[XX-92]Galant E3xA i starsze - Dziwny objaw po przełączeniu z gazu na bęzynę.
Anonymous - 12-07-2007, 16:24 Temat postu: Dziwny objaw po przełączeniu z gazu na bęzynę. Pojawił mi się dziwny objaw. otóż po przełączeniu z gazu na benzynę samochód zaczął drgać na niskich obrotach jak wejdzie na wysokie jest ok. Może to benzyna bo w zbiorniku już jest ok 1 roku. czy benzyna wytrąca jakieś osady jak długo stoi w zbiorniku. Zalałem teraz do niej płyn do czyszczenia wtryskiwaczy ligua czy jakoś tak. Może wtryski się przy pchały , przez rok jeździłem na samym gazie co wy na to. Na gazie samochodzik ciągnie bardzo dobrze. Regulacja obrotów i czyszcenie przepustnicy zrobione ok.
Anonymous - 14-07-2007, 09:49
Skąd ja to znam...
Benzynę zdecydowanie musisz zlać. Mi po roku niejeżdżenia na benzynie zlali olej opałowy:). Powinieneś wyczyścić zbiornik oraz wtryski, bo na pewno są przypchane, ale "manualnie", a nie dolewać coś do starej benzyny.
Adaho_krak - 14-07-2007, 11:02
Wtrsyki zapieczone 100%, na niskich poprostu leją i silnik nie nadąża z spaleniem paliwa i się dusi. Miałem to samo, kupiłem używaną listwę z wtryskami i daje rady. W tamtym roku był ten sam problem u mnie za wyczyszczenie wtrysków zapłaciłem 250 zł, a teraz za nową listwę 100. Zawsze z 8 wtrysków (Twoja listwa + kupiona używka), 4 dobre się dobierze. Na przyszłość warto chociaż odpalać na PB, i raz na miesiąc przejechać z 100km.
Anonymous - 14-07-2007, 11:14
Dlatego własnie teraz warto montować sekwencje bo zawsze odpalasz na PB................
Anonymous - 14-07-2007, 13:38
Chyba macie racje przełącznik miałem ustawiony przes ok rok na sam gaz . Czyli wtryski w ogóle nie były smarowane przez benzynę. Mówicie ze czyszczenie tylko manualne, ale czy na pewno nie pomoże ta zalana mikstura do czyszczenia wtrysków. Teraz jeżdżę tylko na benzynie pomimo drgań może odblokuje wtryski. Co o tym myślicie jeszcze trochę pojeździć , czy jak najszybciej do mechanika i regeneracja wtrysków, Jakie właściwości mają te mikstury dolewane do paliwa, czy one tylko konserwują wtryski czy maja też właściwości czyszczące przypieczone wtryskiwacze.
dzięki za zainteresowanie tematem
pozdrawiam
Adaho_krak - 14-07-2007, 14:55
Darek2222, taki specyfik rzadko pomaga, raczej zapobiega powstaniu nagaru który właśnie zapieka wtryski. Jeśli już leją, czyszczenie mechaniczne pomoże na chwile i kosztuje więcej niż używane wtryski.
waldi-1 - 14-07-2007, 15:05
nietylko sekwencja zapala na benzynie ja mam zwykła ale zapalam na benzynie po przegazowaniu do 2,500 obrotów samoczynnie mi sie przełancza na gaz niemam mozliwości zapalenia na gazie
Anonymous - 14-07-2007, 15:23
Do waldi-1 U mnie jest podobnie ale muszę mieć włącznik ustawiony w pozycji II, a mialem ustawiony w pozycji 0.
Mam przełącznik który w pozycji: I - sama benzyna
0 - gaz
II- przełączenie z benzyny na gaz po osiągnięciu 2500 obr
O ile dostałem dobre informacje od gazownika?
Czy można wymienić samemu wtryski, czy coś trzeba ustawić.
gdzie kupić używki na allegro?
waldi-1 - 14-07-2007, 15:27
wtryski wymienisz samemu to banalnie proste odkręcasz dwie śróbki i wyłazi ci cała listwa śróbki są między wtryskami jak wyjmiesz listwe poprostu wyciągasz wtryski sa na takich simeringach uszczelkach a urzywki lepiej kup od znajomego lub nan naszym forum kup sprzedaj ja kupowałem 4 razy na allegro albo były popsute albo od innego modelu
Anonymous - 14-07-2007, 18:53
Dzięki valdi-1 poszukam wtrysków, a wymiana jak piszesz jest banalnie prosta, ale jak poznam czy kupiłem dobre , chyba tylko po wymianie i przejechaniu kilku km.
waldi-1 - 14-07-2007, 19:09
po 1 na wtryskiwaczu masz numer a po 2 to po odpaleniu i przegazowaniu poznasz czy jest dobry
[ Dodano: 14-07-2007, 19:12 ]
ja mysle ze u ciebie tylko jeden jest zepsuty i to jeszcze nie do końca czasem działa czasem nie jak bys miał dwa walniete to by ci silnik przerywał jak trzy to by nawet nieodpalił ja dwa mam napewno dobre ale raczej niechciałbym ich sie pozbyć nigdy niewiadomo kiedy mi podna
Adaho_krak - 14-07-2007, 20:46
Darek2222 napisał/a: | ale jak poznam czy kupiłem dobre |
...mają mieć taki sam kolor obudowy, ja mam niebieskie, notabene kupiłem od Gala i też były niebieskie.
waldi-1 - 14-07-2007, 21:08
ale pasowały ci adam? takie same są?
[ Dodano: 14-07-2007, 21:08 ]
niebieskie orginalne ale niekoniecznie sa niebieskie
Adaho_krak - 15-07-2007, 11:20
waldi-1 napisał/a: | ale pasowały ci adam? takie same są?
[ Dodano: 14-07-2007, 21:08 ]
niebieskie orginalne ale niekoniecznie sa niebieskie |
Pasowały idealnie, ważne żeby od tego samego silnika.
waldi-1 - 15-07-2007, 11:57
ni i znów sie okazało że miski sa zajednoczone haha
|
|
|