[XX-92]Colt C50 i starsze - Kontrolka CHECK ENGINE
Anonymous - 18-01-2006, 15:56 Temat postu: Kontrolka CHECK ENGINE Witam mam problrem. Swieci mi się cały czas kontrolka CHECK ENGINE, wie ktoś jaki może być tego powód? Bardzo proszę o pomoc!
Hubeeert - 18-01-2006, 16:00
Napisz jaki dokładnie samochód - rocznik silnik wersja.
Napisz czy masz gaz czy nie.
Napisz czy oprócz kontrolki masz jeszcze jakies objawy nieprawidłowej pracy silnika - zwiększone spalanie, przerywanie, słabnie?
Wtedy będziemy mogli pomóc.
Anonymous - 18-01-2006, 16:33
Colt rocznik 91, typ c50; benzyna; pojemność 1468, 12 zaworów
Bartek - 18-01-2006, 16:38
Cycki opadaja...... klawiatura Ci nie dziala?
Hubeeert napisał/a: | Napisz czy masz gaz czy nie.
Napisz czy oprócz kontrolki masz jeszcze jakies objawy nieprawidłowej pracy silnika - zwiększone spalanie, przerywanie, słabnie? |
Albo napisz co jest nie tak, albo zadaj pytanie na forum.jasnowidz.pl
Hubeeert - 18-01-2006, 16:52
Bartek easy - nowy user w szoku jeszcze - KARPIEJ1, odpowiedz na wszystkie moje pytania.
Jak na razie z Twoich postów wiem jaki masz samochód i że świeci się CE.
Nie wiem czy silnik pracuje, jak pracuje, jak zapala, jakie oprócz kontrolki są objawy nieprawidłowej pracy i czym może być to spowodowane.
Pozdrawiam serdecznie.
Anonymous - 18-01-2006, 17:16
jest troche słabszy i mam samą benzyne nie ma gazu
Hubeeert - 18-01-2006, 17:24
Znaczy wszedł w tzw tryb serwisowy.
No to obstawiam sondę lambda. I polecam lekturę www.mitsubishifan.webpark.pl tam znajdziesz instrukcję jak diodą błedy odczytać jak również instrukcję jak wymienić kondensatory jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś.
Jeszcze coś - trochę słabszy tzn? mniejsza prędkość max? Jakieś dziwne odgłosy od silnika?
Dlaczego musze Cię tak ciągnąć za język
Anonymous - 18-01-2006, 17:28
Przy zużyciu paliwa nie widać wielkiej różnicy, bo dojeżdżam do procy 6 km i jest zimno. Zbiera sie dobrze a odgłosów nie zaobserwowałem. Mam przejechane prawie 200000 i dotej pory nie miałem żadnych problemów
[ Dodano: 19-01-2006, 03:31 ]
a co to są te kondensatory i gdzie można ich szukać? Można je samemu zrobić czy trzeba dać je do fachowca. A i co to jest ta SONDA LAMBDA bo pierwszy raz szłyszę tą nazwe
Hubeeert - 18-01-2006, 17:32
Odczytaj diodą/miernikiem kod błędu. Opis wraz z kodami błędów znajdziesz na stronie która Ci podałem. wtedy będziesz znał powód - tzn z gruba.Proszę bardzo - oto link jak odczytać kody błedów
A tu link o co chodzi z kondensatorami
Sonda LAMDA mierzy jaką mieszankę spala silnik. To tak w uproszczeniu i daje sygnał do ECU (komputera sterującego wtryskiem) który steruje dawkowaniem paliwa.
Anonymous - 18-01-2006, 17:37
wielkie dzięki za pomoc. Bede jutro próbował uporać sie z tym i czy w razie jakiś problemów moge sie zgłosić znów?
Hubeeert - 18-01-2006, 17:40
Jasne że tak - jako użytkownik Mitsu jestes tu zawsze mile widziany a forum jest po to żeby sobie pomagać.
Oprócz tego zapraszam do naszego Klubu www.mitsumaniaki.com - poczytaj. Assistance też.
Anonymous - 18-01-2006, 17:44
wielkie dzieki
ROMEL - 18-01-2006, 22:08
Bartek... qrka ten nasz Hubcio sie normalnie spokojny zrobił , gdzie te czasy że sie cioł jak żyleta... z kim popadnie - oczywiście w sprawach technicznych....
Składam oficjalny wniosek o usuniecie jednego z dwóch ostrzeżeń Huberta
Kolega z tym CHECKENGINE - troszke nas przecenia.... ale to sie da naprawić pójdziemy na grupowe szkolenie JASNOWIDZTWA ZAWANSOWANEGO...
A teraz na poważnie - KARPIEJ1 ---- idź za głosem Huberta.... posprawdzaj wszystko co Ci napisał, jak nic to nie da i nie bedziesz w stanie postawic diagnozy, bardzo prosze wróć do tego tematu i opisz dokładnie - co i jak sie dzieje... poprostu jak na spowiedzi.... nikt tu tego nie będzie wyśmiewał tylko potrktuje to jak profesjonalnie skonstruowane pytanie... na które rychle otrzymasz odpowiedź/domniemanie...
Pozdrawiam[/b]
Hubeeert - 19-01-2006, 15:40
I mały dodatek do wcześniejszych wypowiedzi - stronę www.mitsubishifan.webpark.pl w całości przygotował Krzyżak któremu należą się za to wielkie podziękowania.
Darek - piwo na Zlocie będzie
Anonymous - 19-01-2006, 16:11
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Dzisiaj posprawdzałem wszystkie kostki łączące i przeczyściłem je, dzieki czemu kontrolka zgasła.Czy to te kostki mogły być przyczyną tego że kontrolka sie świeciła?
|
|
|