To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Niedziałający licznik

Anonymous - 30-07-2007, 16:22
Temat postu: [CA1A 1.3] Niedziałający licznik
Wita, od jakiegoś czasu mam problem z deską rozdzielczą nie pokazuje mi w ogóle prędkości z jaką jadę,właściwie to nic nie pokazuje, cały panel jest jak by wyłączony.
Raz na jakiś czas włącza się (w czasie jazdy lub od razu) i pokazuje prawidłowo
Ten problem mam od jakiegoś miesiąca, prędzej wszystko działało prawidłowo

ROMEL - 31-07-2007, 06:57

Czeka Cie małe przekopanie kokpitu...

Musisz zdemontować licznik - obejrzeć dokładnie miejsce "wtyków" licznika - czasami taśma pęka na krawędzi (rzadko) - najczęściej po prostu wymagają czyszczenia wtyki...

Ot...pomorek... zapomniałem o lince prędkościomierza napisać... :cry:

PZDR

wichura1 - 31-07-2007, 07:59

W CAO licznik jest na lince, elektroniczny jest tylko obrotomierz. Albo pada licznik prędkości, albo linkę szlag trafia, albo plastikowa zębatka w skrzyni powiedziała "do widzenia". Jeżeli pada licznik to mam mój poprzedni bez obrotomierza, jakoś się dogadamy. Jeżeli linka nabądź ją w sklepie. Jeżeli to zębatka kup najlepiej używaną w dziale forum : kupię/sprzedam znajdziesz kilku zaufanych sprzedawców.

Demontaż licznika dwie śruby w górnej części osłony licznika, 4 śruby licznik i wyciągasz. Linka oraz wszystkie złącza działają na zasadzie bagnetu. :mrgreen:

Anonymous - 16-02-2008, 22:03

Czyli jeżeli u mnie pewnego razu przestał działać obrotomierz i już od pół roku sam się żadnym cudem nie włączył tzn. że padła mi elektronika ?
Matejo - 03-03-2009, 08:18

witam
może troche odbiegam od tematu ale również dotyczy on licznika.
A mianowicie kupiłem mojego Colta razem z niedziałającym licznikiem,
i niestety przy zakupie na moje zyczenie zamienili na licznik z drugiego GTI ale niestety miał on dużowiecej przejechane niż mój.
I teraz pojawia się problem , czy zna ktos sie i wie albo pomógł by mi cofnąć licznik do stanu takiego jaki był w poprzedni.
Chce cofnąć ponieważ ten nie działający miał 170tys. a teraz mam założony niestety 230tys.
Zdjąłem licznik i nieznalazłem dojścia do tych cyferek od przebiegu ponieważ z tyłu mam jedną wielką elektronike na zielonej giętkiej płytcce.
Proszę o pomoc

londolut - 03-03-2009, 08:48

Matejo, na dorum jest opis rozebrania licznika ale najprościej przełożyć moduły prędkościomierza. A tak w ogóle to dlaczego nie odliczasz tych 50k tak jest bardziej niż najprościej.
Matejo - 03-03-2009, 08:59

oki dzieki poszperam na forum i poszukam tej instrukcji,
a niestety już nie chce mi sie odliczać tych 50k ,
i nikt niechce mi wieżyć że to niejest przebieg auta ,
dopuki nie zabiore go do piwnicy i nie pokaże stareg licznika.
Dlatego chce cofnąć żeby wszystko było jak powinni byc w sprawnym pieknym Colciku.
pozdrawiam

londolut - 03-03-2009, 09:31

Matejo -> http://forum.mitsumaniaki...hlight=widelcem
Hugo - 03-03-2009, 16:49

londolut napisał/a:
A tak w ogóle to dlaczego nie odliczasz tych 50k tak jest bardziej niż najprościej.
Bo niektórzy wierzą, że jak cofną sobie przebieg to auto odzyska swoją dawną młodość. Matejo przebieg 230 000 km jest bardziej realny od tych 170 000 km. Ja bym zostawił.
Matejo - 03-03-2009, 17:32

chce cofnąc bo wiem że ten przebieg dokładnie 174378km jest realny .
i nie mysle że jak cofne licznik to auto spowrotem uzyska młodość.
I bardziej realny co to znaczy wogóle, jest to pojęcie mogące zostac odbierane inaczej,
Miałem np. w domu Astre jedynke od nowości i rok temu została sprzedana z oryginalnym przebiegiem 80tys. na liczniku, poniważ był to jej oryginalny przebieg.
A jeśli Hugo nie przeszkasdza Ci taki przebieg to spoko, ale widocznie mi tak.
pozdrówka

[ Dodano: 03-03-2009, 17:33 ]
a i oczywiscie dodam tyle ile przejechałem do tej pory na tym liczniku założonym w tej chwili

Hugo - 03-03-2009, 18:16

Matejo napisał/a:
A jeśli Hugo nie przeszkasdza Ci taki przebieg to spoko, ale widocznie mi tak.
Spoko, bez nerwów. Nie miałem nic złego na myśli.
Matejo - 03-03-2009, 19:33

spoko ,
nie denerwuje się, tylko troche mnie poirytowało takie stwierdzenie.

Radeon - 03-03-2009, 21:43

Hej Matejo.Nie gniewaj sie ale ten przebieg jest.....hm.Podejżany.Ale jak chcesz to mogę ci pomóc dojść do flaków licznika i cofnąć.Da się to chyba przy piwku zrobić :D Z Bolca jestem.
Matejo - 03-03-2009, 22:20

witam ,
super bardzo chetnie bym skorzystał z pomocy,
tyle ze ja w Bolcu jestem jedynie na weekendy i to nie na wszystkie.
A przy powku niema sprawy można by było sie spotkac i we dwóch napewno dalibysmy rade.
A co do przebiegu to tez i sie zabardzo niechce wierzyc ale naprawde licznik tamten nie był odkręcany od nowosci az ja nie kupiłem auta. zzreszta są auta z takim małym przebiegiem mój poprzedni Clio z 92r. miał oryginalny przebieg jak go sprzedawałem 195tys.
pozdrówka

[ Dodano: 03-03-2009, 22:25 ]
aaa i jak znajde to zobaczysz na własne oczy ten stary licznik.

Radeon - 04-03-2009, 20:09

Namiary masz na Privie. :!: