Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] wskazowka w sprawie tulejek
Anonymous - 13-07-2007, 18:59 Temat postu: [Cari 1.6] wskazowka w sprawie tulejek słynne tulejki skrzyni biegow-ale jakieś 6 m-cy temu je wymieniałem i problem z biegami znowu wrócił , wjechałem na kanał i ten drążek latał lużno .Tulejki tu przy skrzyni są zamocowane na śrubie więc dokręciłem tą śrube ( nakrętke ) i problem zniknął wsteczny wchodzi zawsze więc to być może jest lekarstwo nie zawsze wymiana ale i nie u każdego może warto i u was spróbować.Uwaga dokręcać nakrętkę nie za mocno bo biegi będą wchodzic ciężko ewentualnie lekko odpuścić.narazie 2 tygodnie i jest dobże. Próbujcie
maxwell61 - 13-07-2007, 22:35
smarowałeś je?
Anonymous - 14-07-2007, 15:01
narazie nie ale może i by sie przydało
Anonymous - 14-07-2007, 21:25
Ja ponad rok temu kupiłem oryginalne tulejki tylko że do Volvo i jak do tej pory jest super. Może warto zainwestować te 30 zł, tyle dałem w autoryzowanym serwisie Volvo w Lublinie.
Pozdrawiam
Anonymous - 14-07-2007, 23:37
kelt_69 napisał/a: | Ja ponad rok temu kupiłem oryginalne tulejki tylko że do Volvo i jak do tej pory jest super. Może warto zainwestować te 30 zł, tyle dałem w autoryzowanym serwisie Volvo w Lublinie.
Pozdrawiam |
Witam,
mialem problem z biegami (jedynka ciezko wchodzila) koledzy z forum poradzili wymiane tulejek. W Volvo (w Wawie) chcieli 300 zl (po dlugiej dyskusji i udawadnianiu im ze to ta sama skrzynia), zdecydowalem sie na Auto TW (okolo 90 zl) i jest super. Wczesniej ledwo wchodzily i byly znaczne luzy, teraz chodzi sztywno i bez problemow.
pzdr
Dino78
stanik - 14-07-2007, 23:43
300 PLN to chyba razem z robocizną, bo sam zestaw naprawczy (komplet tulejek z plastikami i gumkami) w kazdym serwisie kosztuje w okolicy 80-90 PLN.
Pozdrawiam
Anonymous - 16-07-2007, 19:27
ja za swoje orginalne tulejki z wymianą zapłaciłem 180,ale nie tylko krytykujcie i szukacie dziury w całym.Byłem dziś w aso i mechanik powiedział że tak jest nie zawsze tulejki tylko polużni się troche nakrętka iwsteczny już nie wchodzi bo go ta wajcha przy drążku nie podciągnie dobrze .chciałem pomóc
Anonymous - 02-11-2007, 18:48
czy ktos mi moze odpowiedziec czy te tulejki od volwo to sa takie plastikowo gumowe
MAłY - 02-11-2007, 18:56
ARTURCARI98TD napisał/a: | czy ktos mi moze odpowiedziec czy te tulejki od volwo to sa takie plastikowo gumowe |
tulejki są plastikowe z gumowymi oringami. w srodek wchodzą jeszcze metalowe tuleje
Anonymous - 02-11-2007, 19:59
kelt_69 napisał/a: | Może warto zainwestować te 30 zł, tyle dałem w autoryzowanym serwisie Volvo w Lublinie.
Pozdrawiam |
mam pytanko, czemu ty dałeś 30zł a mi śpiewali ponad 100? Ja pytałem w SCANDINAVIA AUTO. W końcu kupiłem z allegro za 50zł szwedzki zamiennik i jak na razie (miesiąc minął) jest lux.
Anonymous - 02-11-2007, 21:06
To co dostalem w scandicar to 8 elementow z plastiku i do tego 8 takich pierscionkow gumowych co wchodza w te plastiki i 2 tulejki gumowe jedna jest troszke wieksza ; tyle tego musi byc czy kupilem nie ten komplet dalem 59zl byly jeszcze inne do wyboru
maxwell61 - 03-11-2007, 10:10
zgadza się jest tyle ementów ile wymienił artur... jest ich dużo bo są do Volvo...nie wiem jak jest w V/S40-tce, ale część z tych elementów pasuje do cari... co do śrubek to nie można za mocno ściskać tylejek, bo mogą pęknąć oraz ciężko będą wchodzić biegi...wiec troche poluźnić śrubki, a w iarę jak będą się poluzniać biegi to sukcesywnie je dokręcać...ja właśnie je wczoraj wymnieniłem ... czasami nie wurzucajcie metalowej tulejki tylko zdjąć ją ze starej i założyć na nową...pozdrawiam
[ Dodano: 03-11-2007, 10:13 ]
u tego gościa na allegro mozna je nabyć.... tuleje
Anonymous - 03-11-2007, 19:50
kupilem ten sam komplet jak z alegro ale gdzies wyczytalem ze inni kupywali cos podobnego z metalowymi tulejkami tez od volvo
grzesiopol - 11-11-2007, 21:07
Niestety po każdej wymianie tulejki znowu się zużywają, ja wymieniałem dwa razy z przodu, tylko same plastikowe tulejki. Ja teraz postanowiłem nie oszczędzać i poszedłem na całość wymieniłem części plastikowe oraz metalowe tulejki zarówno z przodu jak i z tyłu i teraz biegi wchodzą normalnie.
maxwell61 - 11-11-2007, 21:37
wg mnie te matalowe raczej sie nie zuzywają... ale jesli są w komplecie to dobrze je wymienić
|
|
|