To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Przesiadka Colt - Carisma

sebekColt97 - 22-08-2007, 09:36
Temat postu: Przesiadka Colt - Carisma
Witam wszystkich. Nie tak dawno na jednym z gdyńskich komisów na ul. Morskiej w Gdyni Cisowej, stała Carisma 1.6 z rocznika 2003. Czarna metalizowana, abs,klimatyzacja,2 airbagi. Pomijając wyposażenie, cena 17.000 za 4 letni samochód była nadzwyczaj atrakcyjna i jako użytkownik Colta zastanawiałem sie czy warto zakupić ten model. W moim Colcie 97r. brak klimatyzacji i abs, Carisma to oferuje i napewno takie dodatki zwiekszają bezpieczeństwo i komfort. Czy zużycie paliwa Carismy 1600 jest wysokie i jakie osiągi można osiągnąć, jak oceniacie działanie układu ABS w Carismach, wydajność klimatyzacji i ogólnie co sądzicie o tym silniku? Jestem kierowcą pokonującym często duże trasy i może warto przesiąść się ze zgrabnego i oszczędnego Colta, na napewno dużo bardziej komfortową Carismę,a silnik 1600 wydaje mi się wystarczający na nasze drogi gdzie i tak nie da sie zbytnio rozpędzić a względy ekonomiczne też dla mnie są bardzo ważne. Prosze o krótką opinie o modelu Carisma 1600 z ostatnich lat produkcji,szczególnie ekonomie i bezawaryjność. Pozdrawiam. Sebastian.
Student - 22-08-2007, 09:53

Z mojego punktu widzenia nie wymieniłeś najważniejszej rzeczy jaką jest przestrzeń w Carismie oczywiście nie ujmując nic Coltowi.
Spalanie pwenie wyjdzie troszkę większe ale podobne jak w Colcie, niektórzy powiedzą że jeździ na gazie :P
Ja bym się nie zastanawiał z punktu widzenia osoby która ma rodzinę i dzieci, ale to moje zdanie.
Jak stan techniczny jest ok. to tylko brać.

sebekColt97 - 22-08-2007, 10:12

Carismy robią wrażenie dobrze wyposażonych i przestronnych aut. Zupełnie przypadkowo oglądając Fordy Mondeo, między nimi zauważyłem Carisme o której wyżej wspominałem. Nie mówie,że akurat te auto chciałbym kupić,bo w ogłoszeniach jest dużo Carism z różnych roczników,ale wsiadłem,rozejrzałem sie jak jest w środku i wrażenie mam pozytywne.Miejsca sporo,obsługa wydaje sie prosta,ale nie robiłem jazdy próbnej i w tym temacie musze poczytać komentarze użytkowników Carism. Auto wydaje mi się bardziej atrakcyjne od Avensisa sprzed liftingu czy podobnej klasy Primery z lat 2000-2002,czyli też wcześniejszego modelu. W Primerze 1.6 spotkałem 4 airbagi,ale jakość Mitsubishi o czym przekonuje sie w Colcie przekonuje mnie,że warto pozostac przy tej marce i szukając czegoś większego od Colta, Carisma wydaje sie autem naprawde godnym uwagi.Nie uważam Nissana czy Toyoty za złe marki,ale Carisma w konkurencji z Avensis i Primerą chyba jest najlepsza lub porównywalna jakościowo?
Anonymous - 22-08-2007, 10:25

sebekColt97 napisał/a:
Carisma w konkurencji z Avensis i Primerą chyba jest najlepsza lub porównywalna jakościowo?

Jeżeli pytasz się o technikę i podzespoły to opowiedź jest jak najbardziej twierdząca. Jeżeli chodzi jednak o jakość wykończenia wnętrza to nie jest już tak różowo....

turek61 - 22-08-2007, 10:45

Cytat:
Jeżeli chodzi jednak o jakość wykończenia wnętrza to nie jest już tak różowo....

Mi akurat bardzo sie podoba wykończenie wnętrza(jakośc i kolorystyka materiałów) czego nie mogę stwierdzić np. o Nisanach.W nich to dopiero są szkaradne plastiki :doubt:
Zobacz wnętrze mojej cari... ponizej...

sebekColt97 - 22-08-2007, 10:50

Robiłem jazde próbną Avensisem 1600 z roku 1999. Przestronność bardzo dobra,to była wersja liftback,ale silnik przy niewielkim wzniesieniu po prostu nie miał siły wjechać na to wzniesienie i auto niemal stawało w miejscu. Pracownik serwisu Toyoty siedzący obok mnie stwierdził,że zbyt duża masa i zbyt mały silnik i niestety tym autem nie da sie szybko jeżdzić a zaleca silnik o poj.2000. Nie podobało mi sie w Avensisie mnóstwo przełączników często umieszczonych w dziwnych miejscach,trudnych do obsługi w czasie jazdy. Silnik miał chyba ze 110km i to było zdecydowanie za mało. Oglądając Primere 1600 (2000r), zwróciła moją uwage przejrzystość deski rozdzielczej i łatwa dostepność do wszystkich wskażników/przełączników,ogromny bagażnik i ciekawa stylistyka. Auto było po liftingu.Carisma wydaje mi się autem o sportowej sylwetce,ciekawej stylistyce wnętrza,łatwo dostępnych przełącznikach i czytelnie rozmieszczonych. Bagażnik nie największy w wersji 5drz. i miejsca w środku więcej oczywiście niż w Colcie/Lancerze,ale mniej niż Toyocie i Nissanie.