek do dziekowania, tylko lewy-prawy-lewy-prawy

JCH napisał/a:
Wyprzedziłeś rower, lub ominąłeś przeszkodę a migasz jeszcze kierunkami nie wiadomo po co.

staram sie wczesniej sygnalizowac taki manewr czyli jedno mrygniecie przed, jedno w trakcie i jedno za (manewrem wyprzedzania).

JCH napisał/a:
A druga rzecz - od kiedy to chcecie, żeby auto za Was myślało, co

ja lubie jak mrugnie trzy razy za mnie, ustawi mi odpowiednia temp w aucie, powie kiedy mam zatankowac itd itd :D

arekp napisał/a:
W luzniejszej chwili pomysle o dorobce do Carismy bo na trasie, kiedy wykonuje sie niewielkie ruchy kierownica jest to super rozwiazanie.

w vagach wystarczy wpiac odpowiednie komfortblinker'y dostepne na ebayu lub kupic w aso,
w ktoryms motorze jest opisany montaz takiego gotowego urzadzenia kosztujacego ok 200zl, jakby ktos chcial wiedziec konkretnie w ktorym, odszukam.

arekp - 02-07-2007, 12:51

arturro napisał/a:
w vagach wystarczy wpiac odpowiednie komfortblinker'y dostepne na ebayu lub kupic w aso,
w ktoryms motorze jest opisany montaz takiego gotowego urzadzenia kosztujacego ok 200zl, jakby ktos chcial wiedziec konkretnie w ktorym, odszukam.

Jesli nie sprawi Ci to klopotu to ja poprosze.

Myslalem o zwyklym ukladzie wpietym 'za' wlacznikiem kierunkowskazow, ktory po podaniu na chwile zasilania (np. 1s) zalaczalby uklad czasowy.

Uklad ten po otrzymaniu impulsu podtrzymywalby napiecie na przewodach idacych dalej za wlacznikiem (do przerywacza).

Jesli uklad dostalby dluzszy niz wyznaczony czas impuls uklad by sie nie zalacal (wykrycie wlaczenia kierunkow na stale).

Rozwiazanie banalnie proste a jedyna ingerencja w budowe auta to podlaczenie sie w kostke idaca do kierownicy.

Anonymous - 02-07-2007, 13:21

arekp napisał/a:
Jesli nie sprawi Ci to klopotu to ja poprosze.

na forum passata znalazlem cos takiego:

pogromca napisał/a:
Swego czasu był artykuł z cyklu 'zrób to sam' w 'motorze' i tam jest właśnie opisany sposób montażu takiego urządzenia. Konkretnie to było w 'motorze' nr 9(2802),26.02.2007 a w artykule wykorzystali urządzenie Waeco One Touch MT 2000 i napisali że kosztuje to ok.200zł.

arekp - 02-07-2007, 14:45

arturro napisał/a:
Waeco One Touch MT 2000

Waeco One Touch MT 2000

Ta firma ma ciekawe urzadzenia w ofecie :-) Np.:

monitor cisnienia, temperatury oraz przebicia opony

Aga - 02-07-2007, 19:39

arekp napisał/a:
Kilka dni temu mialem okazje smigac sobie nowiutkim Audi i pewien gadzet zyskal moje uznanie.

Pieniek napisał/a:
taki sam patent jest w nowszych modelach Forda

arekp napisał/a:
Wczoraj to samo rozwiazanie zaobserwowalem w Mercedesie.

no i oczywiście w BMW hehehehe
osobiście używałam, fajna sprawa

tomusn - 03-07-2007, 07:50

arekp napisał/a:
Myslalem o zwyklym ukladzie wpietym 'za' wlacznikiem kierunkowskazow, ktory po podaniu na chwile zasilania (np. 1s) zalaczalby uklad czasowy.

Uklad ten po otrzymaniu impulsu podtrzymywalby napiecie na przewodach idacych dalej za wlacznikiem (do przerywacza).
może to coś takiego jak podtrzymanie podświetlenia wnętrza - z allegro za 14zł - u mnie działa pięknie
arekp - 03-07-2007, 14:06

tomusn napisał/a:
może to coś takiego jak podtrzymanie podświetlenia wnętrza - z allegro za 14zł - u mnie działa pięknie

Nie moze byc poniewaz, gdy zalaczysz kierunkowskazy 'na dlugo' to uklad ten spowoduje, ze po ich wylaczeniu nadal bedziesz mial podtrzymane. Uklad o ktorym wspominasz mozna by zastosowac jesli ktos by chcial dodatkowe przyciski sobie zamontowac - ale moim zdaniem mija sie to z celem skoro da sie to w prosty sposob rozwiazac.