To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - wzmacniacz szumi po włączeniu zapłonu

Anonymous - 15-08-2007, 01:28
Temat postu: wzmacniacz szumi po włączeniu zapłonu
przy zgaszonym silniku wszystko gra idealnie, ale gdy tylko przekręcić zapłon ,nawet nie odpalając silnika dźwięk ze wzmacniacza zaczyna szumieć ,przy chodzącym silniku nasila się i słychać w głośnikach narastanie szumienia w miarę wzrostu obrotów, głośniki wpięte do radyjka dalej grają czysto, wzmacniacz jest połączony bezpośrednio do bakterii {akumulatora}, a masa wzięta z karoserii. Proszę o podpowiedź gdzie szukać problemu .
Karol208 - 15-08-2007, 09:42

Kiedys mialem podobny problem z jakims lipnym wzmacniaczem, pomoglo przykrecenie calego wzmacniacza do karoseri(masy)
Anonymous - 15-08-2007, 09:46

wzmacniacz jest jbl tak że nie jest lipny , dodam tylko że buczy jak się złączy bolec we wtyczne podpięcie tej okrągłej części nie powoduje buczenia .
Anonymous - 15-08-2007, 10:01

Karol208 napisał/a:
Kiedys mialem podobny problem z jakims lipnym wzmacniaczem, pomoglo przykrecenie calego wzmacniacza do karoseri(masy)

robi sie dokladnie odwrotnie tzn wszystko aby obudowe pieca odzielic od masy auta.
musisz kombinowac z masa tzn. odkrecic wzmacniacz i trzymac go w reku, oczyscic styk masy kabla z karoseria, sprobowac w inym miejscu z masa, polozyc w innym miejscu kabel zasilania, to samo z cinchami.
musisz probowac.

Hugo - 16-08-2007, 09:26

Ha mam dokładnie ten sam problem. Właśnie chciałem zakładać taki temat. Jak włączę zapłon to u mnie z tuby w bagażniku wydobywa się narastający bas, tak silny, że aż plastiki drżą, mimo, że radio jest dość cicho (np. volume na 03 lub 04). Jak odpalę auto to dodatkowo zaczyna piszczeć z głośnika w tubie (w przednich nie piszczy). Pisk narasta ze wzrostem obrotów silnika. Mówicie, że kombinować z masą. Hmm...

[ Dodano: 16-08-2007, 09:28 ]
Prąd do wzmaka mam pociągnięty w prawym progu, kabel sygnałowy w lewym progu. Co najważniejsze kiedyś tych dziwnych dźwięków nie było :?

josie - 16-08-2007, 09:39

Ja też miałem taki problem w Colcie. Głównie chodziło o wizganie z głośników zależne od obrotów.
Radą na to miałobyć podłączenie radia i wzmacniacza do tego samego zasilania (wzmacniacz miałem + i mase na aku, radio z fabrycznej instalacji)
Niestety nie przetestowałem, bo sprzedałem auto... :wink:

Hugo - 16-08-2007, 23:47

Ha i mój problem zażegnany. Teraz jest tak jak było kiedyś. Mianowicie tak jak podpowiadał arturro był problem z masą. Konkretnie koleś mi to podłączał i masę wzmacniacza przykręcił śrubą od mocowania kanapy. Pewnie nie chciało mu się jej do końca dokręcić (nieciekawe dojście) i była teraz prawie zupełnie odkręcona. Dokręciłem ją i jest good.
HouseM - 17-08-2007, 23:30

To na prawde bardzo dziwne bo szumy i gwizdy są zwykle wtedy gdy obudowa wzmacniacza jest właśnie przykręcona do MASY.

aa i jeszcze mi się przypomniało że często gwizdanie w głośnikach spowodowane jest przez zużyte szczotki alternatora :-)