[XX-92]Galant E3xA i starsze - Olej i hydrauliczne popychacze po raz kolejny :(
Anonymous - 08-07-2007, 21:52 Temat postu: Olej i hydrauliczne popychacze po raz kolejny :( Wiem ze temat obyty setki razy wspominany ale mam problem i chcialbym uslyszec wasze cenne opinie. Mianowice sprawa zaczela sie niedawno jeden zawor (lub popychacz) zaczal dosc mocno dawac o sobie znac, wiec uznalem ze wymienie olej.Poprzdni wlasciciel lał LOTOS Pół syntentyk pojechalem na wymiane i wymienialem na Lotos tyle ze mineralny i to z beczki i teraz wiem ze to byl kolosalny bład. Po wymianie po przejechaniu kilkunastu km stukanie ustało i zadowolony myslalem ze wszystko jest ok. Od tego czasu zrobilem okolo 3000km i problem zaczyna sie odnowa. Zawor stuka dosc glosno na zimnym i cieplym silniku tata(rowzniez Mitsubishi Galant i uczestnik forum) radzi po raz kolejny wymienic olej tyle ze na lepszy. Jednak chcialbym skosultowac to z wami moi drodzy. I oto pare pytan:
- czy kolejna wymiana na lepszy olej cos pomoze,
- czy moglbym teraz zmienic olej na syntetyczny lub polsyntetyczny
- jezeli trzeba wymenic olej to na jaki najelpiej
Licze na szybkie odpowiedzi Pozdrawiam serdecznie:!
Anonymous - 08-07-2007, 23:45
Cytat: | - czy moglbym teraz zmienic olej na syntetyczny lub polsyntetyczny
- jezeli trzeba wymenic olej to na jaki najelpiej |
1. syntetyk napewno odpada,
czy wcześniej było branie nawet minimalne półsyntetyka ?
2. jeżeli półsyntetyk polecam Valvoline 10W40 lany nawet z beczki jest bardzo dobrej jakości i to już drugie autko z przebiegiem ponad 200 tys które po zmianie oleju na valvoline nie bierze ani grama. ale najpierw trzeba ustalić czy do Twojego silnika jest jeszcze sens lać półsyntetyk...
Anonymous - 09-07-2007, 00:06
Moj silnik ma aktualnie zrobione 231,000km.I slyszalem wersje ze jezeli juz leje sie olej mineralny to nie wolno przechodzic ani na syntetyk ani na polsyntetyk.A silnik nie bral oleju przynajmniej do tej pory
josie - 09-07-2007, 01:05
Po 3000km na mineralu nic sie nie stanie jak wrócisz na półsyntetyk.
Zalej mu coś lepszego - Mobil, Valvoline, Texaco, Castrol, Shell itp.
Anonymous - 09-07-2007, 01:47
Jakos strach mnie ogarnia na mysl o tym zeby go zalac spowrotem polsyntetykiem.A jezeli chodzi o oleje mineralne to ktory waszym zdaniem bylby najlepszy i bardzo dziekuje za zainteresowanie jakze przegadanym tematem
[ Dodano: 10-07-2007, 07:41 ]
Moi drodzy mam jeszcze jedno pytanie. chodzi mi konkretnie o kaszty wymiany popychaczy bo pewnie je znacie
[ Dodano: 12-07-2007, 12:40 ]
Dzisiaj zmienilem olej na Castrol 15W40 stukanie calkowicie ustalo po przejechaniu zaledwie 3km:):) Pozdrawiam serdecznie
|
|
|