[XX-92]Colt C50 i starsze - [ALL] Sygnał dźwiękowy nie działa
Anonymous - 01-08-2007, 09:05 Temat postu: [ALL] Sygnał dźwiękowy nie działa Witajcie Forumowicze. Spotkałem się z ciekawym problemem otóż nie działał mi sygnał dźwiękowy, okazało się że po prostu brakuje syrenki, więc misja szrot kupiłem syrenkę sprawdziłem na miejscu działa. Wróciłem do domu podłączyłem porządnie i tu nagle zonk, nie działa. syrenka jest sprawna, bezpieczniki też, podejrzewam przekaźnik tylko teraz gdzie on jest i jakie ma oznaczenie (najlepsza była by fota z jego umieszczeniem) z góry dzięki za pomoc.
Anonymous - 01-08-2007, 10:53
wydaje mi się , że obwód sygnału dzwiękowego nie idzie przez przekażnik.
postaram sie to sprawdzić.
ewentualnie mogą być wtyki zaśniedziałe lub uszkodzony przewód
Hugo - 01-08-2007, 12:51
Nie masz dobrej "masy" uziemienia. Wyczyść miejsce skręcenia klaksonu z nadwoziem.
Anonymous - 01-08-2007, 15:57
... o ile wiem ...
w Colcikach sygnał dźwiękowy nie ma masy na obudowie...
jest wewnątrz izolowany...
Dlatego nie każdy "klakson" zadziała...
... wciskając klakson zwierasz masę, a nie przewód prądowy.
Najlepiej zdobyć oryginalny używany
... to zaobserwowałem jak mi parę lat temu klakson się spalił i szukałem innego
Hugo - 01-08-2007, 17:26
Anazar napisał/a: | w Colcikach sygnał dźwiękowy nie ma masy na obudowie... | Przerabiałem to 2 dni temu. Założyłem "trąbkę" i tylko "rzęziła". Kable podłączyłem tak jak były w oryginalnym (czyli dwa). Okazało się, że nie było styku pomiędzy śrubką trąbki a blachą, do której przykręcałem. Po oczyszczeniu trąbi jak należy.
Anonymous - 01-08-2007, 21:54
tylko że ta syrenka trąbi aż uszy trzęsą jak się ją podłączy bezpośrednio pod aku ale jak ja podłączyłem pod kable to nic sie nie dzieje dlatego tez podejrzewam przekaźnik
Anonymous - 03-08-2007, 12:14
U mnie działają bez przykręcenia do nadwozia, dlatego napisałem, że nie potrzebują masy dla poprawnego działania.
(i jak napisałem wczesniej, o ile pamietam to włącznik klaksonu tych modeli zwiera masę na nie przewód prądowy)
Nie są podłączane jak w większości samochodów.
Aby element drgający klaksonu wygenerował odpowiedni dźwięk musi być solidnie przykręcony do sztywnych elementów nadwozia, inaczej będzie ledwo brzęczał. Jest to efekt bezwładności tych elementów.
http://photos04.allegro.p...61/20/218612071
http://photos04.allegro.p.../20/218612071_1
Nie wiem czy te linki będą działały
(wycięte teraz z Allegro - wyłącznie w celach zobrazowania)
ale na nich widać oryginalne klaksony. Mam takie same.
Anonymous - 03-08-2007, 18:58
U mnie też nie działał dzwięk jednak wole się brać od podstaw i poprostu zdjełem kierownice i sprawdziłem kablem czy jest prąd jest tam taki mały bolec plusowy później wyczyściłem styki w kierownicy i działa bez zarzutów Gdyby tak nie działało dopiero bym się brał za przekazniki i kable.
Anonymous - 03-08-2007, 21:07
właśnie w tym problem ze nie działa, kierownice rozebrałem, syrenke sprawdziłem, bezpieczniki tez, a sygnał dzwiękowy działał gdy go podłączyłem do auta na szrocie ale jak wróciłem do domu to już nie działało dlatego podejrzewam przekaźnik
Anonymous - 04-08-2007, 07:24
ziele477 napisał/a: | dlatego podejrzewam przekaźnik |
dlaczego się tak uparłeś na przekażnik jak go w tym układzie NIE MA ?!
plus przez bezpiecznik 10 A jest podawany na trąbki , natomiast minus przez włącznik na kierownicy , jest podawany na drugie zaciski tychże trąbek.
to bardzo prosty układ.
Jeżeli sprawdziłeś bezpiecznik i wyłącznik , to sprawdz przewody, czy nie mają przerwy
POZD.
Anonymous - 06-08-2007, 17:39
dobra w końcu sie zabrałem za ten klakson już działa okazało sie że bolczyk co się styka z kierką i przenosi mase jest za krótki (albo kiera krzywa) próbowałem go wykręcić ale sie nieda dokręciłem też mocniej kiere niewiele to dało sygnał działa tylko jak jest przekręcona kierownica
Hugo - 06-08-2007, 21:39
ziele477 napisał/a: | próbowałem go wykręcić ale sie nieda dokręciłem też mocniej kiere niewiele to dało sygnał działa tylko jak jest przekręcona kierownica | Rozciągnij sprężynkę na tym "bolczyku".
Anonymous - 07-08-2007, 13:32
ja mam sygnał dzwiękowy sprawny od lancera GTI. Pewnie pasuje ... Mogę go sprzedać. Jak coś pisz na PW
|
|
|