To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Brak prądu

mlun - 12-07-2007, 11:11
Temat postu: Brak prądu
Czy jest możliwa sytuacja że akumulator mógł się w jednej chwili wyładowac? Dziś jak podjechałem do kolegi zgasiłem samochód i ponownie chciałem go zapalić usłyszałem właśnie taki cichy trzask jak od prądu i nic w samochodzie nie działało.jak go z górki pchneliśmy wtedy zapalił ale jak go się zgasi nie ma mowy żeby nawet rozrusznik zakręcił.Mechanik powiedział że najprawdopodobniej akumulator.Jak sądzicie?Bo logicznie myśląc skor zapali i jedzie to chyba to.
saphire - 12-07-2007, 14:09

Sprawdź ładowanie czy jest w okolicach 13-14V i wyczyść klemy a jak to nie podziała to spec elektryk od aku sprawdzi czy ci nie zwarło wewnętrznie akumulatora - może pomiar oporu wewnętrznego?
mlun - 12-07-2007, 14:49

Powiem tak,klemy wyczyszczone nic nie dało.Alternator napewno jest sprawny.Mechanik(z wykszyałcenia elektryk:P) powiedział właśnie że najprawdopodobniej go zwarło i sądze że ma racje bo bardzo żadko się myli:P
stanik - 12-07-2007, 15:06

u mnie tak bylo jak padl akumulator. Wraalem od kumpla z grilla, u niego odpalilem w sumie bez problemow, zadnych zlych objawow. Usiebie podjechalem pod brame, zgasilem i... juz nie odpalilem, nawt nie mial ochoty zakrecic silnikiem. WYmiana aku zlikwidowala problem. Jak potem stiwerdzilem, sam na wlasne zyczenie zalatwilem aku bo nie dolalem plynu na czas...

Pozrawiam

mlun - 12-07-2007, 15:15

Aha,czyli ta teza się potwierdza.A jaki akumulaotra byście polecili? Centra,Varta,Bosch a może coś innego?
stanik - 12-07-2007, 15:17

Sznajder (tylko nie wiem czy tak sie pisze nazwę), Five Star tez jest godny polecenia. Teraz u siebie mam Bosch Silver, ale tylko dlatego że na tamte trzeba bylo czekac a ten miałem od reki, a wiadomo jak to jest, psuje sie wtedy gdy trzeba cos pilnie zalatwić.

Pozdrawiam

mlun - 12-07-2007, 23:42

No i nowy aku zakupiony.Bosch bo tylko taki był:P
Anonymous - 13-07-2007, 10:05

Sznajder Silver tez jest.
turek61 - 13-07-2007, 11:20

stanik napisał/a:
Five Star tez jest godny polecenia

ODRADZAM WSZYSTKIM :!: Kupiłem a później tylko doładowywałem bo nie trzymał.Reklamacji nie chcieli uznać twierdząc, że sam spowodowałem całkowite rozładowanie co oczywiście nie miało miejsca.

Anonymous - 14-07-2007, 11:58

Kumpel ze sklepu z aumulatorami polecał mi Centrę, bo na nią nie było reklamacji. Najwięcej było na Bosch Silver.