Carisma - Ogólne - Styl jazdy....
Anonymous - 22-08-2007, 20:45 Temat postu: Styl jazdy.... Wydaje mi sie ze ten silnik i krotka skrzynia zostal zaprojektowany by cieszyc lekko sporowa jazda. Niestety w moim autku jest to niemozliwe ;(.
Po wyczyszczeniu przepustnicy, przmyciu silniczka krokowego (nie bylo zadnej rdzy tylko odrobina sadzy) !!!dwukrotnie!!!, nauczeniu kompa wlasciwych obrotow (zadnego falowania na wolnych) dalej pozostal problem opoznionej reakcji na zdjecie nogi z gazu. Mam 2,5TD Omege z 6 cylindrowym silnikiem i reaguje zwawiej na zdjecie nogi z gazu niz wysokoobrotowy silnik Cari. Problem przysparza klopotow ze zmiana biegow, gdyz w momencie wysprzeglenia skacza one o 500-1000rpm. Sprawdzilem czujnik polozenia przepustnicy i wydaje sie on w porzadku. nawet robiac przegazuwke na luzie bez obciazenia silnik ospale reaguje na puszczenie gazu. Co moze byc przyczyna?? Czy moze Cari trzeba jezdzic jak Ikarusem zostawiajac jej czas na wyrownanie obrotow??
saphire - 22-08-2007, 22:44
Ktos już kiedyś pisał coś o takim objawie w stylu podtrzymania obrotów - poszukaj na forum - ja mam automata więc jakby nie mam tego problemu...
Anonymous - 22-08-2007, 23:01
ok juz mam zle szukalem
turek61 - 22-08-2007, 23:04
slawkoa napisał/a: | gdyz w momencie wysprzeglenia skacza one o 500-1000rpm |
W dół czy w górę ?
U mnie podczas wysprzęglania spadają za nisko(szczególnie przy włączonej klimie) ale już przywykłem do tego.Wprowadzam silnik na wyższe obroty ok. 3 - 3,5 tys. i kiedy wrzucam wyższy bieg przy wysprzęglaniu nie spadają poniżej 2 tys i jest OK.
Jeżeli jednak chodzi Ci o to że przy zmianie biegów(wysprzęglaniu) skaczą w górę to ja czegoś takiego u siebie nie zaobserwowałem.
Robson86 - 23-08-2007, 07:24
turek61 napisał/a: | Jeżeli jednak chodzi Ci o to że przy zmianie biegów(wysprzęglaniu) skaczą w górę to ja czegoś takiego u siebie nie zaobserwowałem |
tez tego u siebie nie zaobserwowalem...
Pozdroo
Anonymous - 23-08-2007, 10:22
turek61 napisał/a: | W dół czy w górę ? |
No wlasnie w gore. dokladnie jak w tym temacie http://www.mitsubishi-gra...er=asc&start=15
|
|
|