To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - ZASADY TEGO FORUM - PROSZĘ ZGŁASZAC PROPOZYCJE

Hubeeert - 13-05-2005, 00:31
Temat postu: ZASADY TEGO FORUM - PROSZĘ ZGŁASZAC PROPOZYCJE
Ponieważ każde Forum potrzebuje jakiejś formy działania prosze o zgłaszanie propozycji i uwag do tego co chcielibyscie aby znalazło się w zasadach. Od siebie dodam że nie będa to zasady na wieki wieków amen tylko będą ewoluowały - jak coś się nie sprawdzi to won. Propozycje represji na razie nie będą brane pod uwagę.
Ogólnie - demokracja, tolerancja, obieralnośc modów, i przyjazne traktowanie innych użytkowników to podstawy ale reszta??

Kofi - 13-05-2005, 09:28

Przedewszystkim kwestia powtarzajacych sie topicow. Narazie nie ma jeszcze ich zbyt wiele wiec problem niewystepuje. Ale jak sie rozwinie, to wazne bedzie to aby w przypadku jakiegos problemu niezakladac nowego watka tylko znalezc odpowiedz na swoj problem w jakims starym, ewentualnie go odswiezyc.
Kofi - 13-05-2005, 09:45

Artii napisał/a:

Narazie forum jest mlode i postow jest niewiele, ale za rok nic sie na nim nie znajdzie konkretnego (bo tak jest na wiekszosci forum ktore znam). Dzieje sie tak dlatego bo np w temacie posta powinna byc jakas konkretna informacja dotyczaca opisywanego problemu.
Chodzi mi o to ze jak ktos opisuje problem np dotyczacy zaplonu to niech sie jakos tak temat nazywa, a nie ze da temat np "problem", bo takich nazw bedzie wiele a to nic nikomu nie bedzie mowilo.

Własnie. Myśle ze powinnismy zwracać na to szczególną uwage. W zasadach powinno być to jakos ujete. Np tak ze jesli ktos zalozy temat a tytul tego tematu nie bedzie w zaden sposob mowic o jego zawartosci, moderator moze ten temat zmienic, bez powiadamiania uzytkownika, nadajac mu odpowiednia (wedlu siebie) nazwe.

Dzieki temu w przyszlosci latwiej bedzie szukac problemow i uniknie sie w wielu przpadkach dublownia tematow.

Hubeeert - 13-05-2005, 09:45

Na to będzie prosta rada - temat zamkniety i w poście zamykajacym link do wcześniejszej dyskusji na temat.
Zasada - zawsze lepiej kontynuować dyskusję niż zakładać nowy temat.
Co do nazw tematów - będzie jak w Kupię Sprzedam i warsztat - jasno powiedziane co ma sie znaleźć w nazwie i będziemy tego pilnować.

wichura1 - 13-05-2005, 10:40

No i przede wszystkim zasada, jeżeli post został napisany do 12godzin wcześniej, a jest ostatni to edytujemy, zamiast pisać nowy. Nie wiem czy ten program Forum ma funkcję scal post. Na Forum IDG na którym jestem moderatorem, scalamy posty jeżeli ktoś się do tego nie zastosuje. A co do zamykania dublowanych wątków tak zgadzam się, że powinno się umieścić link do wątku właściwego, a ten zamknąć.
Krzyzak - 13-05-2005, 12:34

No to zasady powinny być proste, logiczne i intuicyjne:
1. nie mnożymy tematów - najpierw szukamy, dopiero potem zakładamy nowy; jeśli wyniki wyszukiwania coś dają podpinamy się pod dany temat (najbardziej pasujący) z problemem
2. temat typu off-topic w danej kategorii przenosimy i potem PM do właściciela
3. tematy zdublowane kończymy dając odnośnik do miejsca, gdzie było to poruszane, PM do właściciela z prośbą o stosowanie się do regulaminu
4. jeśli dany post jest ostatni, nikt nie odpisał, to go edytujemy a nie dodajemy kolejnego; takie kolejne posty jedenj osoby łączymy w jeden usuwając nadmiarowe; dopuszcza się taką możliwość, gdy ktoś np. odświeża dajmy na to swoje ogłoszenie/pytanie sprzed miesiąca itp.
5. ew. typu postów, które nic nie wnoszą, jak same emotki, lub "masz rację", "popieram", "dzięki" , które zupełnie tu są niepotrzebne usuwamy
6. jak coś nam nie pasuje, to PM do właściciela z prośbą o edycję - niech to on się martwi i napracuje a nie moder

josie - 13-05-2005, 12:56

A może jeśli jest to możliwe technicznie - po kliknięciu w button "nowy temat" powinno pojawić się zapytanie - sugestia czy oby na pewno skorzystałeś z szukajki i czy nie ma podobnego tematu o który pytasz...
Oczywiście nie powinno być to nachalne i jakieś "wielkimi literami" żeby nie wkurzać przestrzegających regulamin ale takie żeby bez problemu zauważył to ktoś nowy komu nie chciało się przeczytać regulaminu, a takich jest większość (w tym ja :D )

Hubeeert - 13-05-2005, 12:57

Będzie powitalny e-mail z zasadami i koniecznościa potwierdzenia rejestracji.
josie - 13-05-2005, 13:13

Hubeeert napisał/a:
Będzie powitalny e-mail z zasadami i koniecznościa potwierdzenia rejestracji.

Też dobry pomysł ale ze swojego doświadczenia wiem, że mało kto go przeczyta... Może to zły nawyk ale ja jak się gdzieś rejestruję i przychodzi mail do potwierdzenia to moje oczka szukają szybko niebieskiego linka i klik...

Anonymous - 13-05-2005, 14:06

nieznajomosc regulaminu nie usprawiedliwia 8)
kochajj - 13-05-2005, 14:31

mysle ze jak bedziemy regolarnie odwiedzać nasze działy to burdel sie nie zrobi... od tego jestesmy aby przenosić posty,upominać, pokazywać jak powinno być... mimo regoł ktore wymyslimy i tak bedzie jak na innych forach... trzeba po prostu mieć cierpliwość :twisted: ... a co najwazniejsze nie odstraszac nowych forumowiczów zjebami na dzien dobry :)
Anonymous - 13-05-2005, 14:32

Im bardziej prosty regulamin tym lepiej. Zapis typu "jeśli post został napisany do 3 godzin temu, a nie później niż 6 godzin, to można go edytować, w przeciwnym wypadku, trzeba zapukać 3 razy w rynnę i splunąć pod wiatr..." są bez sensu.

Zbyt szczegółowe próby regulowania czegokolwiek sprawią, że utoniemy w kwestiach regulaminowych. To tak jak umowa. Im bardziej prosta, tym lepiej. IMHO wystarczy powołać się w regulaminie na netykietę i zasady dobrego zachowania. I wystarczy.

Hubeeert - 13-05-2005, 14:45

Na MKP zrobiłem coś takiego:

Zanim zaczniesz nowy temat odpowiedz sobie na parę istotnych pytań?

I. Czy Twój post powinien znaleźć się na tym Forum?
1. Jeżeli chcesz dodać swoją opinię - podaj wyjaśnienie - napisanie "ten samochód jest do niczego" nie jest wyjaśnieniem tylko opinią. Dopisz dlaczego tak uważasz
2. Jeżeli o coś pytasz zastanów się dokładnie o co Ci chodzi i powiedz dokładne czego chcesz się dowiedzieć tak żeby inni mogli Ci pomóc. Samo POMOCY!!! w temacie nic nikomu nie powie a Moderator w zależności od humoru może temat edytować (jak ma dobry humor) albo skasować (jak nie ma dobrego humoru)
3. Jeżeli masz coś do powiedzenie powiedz to ale zgodnie z zasadami Forum na którym piszesz tak aby Twój post nie został usunięty a Ty zbanowany.

II. Czy przypadkiem temat o który chcesz zapytać nie był na Forum poruszany???
1. Forum ma bardzo fajną funkcję zwaną FUNKCJĄ Szukaj !!! Po prostu kliknij na napis Szukaj u góry każdej strony i wpisz słowo bądź frazę której szukasz - tak to jest aż tak proste
2. PAMIĘTAJ!!! - ZAWSZE LEPIEJ JEST DOPISAĆ SIĘ W ISTNIEJĄCYM TEMACIE NIŻ ZACZYNAĆ NOWY!!!
3. Sprawdź zasady Forum przyklejone u góry zanim zaczniesz pisać. Pisanie niezgodne z zasadami skutkuje uwagami od innych użytkowników ewentualnie blokowaniem tematu przez Moderatorów lub usuwaniem Twoich postów.

III. Czy zadajesz pytanie we właściwym Forum?
1. Sprawdź jakie Fora są dostępne. Pisanie nie na temat danego podforum skutkuje przeniesieniem tematu (rzadko jak Moderator ma dobry humor) lub jego skasowaniem (często)

werska angielskojęzyczna

Rafal_Szczecin - 13-05-2005, 17:20

moim zdaniem gdy bedziecie (Hubeeert)chcieli wkleic to co napisales(regulamin) na MKP te regoly to ktos moze sie przyburzyc ze kopiujemy, co nie zmienia faktu ze to Ty dales ten regulamin na wyzej wspomnianej stronie. IMHO powinno sie strorzyc nowy regulamin podobny do tego co stworzyl Hubeert lecz nie kopiowac zywcem bo tak jak pisalem moze to zostac odebrane przez kogos z zewnatrz nie wiedziacych ze kopiujemy i ogolnie potem pomysli ze MITSUMANIAKI.COM sa kopia mkp a tak przeciez NIE JEST .
pozdrawiam

Hubeeert - 13-05-2005, 21:28

Co nie zmienia faktu że i tu i tam jestem na tym samym nicku.
Poza tym ten z MKP / dział Colt/Lancer jest tylko propozycją. To nie ma być wierna kopia. Ja chcę żebyście powiedzieli jak to ma wyglądać wg Was bo nie ja mam napisać reguły tylko Wy.