To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] [ELEKTRONIKA] Dziwne zachowanie wskazników

Anonymous - 31-07-2007, 11:59
Temat postu: [MSS ALL] [ELEKTRONIKA] Dziwne zachowanie wskazników
Witam ponownie
Zauwazylem, ze podczas wlaczania zaplonu dziwnie zachowuja sie wskazniki temperatury i paliwa, podskakuja gora doł. przez kilka sekund a pozniej sie stabilizuja. Wskaznik paliwa zatrzymuje sie roznie (nieraz nawet na pełnym:)) Czy ktos sie z czyms takim spotkal.
Dziekuje za poprzednie podpowiedzi.

Moominek - 31-07-2007, 12:20

Raczej nie powinno tak być. Takie zachowanie wskaźników sugeruje ich uszkodzenie nie wpływające coprawda na wskazania. Każdy wskaźnik mechaniczny posiada coś w rodzaju hamulca. Gdy ten nie działa prawidłowo wskazówka może właśnie tak drgać, zanim się ustabilizuje we właściwej pozycji. Sprawdzę jak to u mnie wygląda.
AniołekM - 31-07-2007, 18:41

Ja w dwóch MSSach 1.6 miałem sytuacje troszkę odmienne - podczas równomiernej, stabilnej jazdy powiedzmy 90km/h nagle prędkościomierz jakby stawał zamrożony - nie ważne czy przyśpieszałem do 150km/h czy zwalniałem do 40km/h to on trzymał non stop 90km/h. W takich sytuacjach jedyne co pozostawało to tylko zatrzymać się wyłączyć MSSa i na nowo odpalić. Powtarzam w dwóch sztukach coś takiego kilka razy zauważyłem. Po pewnym czasie samo znikło takie zachowanie ale nie będę prorokował, że już nie powróci.
Anonymous - 01-08-2007, 09:08

AniołekM napisał/a:
podczas równomiernej, stabilnej jazdy powiedzmy 90km/h nagle prędkościomierz jakby stawał zamrożony - nie ważne czy przyśpieszałem do 150km/h czy zwalniałem do 40km/h to on trzymał non stop 90km/h.

U mnie też podobne cyrki sie dzieją. Praktycznie zawsze gdy np jadę 70 km/h i bardzo powoli zwalniam (bez hamowania - tylko opory toczenia) wskazówka prędkościomierza zatrzymuje się i nagle spada przy około 30-40 km/h. Najpierw myślałem, że mam coś z oczami :)
Dzieje się to przy różnych prędkościach i czasami nawet przy przyspieszaniu. Nie przeszkadza to w jeździe choć kiedyś jak jechałem około 40 km/h tam gdzie tylko tyle można jechać i stała policja, ja patrzę na licznik a tam 70 km/h. Lekko się przestraszyłem ale wskazówka zaraz spadła. Tak czy inaczej ja z tym żyję ale jak ktoś ma sposób na usunięcie tej niedogodności to chętnie posłucham.

Pozdrawiam,

Anonymous - 03-08-2007, 19:28

Miałem identycznie to samo. Wyczytałem na forum, że pomaga odłączenie akumulatora na powiedzmy 5 minut. Spróbowałem i pomogło!
Anonymous - 04-08-2007, 15:58

mariuszbox napisał/a:
Miałem identycznie to samo. Wyczytałem na forum, że pomaga odłączenie akumulatora na powiedzmy 5 minut. Spróbowałem i pomogło!

U mnie na pewno to nie pomaga. Przynajmniej nie na długo. Akumulator odłączałem już kila razy (przy różnych okazjach) i nadal się to dzieje.

JCH - 04-08-2007, 16:06
Temat postu: Dziwne zachowanie wskaźników
Stwierdzam, że Forum jest zaraźliwe :!:
Rok temu po przeczytaniu o przycisku do szyb po paru dniach popsuł się on u mnie. A teraz:
Jadę ja sobie jakieś 2 dni temu do pracy .... rozpędzam się, wskazówka na 40 km/h, rozpędzam się .... i nic, jak stała tak stoi na 40. Za chwilę ... myk na 60 km/h :shock:
Podobnie było przy zwalnianiu - też jakoś tak skokowo :evil:
Na razie tylko raz taki numer wywinął Spejso więc nie ruszam nic.
Czas od czasu miałem też lekkie drgania wskazówki w zakresie 100-120 km/h

AniołekM - 04-08-2007, 21:25

Chyba faktycznie to jest jak choroba zakaźna .........
Anonymous - 06-11-2007, 15:42

Teraz jeszcze gorzej.
Po właczeniu zapłonu predkość staje na 40 i od tej rusza. czyli jezdze 90 na godz tam gdzie jest 50 :)
Przyspieszenie do 100 az hey.

Ale na poważnie gdzei to naprawic, bo oprocz predkosci jeszcze wariuje wskaznik paliwa raz pełno raz pół i nie wiem ile km mi zostało

POMOCY

Anonymous - 28-03-2008, 23:11

Cześć wszystkim.Od nie dawna mam ssa ale też zauważyłem u mnie podobny problemik.Po włożeniu kluczyka niby wszystko jest o.k.,ale jak go tylko lekko przestawię-o jeden stopień,to prędkość idzie na 20 km,a obroty ok.1000 bez włączonego silnika.Czy to norma?i czy ktoś z was poradził sobie z tym problemem?
Anonymous - 28-03-2008, 23:33

Probowalem juz nawet naprawy licznika i pomogło na jakies 1000km.
Teraz strtuje od 60, wiec jest coraz szybszy :)
CHyba taka przypadlosc. Ale tak go lubie. Kwestia przyzwyczajenia.

Anonymous - 31-03-2008, 14:03

Cześć jestem tutaj nowy, ale od dawna Was czytam
Co do dziwnego zachowania zegarów miałem to samo i pomogło mi wyjecie deski(5 min)i przeczyszczenie styków

Student - 31-03-2008, 14:08

Zrobił bym to samo, wyjęcie liczników przeczyszczenie dokładne styków, możę nawet dotknięcie lutownicą , sprawdzenie sterowania silników krokowych na wskazówkach ostatecznie WD40 :wink:
Powodzenia

markostar - 31-03-2008, 22:21

U mnie ten sam problem. Zdecydowanie pomogło wyjęcie całego licznika i dokładne wyczyszczenie styków które wchodzą na wielowtyk wychodzący z pod deski rozdzielczej. Całkowicie wyeliminowałem ni to smar ni to jakąś galaretkę która była fabrycznie nałożona na styki znajdujące się na taśmie elastycznej. Po tym zabiegu wszystko zachowuje się poprawnie :mrgreen:
Anonymous - 31-03-2008, 22:41

Ja już chyba z pięć razy wyciągałem ten durny licznik i czyściłem na wszystkie sposoby wszystkie wtyki i nic nie pomogło,ale spróbuję znów jutro może tym WD?