Space Star Techniczne - [MSS ALL] [HAMULCE] Klocki i tarcze
SZYNA - 03-09-2007, 10:18 Temat postu: [MSS ALL] [HAMULCE] Klocki i tarcze Witam
Doczekałem się wymiany klocków hamulcowych w moim Miśku, rocznik 2001 - tak więc tarcze z przodu i z tyłu. Czy polecacie klocki jakiejś konkretnej firmy? Oryginalne czy zamienniki? Ile mogą takie kosztować no i może wie ktoś gdzie dostane takie najtaniej we Wrocławiu?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Anonymous - 03-09-2007, 13:32 Temat postu: Re: Klocki hamulcowe do MSS
SZYNA napisał/a: | Witam
Doczekałem się wymiany klocków hamulcowych w moim Miśku, rocznik 2001 - tak więc tarcze z przodu i z tyłu. Czy polecacie klocki jakiejś konkretnej firmy? Oryginalne czy zamienniki? Ile mogą takie kosztować no i może wie ktoś gdzie dostane takie najtaniej we Wrocławiu?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam |
Ja już po raz drugi założyłem Ferodo, troche miękki z czym wiąże się częste czyszczenie felg z czarnego proszku ale hamują wyśmienicie. Kupiłem je od człowieka z allegro za 100 z groszami. Typ pasujących klocków i mniej więcej cene możesz namierzyć np w sklepie internetowym intercars.com.pl
edit
klocki kupiłem u tego gościa:
http://allegro.pl/show_us...php?uid=4421198
edit 2
czy klocki z tyłu masz na pewno do wymiany?
SZYNA - 03-09-2007, 13:56
no właśnie na pewno tył bo zaczęły mi piszczeć, nie wiem jak przód ale zrobię całość przy okazji, tak zawsze robiłem bo wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie
Anonymous - 03-09-2007, 14:33
Ja niedawno wymieniałem komplet klocków - założyłem komplet firmy Woking:
- przód 120 zł
- tył 90 zł
Jak na razie wrażenia jak najbardziej pozytywne i nie brudzą tak bardzo felg.
cns80 - 27-05-2008, 08:46
Ja jestem świeżo po wymianie klocków i tarcz.
Przód:
- klocki Bosch 133 zł
- tarcze Bosch 253 zł
Tył:
- klocki Bosch 106 zł
- tarcze Bosch 167 zł
Na razie wrażenia pozytywne.
Anonymous - 29-05-2008, 23:55
Ja też polecam tarcze Boscha. Co do klocków to miałem TRW (Lucas) a terza mam ferodo i faktycznie brudzą dość mocno - alem miniej niszczą tarczę i lepiej hamują niż coś twardego.
Anonymous - 01-06-2008, 11:34
jako stary specjalista od hamulców polecam tarcze Brembo i klocki ATE (w ogóle nie brudzą)
cns80 - 02-06-2008, 08:04
slawekw_79 napisał/a: | jako stary specjalista od hamulców polecam tarcze Brembo i klocki ATE (w ogóle nie brudzą) | I nie hamują Byłem w 99% przekonany że kupię to o czym piszesz, ale mój dobry znajomy pokazał mi kto produkuje ATE i zrezygnowałem. Podobno strasznie się zepsuły, a ja nie bardzo chcę się o tym przekonać na własnej skórze . Co do brembo to wiem że to rewelacja, ale już nie chciałem mieszać i założyłem komplet BOscha, co do którego nie miałem przekonania, a okazuje się że hamuje bardzo skutecznie.
Anonymous - 02-06-2008, 19:48
łej no to wtopiłem
Anonymous - 03-06-2008, 15:41
cns80 napisał/a: | I nie hamują Byłem w 99% przekonany że kupię to o czym piszesz, ale mój dobry znajomy pokazał mi kto produkuje ATE i zrezygnowałem. Podobno strasznie się zepsuły, a ja nie bardzo chcę się o tym przekonać na własnej skórze |
Tu się nie zgodzę. Ja w styczniu wymieniałem klocki i tarcze z przodu. Założyłem komplet ATE i uważam, że są dobre. Wiadomo jak się jeździ po stolicy i czasem hamuje i nigdy mnie nie zawiodły No chyba, że się "głaszcze" hamulec i ledwo co go wciska to wtedy wiadomo jak jest i nawet najlepsze klocki czy tarcze nie pomogą...
cns80 - 03-06-2008, 19:47
Ja raczej mówię że przy częstych i bardzo ostrych hamowaniach szybko się przegrzewają i tracą skuteczność. Ja potrzebowałem hamulce, które na autostradzie wyhamują samochód z pełnym obciążeniem ze 180 do 0 i się nie przegotują. Dlatego czeka mnie też wymiana płynu, bo ten ma już 5 lat
axel34 - 03-06-2010, 21:53
witam wszystkich ! mam pytanie : otóż zbliza sie czas wymiany tylnych hamulców w moim MSS `03 , i znalazłem oferte na taki komplet : tarcze nishioka i klocki akebono. podobno czesci japońskie z górnej półki. czy ktoś używał takiej kombinacji? proszę o jakieś opinie a może i inne prpozycje. dziękuję.
Lukaso - 07-06-2010, 18:23
axel34 napisał/a: | witam wszystkich ! mam pytanie : otóż zbliza sie czas wymiany tylnych hamulców w moim MSS `03 , i znalazłem oferte na taki komplet : tarcze nishioka i klocki akebono. podobno czesci japońskie z górnej półki. czy ktoś używał takiej kombinacji? proszę o jakieś opinie a może i inne prpozycje. dziękuję. |
Ja bym uważał na te marki no chyba, że ktoś to ma i potwierdzi (aczkolwiek jak wybrał to powie że OK). Osobiście chciałem wymieniałem kpl na wszystkie koła nie chcąc przepłacać wybrałem tarcze Mikoda a klocki TRW Lukas. Na razie nie zauważyłem od pół roku złych objawów.
Krzyzak - 08-06-2010, 07:39
klocki Akebono osobiście wkładałem i są świetne - hamują lepiej niż osławione ferodo premier i nie piszczą, hamują też lepiej od TRW i Kashiyamy (wszystkie testowane w jednym aucie)
tarcz nishioka nie znam, więc się nie wypowiadam
arrmi - 18-06-2010, 22:21
Ciekawe na ile te Akebono wystarczają. Coś za coś. Dobrze hamują ale szybciej się zużywają. Kwestia tylko, ile kto jeździ.
|
|
|