To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] planowanie glowicy

Anonymous - 01-08-2007, 17:26
Temat postu: [CA4A 1.6] planowanie glowicy
    Mam pytanko , posiadam mitsubishi colta 1.6 z 94 roku , to juz moj drugi colcik i jestem zachwycony na poczatku mialem wersje z 96 roku 1,3 troszke malo mocy ale teraz jest dozo lepiej i chetnie zrobie cos zeby bylo jeszcze lepiej . Bardzo wiec rosze o o tpowiedz na moje pyta nia :
    Czy ktos planowal juz glowice
    Jaie efekty tego zabiegu
    Czy nie wpynelo to negatywnie na prace silnika
    Bardzo prosze o odpowiec. Pozdrawiam :)

Hubeeert - 01-08-2007, 18:22

ColtFan napisał/a:
    Czy ktos planowal juz glowice
    tak
    ColtFan napisał/a:
    Jaie efekty tego zabiegu
    Podobno niezle. Zapytaj deenbe.
    Zanim zaczniesz planowac zapytaj rowniez jak jego silnik skonczyl. I pamietaj, ze Mitsu dopuszcza planowanie o 0,2 mm w swoich silnikach.

Anonymous - 01-08-2007, 20:37

oki
    postaram sie zkontaktowac z tym gosciem
    Ale tak czy siak prosze o dalsze informacje

Anonymous - 01-08-2007, 21:35

Jak przesadzisz bądż spieprzysz planowaniem główkę, będziesz wymieniał co tydzień uszczelkę pod głowicą :?
    Anonymous - 01-08-2007, 22:50

Nie polecam planowania glowicy bo to za duzo nie da. Jak bedziesz smigac autkiem cieszac sie z troszke wiekszej mocy szybko spowodujesz wycieki oleju wlasnie spod glowicy. A to znowu wiaze sie z wymiana uszczelki itd. Te male zolte ludziki z drugiego konca swiata wszystko obliczyli co do mikrona :D Moim zdaniem nie warto ich poprawiac...
    Pozdrawiam!!! :)

Hubeeert - 01-08-2007, 22:52

Bastek, nafta, odnioslem wrazenie, ze ColtFan, swoje pytanie skierowal do tych ktorzy maja cos do powiedzenia poza ogolnikami.
    Anonymous - 01-08-2007, 23:14

Hubeeert napisał/a:
    Podobno niezle.

Konkretna odpowiedz :lol:

Anonymous - 01-08-2007, 23:21

Hubert jako Colt Fan opowiadaj, czekamy na konkrety :?:
    Hubeeert - 01-08-2007, 23:30

nafta napisał/a:
    Hubeeert napisał/a:
    Podobno niezle.

Konkretna odpowiedz :lol:
    Hubeeert napisał/a:
    Zanim zaczniesz planowac zapytaj rowniez jak jego silnik skonczyl. I pamietaj, ze Mitsu dopuszcza planowanie o 0,2 mm w swoich silnikach

Cala tak. Wyrwane z kontekstu zdanie nie.
    Radze ochlonac.
    Bastek napisał/a:
    Hubert jako Colt Fan opowiadaj, czekamy na konkrety :?:

Co autor ma na mysli?

Anonymous - 01-08-2007, 23:35

Dziekuje za porade . Widze ze potrwierdzily sie moje obawy co do efektow przerobki
    nie myslalem jednak ze az takie drastyczne zminy moga nastapic ., fakt jest taki ze
    japonczycy sa niesamowici a ich precyzja przerasta wszystkich ciezko cokolwiek po nich
    poprawic , nic chyba pozostaje mi kupno colcika z silnikiem 1.8 ogladalem filmy na youTube jest maly szatan nie ujmujac nic oczywicie 1.6 bo nim tez fajnie kiluje chlopaczkow w BMW :)
    Mitsubishi Rządzi :)

[ Dodano: 01-08-2007, 23:39 ]
    wczesniej mialem colta 96 rok 1.3 zamontowalem w nim storzek to nie przesadzam ale z 10 15 koni to ucieklo w las wogule samochod stracil moc tak jaj by usiadlo w nim komplet pasazeow
    Tutaj to mi sie wydaje ze trzeba z grubej rury odrazu jakies turbo albo podtlenek :)

Anonymous - 02-08-2007, 07:31

co do planowania.. samego planowania nie robilem, mialem takze obrobke glowicy. Samo planowanie malo daje, na pewno efekty nie beda takie jakich sie spodziewasz(chyba nawet tego nie odczujesz).

Hubeeert napisał/a:
    ColtFan napisał/a:
    Jakie efekty tego zabiegu
    Zanim zaczniesz planowac zapytaj rowniez jak jego silnik skonczyl. I pamietaj, ze Mitsu dopuszcza planowanie o 0,2 mm w swoich silnikach.

silnik ma sie juz dobrze;) a co do tego jak skonczyl to na pewno nie przez przerobki w silniku:)

Anonymous - 02-08-2007, 11:33

Fajnie dziekuje za porade
    Pozdro.

Anonymous - 04-08-2007, 23:40

Przeczytałem uważnie temat i chciałem się dopytać o ten filtr stożkowy. Chcę założyć w swoim miśku stożka, ale widzę że zamiast dodać mocy to moc spada? Może kiepsko zamontowałeś? Najlepiej zabudować go tak aby nie dostawał ciepłego powietrza z silnika i jeszcze do tego doprowadzić rurę która cały czas przy jeździe będzie dawała zimne powietrze do filtru. Tak miałem rozwiązane w golfie. Jeżeli tak miałeś zrobione to chyba montaż stożka będzie kiepskim pomysłem ?
    sruba - 05-08-2007, 23:30

Sparco84, z calym szacunkiem, ale montowanie stozkow, strumienic i tych wszystkich innych tuningowych gadzetow w przypadku silniczka 1.3 chyba mija sie celem.
    zreszta jak juz gdzies napisalem - Tuningu przez duze T, nie robi sie za male pieniadze, za pomoca stozkow, czy koncowych "buczacych" wydechow.
    zadbaj o swojego misia wymieniajac mu plyny, filtry, jakies tulejki na zwieszeniu (o ile istnieje taka potrzeba), albo zadbaj o hamulce. mis sie odwdzieczy bezawaryjna jazda...
    zaloz ladne alusy, polakieruj zderzak, wstaw sobie dobre audio.
    i zycie bedzie piekne :wink:

Anonymous - 06-08-2007, 08:31

Jeżeli chodzi o audio to ja już mam je założone i na pewno bardzo dobre :) . Jeżeli chodzi wydech to też już jest zamontowany, aluski dopiero będą zakładane (niestety). Ja wiem że silniczek 1.3 to nie jest sportowy silnik i cudów z nim nie zrobie, ale być może przez filtr stożkowy jest lepiej podawane powietrze do silnika? Oczywiście wszystkie płyny i inne rzeczy których należy pilnować są pilnowane i misio jest mi wdzięczny za to :)

[ Dodano: 06-08-2007, 08:34 ]
    Sruba napisał/a:
    polakieruj zderzak,

A właśnie jeżeli chodzi o lakierowanie zderzaka :) , czy możesz udzielić mi rady jak to zrobić aby farba była trwała i porządnie się trzymała, bo jednak malowanie plastików to już troszeczkę inna sprawa. O ile dobrze wiem, to trzeba dać jakiś podkład a potem farbę do plastiku, ale może są proste i mało skomplikowane sposoby na zrobienie czegoś takiego, w efekcie uzyskując piękne czarny zderzak w kolorze nadwozia, oczywiście tak aby farba nie złaziła po 3 miesiącach.