Space Star Techniczne - [MSS ALL] [KAROSERIA] Wygłuszenie pokrywy silnika
Anonymous - 28-07-2007, 19:18 Temat postu: [MSS ALL] [KAROSERIA] Wygłuszenie pokrywy silnika Witam,
czy próbawał ktoś z Was wygłuszyć pokrywę silnika w swoim SS matami dostępnymi na rynku. Jak wiadomo wersje benzynowe nie posiadają tego istotnego elementu.
Jeżeli tak, to proszę napiszcie, czy zabieg ten coś dał. Czy można to zrobić własnymi siłami i jak to mocować.
Pozdrawiam.
Arnold MSS 1.8 GDI
AniołekM - 28-07-2007, 20:52
Mam taką oryginalną mate zamontowaną za dawnych czasów sobie zamówiłem bo myślałem, że to coś da ........ ale w benzynie raczej za wiele to nie wygłuszyło silnika. Może ta mata jest bardziej izolatorem cieplnym aby pokrywy silnika nie grzał silnik za bardzo ????? Akustyka praktycznie bez zmian pozostała - chyba że na zewnątrz troche to coś zmieniło, ale to akurat dla mnie ważne nie jest.
Moominek - 28-07-2007, 22:08
Mam w misiu założone coś co wykonane było własnoręcznie przez kolege z forum. Technologia w miare prosta. Efekt wizualny jak na zdjęciu. Co do efektywności odsłuchowej. Lekko wygłusza, szczególnie ten punkt największej uciążliwości, tj. ok. 3tys rpm. Zastosowanie folii allu wnosi dodatkowy efekt, w postaci zimnej maski. Maska nie nagrzewa się od silnika ani troszeczkę, oryginalna przepuszcza ciepło. Z porównania maty oryginalnej z tą wykonana ręcznie wynika, że oryginalna daje takie same efekty wygłuszające, jak ta własna. Niestety głośność miśka nie ma swojego źródła w masce. Nadkola, drzwi i reszta karoserii nie posiada wygłuszeń.
Anonymous - 29-07-2007, 15:01
AniołekM napisał/a: | Mam taką oryginalną mate zamontowaną za dawnych czasów sobie zamówiłem bo myślałem, że to coś da ........ ale w benzynie raczej za wiele to nie wygłuszyło silnika. Może ta mata jest bardziej izolatorem cieplnym aby pokrywy silnika nie grzał silnik za bardzo ????? Akustyka praktycznie bez zmian pozostała - chyba że na zewnątrz troche to coś zmieniło, ale to akurat dla mnie ważne nie jest. |
Dokładnie tak samo zrobiłem. Jakieś pół roku po zakupie zamówiłem mate od DID-a.
Przyszła po kilku tygodniach. Efekt hmmmm nieco ciszej może i jest ale nie rzuca
na kolana. Myśle że rozwiązanie Mominka będzie napewno tańsze - a kto wie czy nie lepsze.
Oryginalene wytłumienie nie pokrywa w całości maski, robiac samemu możemy lepiej
obłożyć powierzchnie.
Anonymous - 30-07-2007, 07:32
Dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam wszystkich.
|
|
|