[92-96]Colt CA0 - [ALL] Na co zwrócić SZCZEGÓLNĄ uwagę kupując Colta CA0?
Anonymous - 26-08-2007, 15:10 Temat postu: [ALL] Na co zwrócić SZCZEGÓLNĄ uwagę kupując Colta CA0? Witam
W przeciągu kilku dni mam zamiar kupić Colta CA0. Będzie to mój pierwszy samochód, więc nie chcę kupić złomu - to oczywiste.
Jestem z Olsztyna - tu nie ma DOBRYCH samochodów, a jak raz na dwa tygodnie pojawi się jakiś Colt to kosztuje 8000zł do opłat... Najprawdopodobniej będę jechał w tygodniu po ten samochód- http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C3297717 . Znalazłem w necie, że niedaleko (40km), w Kaliszu jest autoryzowany serwis Mitsubishi. Chciałbym przed zakupem pojechać tam żeby sprawdzili mi samochód, bo ja się na tym zbytnio nie znam. Czy to dobry pomysł, czy może wystarczy pojechac do zwykłego warsztatu, albo jeszcze co innego? Co polecacie?
Na co radzicie zwrócić największą uwagę podczas kupna Colta i o co przez telefon pytać sprzedawcę?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
EDIT: I jeszcze jedno pytanie. Samochód ma OC ważne do marca. Czy będę mógł na tym OC jeździć do marca bez opłacenia składki, czy po jakimś czasie od kupna (powiedzmy 30dni) będę musiał sam wykupić składkę?
saphire - 26-08-2007, 16:21
Możesz na cudzym OC jeździć do 30 dni i w tym czasie musisz wykupić swoje OC przy czym po wyliczeniu skorygują ci proporcjonalnie kwotę o to co już jest zapłacone na OC poprzednika.
Anonymous - 26-08-2007, 16:23
Jesteś tego pewien? Bo przed chwilą czytałem, że mogę jeździć na OC poprzedniego właściciela o ile w umowię nie zaznaczył inaczej.
A co z innymi moimi pytaniami?
saphire - 26-08-2007, 16:50
Jestem pewien że jest tak jak napisałem albowiem dokładnie rok temu taką procedurę przechodziłem. Niedawno kumpel także tak miał. HOWGH!
[ Dodano: 26-08-2007, 16:54 ]
Przykładowo kupiłeś auto i ma ono ważne oc do marca. W ubezpieczalni policzą ci ubezpieczenie od momentu (data zakupu + 30dni) na rok w przód załóżmy wyjdzie ci 1400zł. Poprzednik zapłacił 800zł - miał większe zniżki. Do marca zostało (uwzględniając te 30dni) 6mcy więc połowa jego oc - 400zł. Wyliczenie na koniec co masz do zapłaty to: twoje 1400 - jego 400 = 1000zł i tyle cię skasują. Kapiszi?
[ Dodano: 26-08-2007, 16:55 ]
BTW. napalasz się na auto którego nawet fotek w ogłoszeniu nie ma? Huh...
Anonymous - 26-08-2007, 17:11
Fotki dostanę na maila. Jestem po rozmowie ze sprzedającym i wiem, że samochód jest w miarę ok.
Kilka dni temu też ktoś sprzedawał Colt'a w podobnej cenie i jak rano, zaraz po wystawieniu ogłoszenia, poprosiłem o fotki to wieczorem, samochód był już sprzedany. Dlatego teraz nie tracę czasu, bo wszystkie Colt'y, nad którymi się namyślam dłużej niż 2 dni mi wyprzedają.
Nic zresztą dziwnego jeżeli na całą Polskę jest ich 50. Dla porównania - Golfów III na całą Polskę jest 2500...
Anonymous - 29-08-2007, 19:44
Olsztyński Kolego, ja swojego Colta kupiłem właśnie w Olsztynie z którego pochodzę - w autokomisie Bankowy na Lubelskiej, który omijaj daleko. Gdy kupowałem auto popełniłem błąd bo wnikliwie nie został sprawdzony w warsztacie i od chwili zakupu (kwiecień 07) włożyłem już 3 000 zł w naprawy !!! Auto kosztowało mnie 6 400.
Sugeruje przed dokonaniem płatności wnikliwy przegląd w warsztacie a w szczególności
- sprawdzenie kolektora wydechowego - czy nie jest pęknięty (podobno to częsta dolegliwość)
- dokładne obejrzenie układu wspomagania kierownicy - MAGLOWNICY - czy nie ma wycieku - regeneracja maglownicy to około 600 zł !!!
- sprawdzenie sprzęgła - test z jazdą pod górkę na 4 biegu (jak obroty wzrastają a auto nie przyśpiesza musisz szykować się na wymianę kompletu sprzęgła - około 360 zł)
- sprawdzenie jak wchodzą biegi - czy skrzynia wydaje podejrzane dźwięki, czy się biegi się nie haczą itd...
- zobaczyć czy auto nie spala oleju, jak się silnik rozgrzeje stań za samochodem i każ sprzedawcy ostro ruszyć z jedynki z dużą ilością gazu - jak będzie się wydobywał szaro-niebieski dym to znaczy że jara olej więc możesz wtedy liczyć się z wymianą uszczelniaczy zaworów.
ode mnie tyle. Powodzenia i udanego zakupu !!!
Anonymous - 31-08-2007, 11:49
Dziękuję za odpowiedzi, samochód kupiłem Zaprzaszam do tego wątku.
|
|
|