To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [ALL] Sygnał dźwiękowy nie działa

Anonymous - 01-08-2007, 09:05
Temat postu: [ALL] Sygnał dźwiękowy nie działa
Witajcie Forumowicze. Spotkałem się z ciekawym problemem otóż nie działał mi sygnał dźwiękowy, okazało się że po prostu brakuje syrenki, więc misja szrot kupiłem syrenkę sprawdziłem na miejscu działa. Wróciłem do domu podłączyłem porządnie i tu nagle zonk, nie działa. syrenka jest sprawna, bezpieczniki też, podejrzewam przekaźnik tylko teraz gdzie on jest i jakie ma oznaczenie (najlepsza była by fota z jego umieszczeniem) z góry dzięki za pomoc.
Anonymous - 01-08-2007, 10:53

wydaje mi się , że obwód sygnału dzwiękowego nie idzie przez przekażnik.
postaram sie to sprawdzić.

ewentualnie mogą być wtyki zaśniedziałe lub uszkodzony przewód

Hugo - 01-08-2007, 12:51

Nie masz dobrej "masy" uziemienia. Wyczyść miejsce skręcenia klaksonu z nadwoziem.
Anonymous - 01-08-2007, 15:57

... o ile wiem ...
w Colcikach sygnał dźwiękowy nie ma masy na obudowie...
jest wewnątrz izolowany...

Dlatego nie każdy "klakson" zadziała...
... wciskając klakson zwierasz masę, a nie przewód prądowy.

Najlepiej zdobyć oryginalny używany :)

... to zaobserwowałem jak mi parę lat temu klakson się spalił i szukałem innego :)

Hugo - 01-08-2007, 17:26

Anazar napisał/a:
w Colcikach sygnał dźwiękowy nie ma masy na obudowie...
Przerabiałem to 2 dni temu. Założyłem "trąbkę" i tylko "rzęziła". Kable podłączyłem tak jak były w oryginalnym (czyli dwa). Okazało się, że nie było styku pomiędzy śrubką trąbki a blachą, do której przykręcałem. Po oczyszczeniu trąbi jak należy.
Anonymous - 01-08-2007, 21:54

tylko że ta syrenka trąbi aż uszy trzęsą jak się ją podłączy bezpośrednio pod aku ale jak ja podłączyłem pod kable to nic sie nie dzieje :( dlatego tez podejrzewam przekaźnik
Anonymous - 03-08-2007, 12:14

U mnie działają bez przykręcenia do nadwozia, dlatego napisałem, że nie potrzebują masy dla poprawnego działania.
(i jak napisałem wczesniej, o ile pamietam to włącznik klaksonu tych modeli zwiera masę na nie przewód prądowy)
Nie są podłączane jak w większości samochodów.
Aby element drgający klaksonu wygenerował odpowiedni dźwięk musi być solidnie przykręcony do sztywnych elementów nadwozia, inaczej będzie ledwo brzęczał. Jest to efekt bezwładności tych elementów.

http://photos04.allegro.p...61/20/218612071
http://photos04.allegro.p.../20/218612071_1

Nie wiem czy te linki będą działały
(wycięte teraz z Allegro - wyłącznie w celach zobrazowania)
ale na nich widać oryginalne klaksony. Mam takie same.

Anonymous - 03-08-2007, 18:58

U mnie też nie działał dzwięk jednak wole się brać od podstaw i poprostu zdjełem kierownice i sprawdziłem kablem czy jest prąd :) jest tam taki mały bolec plusowy 8) później wyczyściłem styki w kierownicy i działa bez zarzutów :lol: Gdyby tak nie działało dopiero bym się brał za przekazniki i kable.
Anonymous - 03-08-2007, 21:07

właśnie w tym problem ze nie działa, kierownice rozebrałem, syrenke sprawdziłem, bezpieczniki tez, a sygnał dzwiękowy działał gdy go podłączyłem do auta na szrocie ale jak wróciłem do domu to już nie działało dlatego podejrzewam przekaźnik
Anonymous - 04-08-2007, 07:24

ziele477 napisał/a:
dlatego podejrzewam przekaźnik

dlaczego się tak uparłeś na przekażnik jak go w tym układzie NIE MA ?!

plus przez bezpiecznik 10 A jest podawany na trąbki , natomiast minus przez włącznik na kierownicy , jest podawany na drugie zaciski tychże trąbek.
to bardzo prosty układ.
Jeżeli sprawdziłeś bezpiecznik i wyłącznik , to sprawdz przewody, czy nie mają przerwy
POZD.

Anonymous - 06-08-2007, 17:39

dobra w końcu sie zabrałem za ten klakson już działa okazało sie że bolczyk co się styka z kierką i przenosi mase jest za krótki (albo kiera krzywa) próbowałem go wykręcić ale sie nieda dokręciłem też mocniej kiere niewiele to dało sygnał działa tylko jak jest przekręcona kierownica :(
Hugo - 06-08-2007, 21:39

ziele477 napisał/a:
próbowałem go wykręcić ale sie nieda dokręciłem też mocniej kiere niewiele to dało sygnał działa tylko jak jest przekręcona kierownica
Rozciągnij sprężynkę na tym "bolczyku".
Anonymous - 07-08-2007, 13:32

ja mam sygnał dzwiękowy sprawny od lancera GTI. Pewnie pasuje ... Mogę go sprzedać. Jak coś pisz na PW