[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Ile płynu hamulcowego?
Anonymous - 21-08-2007, 11:40 Temat postu: [EAxx] Ile płynu hamulcowego? Zamierzam wymienić płyn hamulcowy w całym układzie hamulcowym w EA2W i nie wiem ile mam sie go tam spodziewać
Ile kupić nowego aby mi nie brakło a co chyba gorsze nie zostało za dużo
Czy DOT4 będzie wystarczającym czy też szukać czegoś innego?
Bartek - 21-08-2007, 12:26
Dot4 jak najbardziej OK. Do wymiany zużyłem ostatnio prawie litr.
czekoladka_1981 - 21-08-2007, 12:54
Jak zakupisz 2Litry to znowu nie taki koszt, przy okazji możesz zmienić w układzie wspomagania sprzęgła.
menic - 09-03-2009, 20:07
Odświeżam trochę temat. Mam troche mało płynu hamulcowego, tak że przy gwałtowniejszym ruszaniu zapala sie kontrolka od ręcznego.
Takie pytanie... Czy musze wymieniać cały płyn w układzie, czy może wystarczy tylko dolać?
czekoladka_1981 - 09-03-2009, 20:28
menic napisał/a: | Czy musze wymieniać cały płyn w układzie, czy może wystarczy tylko dolać? |
Płyny hamulcowe DOT 3, DOT 4 i DOT 5.1 są ze sobą mieszalne (nie mylić z płynem DOT 5, którego nie wolno mieszać).
KaWu - 10-03-2009, 07:59
menic, a kiedy miałeś płyn zmieniany Bo może lepiej od razu go zmienić niż dolewać.
czekoladka_1981 - 10-03-2009, 08:02
KaWu napisał/a: | menic, a kiedy miałeś płyn zmieniany Bo może lepiej od razu go zmienić niż dolewać. |
Dokładnie! płyn hamulcowy wymienia się co 2 lata
Marek Florek - 10-03-2009, 08:27
Jeśli tak często trzeba go wymieniać to proszę o radę w jaki sposób (najprościej) i bez specjalistycznych narzędzi to zrobić. Ja "miśka" mam już ponad 2 lata a czy wcześniej był wymieniany to nie wiem-dlatego teraz warto to zrobić.
czekoladka_1981 - 10-03-2009, 09:44
Marek Florek napisał/a: | Jeśli tak często trzeba go wymieniać |
2 lata Przecież to wpływa na nasze bezpieczeństwo , i nie należy lekceważyć. Ja osobiście jadę i wymieniam w warsztacie. Koszt nie duży płyn+robocizna=40pln.
Najpierw spróbuj odkręcic delikatnie wszystkie odpowietrzniki/kalamitki przy kołach, potem spuść stary płyn . Przeczyść sobie układ denaturatem bo to wyeleminuje z układu wodę która mogła się zebrac w starym płynie. Spuść denaturat ( czyszczenie nie jest konieczne) zakręć odpowietrzniki/kalamitki wlej nowy płyn i zacznij odpowietrzac do tej czynności potrzebna jest druga osoba naciskająca/zwalniająca pedał ham. Zacznij od tylnego prawego koła, lewy tył, prawy przód i lewy przód. Taka jest prawidłowa kolejnosc, chyba ze się pomyliłam z kolejnością. Powinno byc ok. To tak na szybko co widzę przy każdej wymianie. Na str.Krzyzaka jest pokazane i opisane.
Bartek - 10-03-2009, 10:20
Prawidłowa kolejność:
lewy tył, prawy przód, prawy tył, lewy przód..... lub odwrotnie:
prawy tył, lewy przód, lewy tył, prawy przód.....
Układ jest niezależny i krzyżowy, więc odpowietrzamy na krzyż zaczynając od tyłu
[ Dodano: 10-03-2009, 10:25 ]
PS nie używam denaturatu i nie dopuszczam do zapowietrzenia układu - odciągam strzykawką stary płyn, zalewam nowy i pompuję uzupełniając co 15 wciśnięć pedału.... pojemność rurek i zacisków to ok. 150 ml na każdy - po przepompowaniu 200 ml jest pewność, że się przepłukały.
mar111cin - 10-03-2009, 20:25
sposób Bartka mi się bardziej podoba. Jak ja wymieniam płyn, to też nie dopuszczam do zapowietrzenia.
Chociaż teraz słyszałęm o jeszcze ciekawszej metodzie. Stosuje się jakąś strzykawke, zakładamy, na odpowietrznik, odkręcamy go i zaciągamy strzykawe. Podobno bardzo szybki sposób. Mi się podoba z tego względu że wychodzi na to, że idzie to zrobić samemu, bez udziału pomocnika który by naciskał pedał hamulca.
O Bartek, jak się przypadkiem można ciekawych rzeczy dowiedzieć, nie spodziewałem się że galant ma układ krzyżowy. Niby korzystnie to wypada na zakrętach. Teraz jednak można lepiej zdiagnozować problem jednego kolegi z forum, gdzie mu samochód ściąga podczas hamowania.
Lipa - 10-03-2009, 20:38
Jak nigdy tego nie robiłeś, to nie żałuj 40zł bo możesz narobić bałaganu i będzie niezaciekawie
frykas - 14-04-2009, 22:15
to ile i jaki najlepiej kupic płyn hamulcowy?
czekoladka_1981 - 15-04-2009, 08:43
frykas napisał/a: | to ile i jaki najlepiej kupic płyn hamulcowy? |
Jak kupisz 1 L. DOT4 wystarczy nawet na przepłukanie układu ze starego płynu
frykas - 15-04-2009, 14:56
a ten płyn w układzie wspomagania sprzęgła co ile się wymienia? i czy to jest ten sam co hamulcowy?
|
|
|