3000GT/GTO Techniczne - hamulce do vr4
Anonymous - 11-07-2007, 14:19 Temat postu: hamulce do vr4 Witam.
Szukam jakiegoś dobrego zestawu hamulców (tarcze+klocki) do Miśka.
Mam 3000gt TT VR4 pierwszej generacji z 1992 roku.
Gdzie tego szukać, jakie firmy polecacie i czy zamkne się w 3 tysiakach?
Dostane do tego modelu jakieś brembo, lub EBC?
Pozdro.
Anonymous - 23-07-2007, 20:09
Ja zamawialem tarcze rodzimej produkcji firmy ATS i przyznam szczerze ze jestem zadowolony .Tarcze sa nacinane i dodatkowo nawiercane. Wejdz na strone www.tuninbaja.pl i zadzwon, podaj rocznik ,itd no i oczywiscie rozmiar tarczy,lepiej zmierz samemu obwod tarczy. Pogadaj z gosciem to zamowisz tez odpowiednie klocki. Ja placilem chyba 800zl za tarcze ale to bylo juz sporo czasu temu wiec mozliwe ze ceny ulegly zmianie.
LordWolf - 25-07-2007, 16:20 Temat postu: hamulce do 3000GT Napewno sa dostepne EBC.
Jesli masz rocznik 92 to z przodu masz srednice tarcz 297 mm.
Tarcze z tylu sa takie same dla kazdego rocznika.
Klocki sa dostepne w dwoch typach: wzmocnione (red) i rajdowe (yellow).
Wejdz na strone ebc polska i tam dowiesz sie o cenach i parametrach.
Pozdro
Sławek vr4 - 04-09-2008, 14:05
witam
mam pytanie odnosnie tarcz hamulcowych,mianowicie czy zdarzyło sie wam aby one sie przegrzewały i "falowały" dzieje sie tak po czestym i dosc gwałtownym wyhamowywaniu z wyzszyh predkosci. poprzedni własciciel wymienił tarcze lecz podejzewam ze mógł wybrac jakies tanie zamienniki no i teraz bede musiał zakupic nowy komplet co polecacie??
Anonymous - 04-09-2008, 20:08
U mnie po hamowaniu z wiekszych predkosci hamulec rowniez sie przegrzewa. Mysle nad nowymi hamulcami i mysle ze przy dosyc orzystnym kursie dolara sciagnac cos z USA ceny o wiele bardziej atrakcyjne niz w PL jedynie troche trzeba czekac za przesyłka. Sam osobiscie zastanawiam sie jaki kpl sobie zamowic. Czy ktos wie jaka firmy sa orginalne klocki ?? Pamietam ze kiedys w Preludzie kupilem klocki Kasiyamy czy jakos tak , syf jaki mało. Postanowilem drugi raz kupic klocki ale juz orginalne Nissin w ASO i tu byla duza poprawa.
MARIANO69 - 18-09-2008, 00:47
niop standardowy temat widze w tych modelach - już od kilkunastu właścicieli słyszę to samo-
u mnie w Stealth-cie również przy shamowywaniu z większych prędkości ostrzej kilka razy- po jakimś czasie zaczyna "falować" - są odczuwalne spore drgania na kierownicy - gdy tarcze się wychłodzą jest wszystko ok!
Postanowiłem to zmienić!!!
Po założeniu z modelu poliftingowego większych tarcz (przód o prawie 20mm i tył ok 15mm) oraz co za tym idzie innych zacisków na przód i rzecz jasna innych zacisków na tył - dwutłoczkowe aluminiowe (również wyglądają bardziej estetycznie niż te żeliwne)

Sytuacja znacznie się poprawiła (wiadomo zmiana na tylnej osi tarcz nie ma nic do rzeczy w tym temacie o którym mowa - ale jak zmieniać to konsekwentnie przód i tył)
Obecnie czekam jeszcze na zamówione w Stanach wentylowane i nawiercane tarcze.
Po ich zamontowaniu napiszę jakie są wymierne plusy takich zmian.
Anonymous - 19-09-2008, 12:58
Mariano daj znac jak juz zalozysz te nacinane i nawiercane tarcze , jak sie sprawuja i jakiej firmy zakupiles?? Tez mysle na takimi tarczami!! Mam pytanie jak duze sa tarcze w VR4? I czy byly jakies roznice np w wersjach na USA a np na EU ??
Anonymous - 27-09-2008, 00:06 Temat postu: tarcze Ja co jakiś czas przetaczam na piaście,jak zużyje to też proponuje ats,lub ebs,a najlepsze są taroxa-tu idzie cena do góry i trzeba mocniejsze zaciski.Ebs racjonalnie,dobry cenowo.
Bogdan9999 - 13-10-2008, 00:21
Witam
Prosze was o informacje fotki itd jak w 3000 gt jest rozwiazany hamulec ręczny. Potrzebuje tego do mojej przerubki. Pozdrawiam
Anonymous - 22-03-2009, 18:33
Troche odswierze temat,bede wymienial tarcze, cos sie pozmienialo od tamtej pory?? Co mozecie zaproponowac po swoich doswiadczeniach,nadal ebc??
|
|
|