[96-02]Colt CJ0 - [CJ1A 1.3] Silnik się poci...
Anonymous - 03-09-2007, 12:37 Temat postu: [CJ1A 1.3] Silnik się poci... Ostatnio robiąc co dwutygodniowe uzupełnienie płynów i pomiar oleju - zobaczyłem, że silnik trochę się poci. Czy są jakieś newralgiczne miejsca w colcie, które powinienem sprawdzić. Na oko trudno powiedzieć skąd ten mały wyciek się zaczął.
Jak by ktoś mógł rzucić okiem na załączoną fotkę i podzielić się spostrzeżeniami, domysłami etc. to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam:
Artur
Link do fotki: http://images21.fotosik.p...b91b64bb3ee.jpg
Anonymous - 03-09-2007, 12:51
Jesli dobrze rozpoznaje ze zdjecia to sa okolice uszczelki pod glowica zaraz kolo paska rozrzadu i powyzej miski olejowej
Raczej nie bedzie to od glownej uszczelki na wale bo za wysoko by tam podchodzilo i za nisko by szlo od pokrywy silnika. Wiec te dwa elementy mozesz wyeliminowac.
Troche slabe swiatlo by dojzec czy idzie od miski olejowej. Bardzo czeste w samochodach jest ze sruby trzymajace pokrywe lub miske sie luzuja pod wplywem czasu i oleju. Jesli widzisz wiecej oleju na laczeniu miski z silnikem wez klucz i podociskaj lekko te sruby. Potem wyczysc brudne okolice i z czasem zobacz czy masz slady w tych samych miejscach i czy masz ubytki oleju.
Jesli nie - to bym sie nie martwil.
Anonymous - 03-09-2007, 13:30
Artur, tak jak Ci już mówiłem, zacznij od wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów, bo spod niej ciekło już wcześniej, i to widocznie. Dodatkowo, rzuć okiem na okolice bagnetu. Na zdjęciu wygląda to tak, jakby głowica w okolicach bagnetu też miała lekką plamę, co mogłoby świadczyć o tym, że leje się z góry. W moim przypadku było zresztą podobnie. Góra wyglądała na suchą, a w okolicach głowicy tłusto. Po zdjęciu głowicy okazało się, że to się jednak lało spod klawiatury, a uszczelka pod głowicą trzymała jak należy.
Hugo - 03-09-2007, 13:38
Na moje oko to jednak wyciek spod uszczelki głowicy. W tym miejscu biegnie kanał olejowy, którym olej pod ciśnieniem "podawany" jest na górę głowicy w celu smarowania klawiatury. Niestety to typowe miejsce wycieku oleju, które zaobserwowałem w kilku Coltach/Hyundai'ach z silnikiem 1.3 Moja rada: na razie nic nie rób tylko obserwuj czy wyciek się nie powiększa.
Anonymous - 03-09-2007, 14:20
gregorbu napisał/a: | Artur, tak jak Ci już mówiłem, zacznij od wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów [...] |
Wiem, wiem. Właśnie mam urlop i sporo wolnego czasu aby wszystkim się zająć. Niestety dostanie dobrej uszczelki pod pokrywą zaworów do Miśka to jak się okazuje nie taka łatwa sprawa (Napisałem Ci PW w tej sprawie).
Koledzy czyli generalnie radzicie mi obserwować, jak się sprawa rozwija, czy jednak jechać do serwisu - jestem już wstępnie na dzisiaj umówiony.
Druga sprawa to taka, że nie wymieniłem jeszcze oleju od momentu kupna samochodu, więc tą sprawę też chciał bym jak najszybciej zamknąć. Nie wiem natomiast jaka w obecnej sytuacji była by najlepsza chronologia bo niby oleju nie bierze (bagnet w połowie podziałki cały czas) ale wymiana oleju to chyba teraz nie najlepszy pomysł.
Anonymous - 03-09-2007, 14:35
Półki nie bierze zbyt dużo oleju nie rób z tym nic. Fabrycznie wszystko jest najlepiej poskładane, jak juz to ruszać to w ostateczności.
Anonymous - 03-09-2007, 14:50
Wymień uszczelkę pod pokrywą zaworów (wysłałem Ci pm z namiarami na sprzedawcę), wyczyść tłuste miejsca i obserwuj, co się będzie działo.
Oczywiście wymiana oleju jak najbardziej wskazana. Nie będzie to miało wypływu na obecną sytuację - oczywiście zakładając, że użyjesz takiego samego oleju. Przy wymianie oleju, nie zapomnij o wymianie filtra. Kupisz u Mateusza w bardzo dobrej cenie.
Anonymous - 03-09-2007, 15:23
Dzięki, niestety Mateusz tez mówi, że tej uszczelki niema - trzeba sprowadzać a czas oczekiwania od 3 do 6 tygodni :/ są tylko No-Name a takich raczej nie warto brać.
Anonymous - 03-09-2007, 15:29
Możesz jeszcze spróbować u Marka Malika (Japaneze). Kontakt znajdziesz na forum. Jeśli i on nie będzie miał nic sensownego, pozostanie Ci albo serwis (zapewne mają zamienniki, ale w wyższych cenach niż "na mieście"), albo silikon.
Anonymous - 03-09-2007, 17:29
No i wracam od Mechanika Auto Japan (na mrówczej w Warszawie) i niestety okazało się, że przyczyną są uszczelniacze rozrządu trzeba wymieniać i zakładając, że się paski nie nasiąkły to będzie 200zł w plecy a jak nasiąknęły to wiadomo rozrząd od nowa
Bartek - 03-09-2007, 17:41
Ja bym nie oszczędzał na pasku.... kosztuje grosze w porównaniu z remontem silnika po jego zerwaniu........
Anonymous - 03-09-2007, 18:10
Bartek napisał/a: | Ja bym nie oszczędzał na pasku.... kosztuje grosze w porównaniu z remontem silnika po jego zerwaniu........ |
Bartku sęk w tym, że cały rozrząd jest świeżutki i wszystkie paski, rolki, uszczelniacze były zmieniane 3 tygodnie temu zresztą robił mi to gregorbu i dał uszczelniacze NOK więc nie wiem co się mogło stać, że teraz tam spod uszczelniaczy cieknie mi olej
Anonymous - 03-09-2007, 18:10
Nie wiem jakim cudem wy widzicie olej pod pokrywa? To jest wszystko w dolnych partiach silnika...
Bartek - 03-09-2007, 18:19
HMM - bardzo dziwne...... Uszczelniacza NOK ciężko jest założyć źle, zwłaszcza, że Grzesiek dokładny i doświadczony w temacie jest.......narazie nie znajduję innego wytłumaczenia jak to, że nie doczyściliście oliwy, która wyciekła z poprzednich uszczelniaczy, a teraz zaciemnia obraz sytuacji. Po prostu nie wierzę, że Grześ mógł puścić jakiegoś babola,......
Krzyzak - 03-09-2007, 20:26
Bartek napisał/a: | Uszczelniacza NOK ciężko jest założyć źle |
oj wszystko mozna - nawet kask na druga strone zalozyc
ja sie juz tyle naogladalem, ze wiem jedno - nie wymyslisz, co ludzie wymysla...
|
|
|