Carisma - Techniczne - Mruga Inspekcja po zamontowaniu LPG
Anonymous - 02-08-2007, 11:16 Temat postu: Mruga Inspekcja po zamontowaniu LPG witam
po zamontowaniu gazu w moim autku od czasu do czasu zapala sie inspekcja kontrolka z silniczkiem na desce
wygląda to tak zapalam silnik gasną kontrolki i po jakichś 3 s zapala się kontrolka i po 5 s gaśnie czasem krócej czasem dłużej ale gaśnie dodam że to dzieje sie od czasu do czasu
czym to może być spowodowane ??
Anonymous - 02-08-2007, 11:28
O ile to nie zbieg okoliczności - co jest mało prawdopodobne... nastąpiła jakaś awaria.
Można łatwo sprawdzić kod błędu.
Ale na 99% źle założona instalacja LPG !
Anonymous - 02-08-2007, 12:24
mało prawdopodobne ze to zbieg okoliczności bo jak przełączę na benzynę to nie świeci
ale autko jeździ ok
poza tym kontrolka zapaliła sie może z 4 razy a jeż ponad tydzień
jak można sprawdzić te kody błędów ?
Sylwia - 02-08-2007, 12:46
podjedź do zakładu co montował, niech sprawdzą skład mieszanki gazowej, ogólnie ze swojej strony czy to nie wina instalacji, a dobrze by było gdyby mieli tester i odczytali te błędy.
Anonymous - 02-08-2007, 13:44
GregP napisał/a: | mało prawdopodobne ze to zbieg okoliczności bo jak przełączę na benzynę to nie świeci |
Sam sobie odpowiedziałeś !
W naszym pięknym kraju mało osób potrafi dobrze założyć instalację LPG.
A przez debilnych pseudofachowców są problemy na każdym kroku
i więcej strat niż korzyści.
GregP napisał/a: |
jak można sprawdzić te kody błędów ? |
tu znajdziesz opis:
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1981
Anonymous - 02-08-2007, 15:36
źle dobrali emulator wtrysku lub działa on wadliwie
stanik - 02-08-2007, 15:40
coś jest nie tak, zapewne właśnie z dobraniem tego emulatora, ale to trzeba w warsztacie sprawdzić. Jedz do tego warsztatu co Ci zakładali i niech szukają. Auto na gazie ma działać tak jak na benzynie, Jak się na benzynie nie świeci to na LPG też nie ma prawa.
U mnie przez 4 lata nie wiem czy 4 razy się zapaliła (jak zdusiłem samochód, to zapaliła się na chwilę i zgasła).
Pozdrawiam
kielurkk - 02-08-2007, 21:52
GregP Jaką masz instalację? Jeśli tą prostą gdzie gaz jest podawany prosto do kolektora ssacego z pominięciem wtrysku to jest to normalny objaw gdyz sonda lambda sprawdza skład mieszanki i nie zgadza się on z zaprogramowanym takim jaki jest przy benzynie. Na benzynie jest ok bo Ci kontrolka gaśnie a na gazie raz świeci raz nie. Miałem to samo w polonezie z wtryskiem Lukasa i w Oplu Vectrze gdzie miałem takie właśnie proste tanie instalacje. Nie przeszkadzało mi to i z tego co wiem opel do tej pory tak jeżdzi ( znam terazniejszego właściciela). No chyba że masz lepszą instalację to najlepiej jedż do fachowców co Ci to wsadzili do autka.
Anonymous - 03-08-2007, 10:21
kielurkk,
na żadnej instalacji (nie ważne czy 1, 2, 3 , 4, 5 generacja)
przy poprawnym podłączeniu NIE MA PRAWA świecić się Check Engine.
A jeżeli się świeci i gazownicy nie potrafią sobie dać z tym radę,
to jest tylko tłumaczenie partaczy!
krzysio1972 - 03-08-2007, 10:23
Nie jest to normalny objaw, jest to standardowa obdpowiedz nr 123 gazownika, jak nie wie co sie dzieje z samochodem. Po to sie montuje emulacje wtryskow i lambdy, aby takich przypadkow nie bylo i aby ecu nie przechodzilo w tryb awaryjny. Odnosnie opla to zupelnie inna historia, takze nie ma co odnosic jej do mitsu.
Gazownicy maja poprawic to co zle zrobili, byc moze zla emulacja(inny opor na wtryskiwacze dla japonczykow sie daje), byc moze zwyczajnie zla regulacja, albo wada urzadzenia.
phixius - 03-08-2007, 14:44
Na 90procent źle dobrany emulator wtryskiwaczy. Rezystancja prawidłowego do Carismy z tego co dobrze pamiętam wynosi 56 ohm.
Anonymous - 03-08-2007, 21:47
Wielkie dzieki
w poniedziałek jade do gazowników
w sumie przez ostanie dni zapaliła sie raz ale to znaczy że jednak coś jest nie tak
a i zaobserwowałem że jak już sie zapali to wystarczy żeby zwolnić i jak obroty spadną tak poniżej 2 tys to gaśnie
|
|
|