Off Topic - Podgrzewanie oleju
Kofi - 21-01-2006, 19:39 Temat postu: Podgrzewanie oleju Ogladalem dzis sobie fakty i mowili o zimie i o mrozach. Pokazali jednego czlowieka ktory pod samochod postawil butle gazowa aby plomieniem ogrzac miske olejowa.
Czy to bylo normalne zachowanie logicznie myslacego czlowieka czy raczej nie?
Krzyzak - 21-01-2006, 20:25
Nie wiem, na ile to było logiczne, bo byłem wtedy mały, ale pamiętam jak znajomy pod ciężarówką rozpalał ognisko - żeby silnik podgrzać. To był jedyny sposób, żeby stary diesel (lata 80-te) zapalił.
Kofi - 21-01-2006, 20:54
Jak w zeszlym roku ojciec rozbil cairsme i mechanik mial przyjechac laweta (VW lt) to tez im olej zamarzl to go przepchali pod grzejnik aby ogrzac. Skoro oni nie rozpalali ogniska ani nie ogrzewali butla to pewnie nie powinno sie tak robic.
Diesla jeszcze jak diesla...ropa sie tak latwo niezapala
Anonymous - 21-01-2006, 21:23
Ja pisalem o kuchence pod auto kiedys ale nikt nie odpowedzial czy uzywa...
Ja gdybym mial garaz, albo domek z podworkiem bym sie nie pier... i sprawdzil ale na poludniu nie ma mrozow prawdziwych )
[ Dodano: Sob Sty 21, 2006 8:24 pm ]
kuchenka elektryczna ocyzwiscie
arekp - 21-01-2006, 21:44 Temat postu: Re: Podgrzewanie oleju
Kofi napisał/a: | Ogladalem dzis sobie fakty i mowili o zimie i o mrozach. |
Hie hie ... tez mnie to zastanowilo. Ale wygladalo to tak, ze gosc nie ogrzewal bezposrednio plomieniem. Mial nad butla dosc duza nadstawke. Wygladalo to jak palnik z podstawka na garnek wiec mozna to uznac za bezpieczny sposob
ps. ja bym sie nie odwazyl
Karwoś - 22-01-2006, 21:22
Krzyzak napisał/a: | Nie wiem, na ile to było logiczne, bo byłem wtedy mały, ale pamiętam jak znajomy pod ciężarówką rozpalał ognisko - żeby silnik podgrzać. To był jedyny sposób, żeby stary diesel (lata 80-te) zapalił. |
Tak robili w latach 80 - nawet wiem to z opowiadań ojca - i działało - tylko robili to ci co umieli a nie tak sobie rozpalali ogień pod samochodem.
Na pewno to kiedyś działało ale nowe samochody tego na pewno nie wymagają i raczej nie palcie ognisk pod samochodami
tomusn - 23-01-2006, 09:58
kiedyś jechaliśmy zimą na mecz piłki nożnej, zima, mróz i kierowca autobusu coś podgrzewał zapaloną szmatą na kiju, nie wiem co to było, ale znajdowało się za fotelami z tyłu (Autosan) i on zapalał silnki, a ktoś podgrzewał...
dokładniej nie potrafię opisać, ale do domu dojechaliśmy (miałem z 12 lat)
Anonymous - 23-01-2006, 17:17
Elektryczną można spoko, ale lepiej taką z płytą a nie ze spiralą na wierzchu. No i lepiej nie mieć osłony pod silnikiem, zwłaszcza nisko zawieszonej plastikowej tak jak moja Laguna. Gazową też bym się chyba odważył, ale po położeniu na palniku metalowej płyty, czy tp. Grunt żeby nie gołym płomieniem.
Leppe - 25-01-2006, 17:13
Najbezpieczniej jest kupic grzalke do silnika, sa rozne do podgrzewania oleju oraz cieczy. Do oleju wstawia sie w miejsce broka w silniku i podlacza do pradu mozna takie grzalki kupic na allegro.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83166525
http://www.otomoto.pl/ind...show&id=C638069
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83011649
[ Dodano: 25-01-2006, 17:14 ]
tomusn napisał/a: | kiedyś jechaliśmy zimą na mecz piłki nożnej, zima, mróz i kierowca autobusu coś podgrzewał zapaloną szmatą na kiju, nie wiem co to było, ale znajdowało się za fotelami z tyłu (Autosan) i on zapalał silnki, a ktoś podgrzewał...
dokładniej nie potrafię opisać, ale do domu dojechaliśmy (miałem z 12 lat) |
Z tylu autobusu jest silnik a on podgrzewal powietrze ktore wpadalo do filtra.
Hubeeert - 25-01-2006, 19:13
tomusn napisał/a: | kierowca autobusu coś podgrzewał zapaloną szmatą na kiju |
albo filtr paliwa który lubi zamarznąć
Karwoś - 25-01-2006, 21:48
Te grzałki do oleju są niezłe ale tylko wtedy jak sie ma garaż a w nim podłączenie do sieci - jak samochód stoi na parkingu to przecież nie bede ciągnął przedłużacza na 4 piętro
Anonymous - 26-01-2006, 00:09
na zimnym parkingu pomoze Ci ogrzewanie postojowe na benzynke, a'la Webasto;)
mi czasem pomaga - jak mis w garazu nie spi...
Hubeeert - 26-01-2006, 10:10
Webasto - fajna sprawa - koszt z tego co pamiętam 4000-8000.
Grzałki na parkingach są rozpowszechnione w Szwecji a wygląda to tak :
to oczywiście ta skrzyneczka na pierwszym planie.
A z tyłu oczywiście Mitsu ASTRA
Anonymous - 26-01-2006, 15:32
Hubeeert napisał/a: | Webasto - fajna sprawa - koszt z tego co pamiętam 4000-8000. |
bez przesady, to by znaczylo ze wartosc mojego misia wzrasta o polowe
cena
Rafal_Szczecin - 26-01-2006, 15:53
Macieq czyli mam(y) rozumiec,ze masz webasto ?
|
|
|