To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Jak carisma 1.6 sprawuje się na LPG?

Anonymous - 13-07-2007, 20:42
Temat postu: [Cari 1.6] Jak carisma 1.6 sprawuje się na LPG?
Chciałem zapytać użytkowników carismy jak znoszą ich silniki gaz LPG? Ponieważ doszły mnie słuchy, że carismy 1.6 nie znoszą gazu???
Anonymous - 13-07-2007, 20:56

http://www.mitsubishi-gra...stalacja+gazowa

[ Dodano: 13-07-2007, 21:00 ]
http://www.mitsubishi-gra...der=asc&start=0

i jeszcze to poczytaj. Na forum jest dużo o instalacji LPG.

Anonymous - 28-07-2007, 01:08

Carisma prawuje się na LPG całkiem nieźle,m pod warunkiem,że zamontujesz dobrą instalację gazową i zadbasz o zamontowanie przepony między przepływomierzem a przepustnicą.
Szkoda byłoby przepływomierza, jest to koszt w granicach od 350-550zł za używke w zależności od modelu przepływomierza.
Pozdrawiam.

Anonymous - 29-07-2007, 17:26

moja cari lata na gazie od pol roku zrobilem juz ponad 26tys na poczatku po zamontowaniu gazu nie zauwazasz roznicy w mocy ale teraz widze ze oslabla dosc sporo, jedyny problem to jak postoi pare dni lub godzin(czasami) to zaraz po przelaczeniu na gaz gasnie i musze z 50m przejechac na benzynie i w ruchu przelaczyc na gaz bo inaczej gasnie... tak przy okazji czy ktos wie gdzie moze lezec przyczyna??
Matejko - 29-07-2007, 20:11

yetti768 napisał/a:
moja cari lata na gazie od pol roku zrobilem juz ponad 26tys na poczatku po zamontowaniu gazu nie zauwazasz roznicy w mocy ale teraz widze ze oslabla dosc sporo,

na sekwencji takie wrazenia ??

Anonymous - 01-08-2007, 20:19

ja sie nie będę wypowiadał bo mam LPi (czyli V generację :badgrin: )
i kopa ma lepszego niż na benzynie zgodnie z deklaracją Vialle

saphire - 02-08-2007, 18:33

Na LPI owszem no bo gaz oktan ma wyższy to można zapłon bardziej przyśpieszać więc i moment lepszy będzie tylko ze 20% więcej trza gazu dawkować bo ma mniej więcej o tyle mniejszą wartość opałową.
magg11 - 05-08-2007, 00:38

jesli chcesz tanio jezdzic zamontuj najprostsza instalacje za ok 2500zl kopa nie ma takiego jak na benzynie, masz zamontowany reczny przelocznik i zawsze mozesz sobie dopalic troche mocy.Mam taka i nie narzekam spalanie gazu to ok 8/100( uwazam ze wszystko co najprostsze nie psuje sie tak czesto a poza tym latwo to naprawic).Jesli chcesz namiary na dobra firme ktora zaklada ten typ instalacji to pisz na pw.Nie chce robic reklamy na forum.
Matejko - 05-08-2007, 03:34

magg11 napisał/a:
jesli chcesz tanio jezdzic zamontuj najprostsza instalacje za ok 2500zl

troche kolega za murzynami - bo teraz za taka kwote sie montuje bdb instalacje sekwencyjna brc/stag/zenit/kme itp.

Anonymous - 05-08-2007, 11:26

Witam mam pytanie odnośnie instalacji gazowej. Posiadam instalacje gazową z Rovera która została mi po rozbiciu go. Instalacja jest z 2005 roku nie zrobiłem na niej nawet 10000 km. Jest włoskiej firmy BRC. Pytanie dotyczy czy mogę zainstalować ja w Carismie 1,6 GLX z 1996 rok. Jak pytałem się gazownika to nie dawał mi gwarancji mówiąc że ma zbyt duży kolektor i może dochodzić do wybuchów gazu. Nie robię zbyt dużo km a nie chcę ładować w nową instalacje.
magg11 - 05-08-2007, 12:33

Matejko napisał/a:
magg11 napisał/a:
jesli chcesz tanio jezdzic zamontuj najprostsza instalacje za ok 2500zl

troche kolega za murzynami - bo teraz za taka kwote sie montuje bdb instalacje sekwencyjna brc/stag/zenit/kme itp.

moze przesadzilem o 600 stowek, ale bardzo dobra instalacja sekwencyjna brc za 2500zl... :mrgreen:

stanik - 05-08-2007, 22:59

ja w 2004 roku za "zwykłą" instalacje z dwoma czujnikami czy emulatorami.... (o cokolwiek chodziło w standardzie podobno było jedno a tutaj gość powiedział, że będzie lepiej działało i lepiej dorzucić) zapłaciłem 1900 PLN i jestem więcej niż zadowolony. Jak zwykle tajemnica LPG nie kryje się w generacji instalacji tylko najważniejszy jest profesjonalny montaż i regulacja i jak będzie to zrobione dobrze to nawet ta prostsza instalacja będzie dobrze służyła.

Pozdrawiam

Anonymous - 06-08-2007, 08:13

Około dwa tygodnie temu zamontowałem gaz 2-generacji - 1700 zł Cari 1,6 V 16
jeżdżę jak na benzynce nie wiedzę specjalnej różnicy oczywiście oprócz ceny za przejechany km.

Anonymous - 27-08-2007, 21:09

Witajcie!

Od 3 dni mam zlaozona instalacje sekwencyjna firmy SEC - i jak na razie rewelacja.
Jest to juz moj 4 samochod z gazem i zaden nie smigal tak "kulturalnie" jak cari. Zobaczymy jeszcze jak bedzie ze spalaniem, ale zachowanie sie autka na gazie jest identyczne jak na benzynie - przejscia z benzyny na gaz i odwrotnie - nie zauwazalne.

Jesli ktos z Lublina chce namiary na gazownikow to zapraszam na PM.

Anonymous - 29-08-2007, 00:00

ja kupiłem cari z lpg ,ale instalacja to jakiś składak ,i niestety auto swiruje troche ,na gazie spoko ,na benzynie nie chodzi za dobrze ,jedynie inst. sekwencyjna i niema problemów ,ja na mojej inst zrobiłem 8tys km wiec dużo ne opowiem ,ale tak ,dużo słabszy na gazie ,spalanie wieksze 8,5l miasto ,w trasie 7,8l da sie życ