To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Hyundai'e - Sonata 2.0i 8V 1991r

Karol208 - 16-07-2007, 00:19
Temat postu: Sonata 2.0i 8V 1991r
Witam:)

Oto moja Sonata Sonata 2.0i 8V 1991r

Auto posiadam od kwietnia2006r. Kupilem je z komisu CENA 4600zl w stanie jak na fotkach

Po zakupie:
Auto jezdzilo tylko na LPG (zwykla instalacja mieszalnikowa) , mialo zle zlozony rozrzad(przesuniety o 2 zeby i zle ustawiony walek balansowy) wylane kondensatory w ECU, zapieczony 1 wtryskiwacz a drugi lejacy ,przytarta pompe paliwa, popalone kostki i zlacza elektryczne (np swiatla siedzialy zarowki 100W) Silnik ktory posiada to 4G63 z udokumentowanym przebiegiem teraz mam 130kkm

Co zrobilem:
1. pierwsza sprawa bylo wymiana rozrzadu, plynow ,oleju, swiec, kabli i kopolki oraz palca rozdzielacza.
2. Zabralem sie za wymiane instalacji elektrycznej tam gdzie kable nie mialy juz izolacji :-X
3. wymiana wtryskiwaczy wstawienie emulatora wtryskow i naprawa ECU u kolegi BARTKA wielkie THX
4. wymiana poduszek, tuleji i lacznikow stabilizatora i konserwacja podwozia :? (meczarnia)
5. Zakupilem BLOSA oraz zalalem do silnika CERAMIZER przed zalaniem wykres kompresji wygladal TAK co prawda przyrzad wskazuje zle poniewaz mierzylem innymi to bylo ok 2bary wiecej ale tylko taki byl z tarczka wykreslna.
6.regeneracja odblysnikow reflektorow BYLY SA
oraz pomalowalem ramke wewnatrz reflektora na czarno PRZED PO
7. Zakupilem aluski oraz opony zimowe najlepsze w sezonie MICHELIN
8. Tlumik koncowy

Ocena:
Auto jest bardzo wygodne i ma duzy+ za wspomaganie kierownicy i hamulcow
Podbiera mi troszke oleju ok 0,3l/1000km
Spalanie: miasto / trasa
LPG 14 / 11
Pb 12 / 9,5
Vmax= 200km/h na LPG na Pb nie testowane

Hubeeert - 16-07-2007, 02:05

Ladne cacko + ta Sonata zawsze mi sie najbardziej podobala.
Napisz cos o niej :)

robson - 21-07-2007, 21:41

Przyznam szczerze, że bardo ładna! W porównaniu z moja to "prawie nówka" :)
Sonata to jest naprawde fajne auto. Duże, wygodne. boli tylko to spalanie i ceny części... a dokładać do niej trzeba często :(

Anonymous - 11-12-2007, 00:13

Az sie łezka Kreci w oku.. swietne autko widac ze dbasz o nie tak jak sie powinno dbac...
Ja mam nadziej jeszce wrucic do sonaty ale szukam odpowiedniej wersji, to tedy sobie zrobimy malego spota :)

P.s- zapodaj zdjecia Srodka

Pozdrawiam

Anonymous - 05-02-2008, 21:40

witam
sonata śliczna i wspaniale odnowiona
ja też mam dokłądnie taki sam model tylko 1992 2.0 i V8
niestety mam klopoty z silnikiem :(

Hubeeert - 10-02-2008, 21:27

Olek18 napisał/a:
niestety mam klopoty z silnikiem
jaki?