[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
ubek - 27-07-2007, 12:53 Temat postu: [EAxx] Komputer pokładowy Witajcie, czy ktoś się orientuje, czy w EA5 jest takowy? Ja akurat mam stare zegary. W nowych zegarach widziałem że liczniki kilometrów są cyfrowe, więc prawdopodobnie jest też jakiś komputerek liczący np spalanie. Jeszcze jedno: czy można takowe zegary włożyć do modelu z 1997? czy zachowana zostanie ich pełna funkcjonalność?
czekoladka_1981 - 27-07-2007, 13:27
przydałoby się w miśku wiedzieć ile dokładnie pali, bo niestety komputera pokładowego nie wynaleźli.
roch_27 - 17-08-2007, 09:44
ubek napisał/a: | czy można takowe zegary włożyć do modelu z 1997? czy zachowana zostanie ich pełna funkcjonalność? | pewnie że można
Już przynajmniej 2 razy taka operacja była wykonana min przez Bartka i Kochajj'a poza tym opisana na forum >> CZYTAJ <<
pozdro
migro - 13-02-2009, 23:00
czekoladka_1981 napisał/a: | przydałoby się w miśku wiedzieć ile dokładnie pali, bo niestety komputera pokładowego nie wynaleźli. |
Ruscy wymyślili
Tripcomputer
mar111cin - 13-02-2009, 23:55
Mam nowe liczniki w swoim i zapewniam Cię, że nie ma żadnego komputera pokładowego :/
natomiast ostatnio sam kupiłem kabelek elm327 i programem odczytywałem sobie ile pali. (program troche dziwnie się zachowywał i często pokazywał zero:/)
To powiem że silnik 2.5 przy takim dość średnio spokojnym ruszaniu spod świateł pokazywał spalanie chwilowe dochodzące do 40l przy takim dołożeniu mu do 3500rpm spokojnie wychodziło w okolicach 60l, więcej nie próbowałem, bo pewnie by mi się liczby na ekranie nie pomieściły
Jednak już po jechaniu stałą prędkością około 60km/h pokazywał spalanie w granicach 5litrów
i za to lubię to auto
raz norma wyjdzie 9litrów, raz 21
Anonymous - 14-02-2009, 00:57
> nie bylo a jest czylo komputer pokladowy < mysle ze latwo to sie pozwoli zaadoptowac w EA
Juiceman - 14-02-2009, 01:20
Heh taki bajer to raczej hurtem bysmy brali
migro - 14-02-2009, 03:05
Juiceman napisał/a: | Heh taki bajer to raczej hurtem bysmy brali |
Fakt!!
ja próbuję zmontować coś takiego Ale to działa tylko z OBDII i nie w GDI
Tu dokładniejszy opis
Anonymous - 14-02-2009, 11:04
migro napisz do bursta moze cos podpowie albo Ty jemu ...co dwie glowy to nie jedna
swinks_UK - 14-02-2009, 12:44
migro napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Heh taki bajer to raczej hurtem bysmy brali |
Fakt!!
ja próbuję zmontować coś takiego Ale to działa tylko z OBDII i nie w GDI
Tu dokładniejszy opis |
Galant 2.4GDI, i wszystkie Galanty zresztą, mają TO SAMO złącze diagnosztyczne .
pipi_ja - 14-02-2009, 17:39
Koledzy a czy są jeszcze gdzieś fotki jak to wygladało po zamontowaniu?Temat dosyć stary i nie ma już fotek. Tez byłbym zainteresowany takim cudem.Za te pieniądze wg mnie warto,tyle że temat chyba upadł.Czy mi sie zdaje?
Anonymous - 14-02-2009, 18:03
z tego co pisalem z burstem o kompie przez PW wspominal(pod koniec zeszlego roku ) ze ma malo czasu na zabawy z tym...ale cos bedzie poprawial i mial sie odezwac na wiosne... jesli przyjedzie jutro na spota przypomne mu o temacie osobiscie
czekoladka_1981 - 14-02-2009, 18:16
Napewono byłoby duże zainteresowanie takim komputerkiem tak jak Twoją propozycją na wykonanie płyty.
siudii - 14-02-2009, 18:40
Gdzieś na alledrogo były takie cuda tylko na wyświetlaczu 2x16, pokazywały spalanie, dystanse, temperaturę, prędkość i coś tam jeszcze, cena koło 100zł. Widziałem takiego na żywo i nawet podobno to działa. Zmontowanie takiego urządzenia nie jest bardzo skomplikowane i jak najbardziej do zrobienia. Ja do swojego E33A przymierzam się z czymś takim: http://code.google.com/p/xarias/. On dla mnie ma dwie duże zalety: sterowanie klimą i graficzny wyświetlacz jakby jeszcze był kod źródłowy do tego to wtedy by była zabawa.
migro - 14-02-2009, 20:16
migro napisał/a: | ja próbuję zmontować coś takiego Ale to działa tylko z OBDII i nie w GDI |
swinks_UK napisał/a: | Galant 2.4GDI, i wszystkie Galanty zresztą, mają TO SAMO złącze diagnosztyczne . |
Ale to urządzonko w GDI nie działa. Tu jest lista samochodów, w których było już montowane.
|
|
|