[96-02]Lancer CK0 - srs
Anonymous - 05-09-2007, 16:22 Temat postu: srs ostatnio wyskoczył mi rowerzysta przed maske wiec odruchowo walnąłem w klakson a gdzy dojechałem do domu zobaczyłem że świeci mi sie kontrolka SRS.... słyszałem żeby usunąć takie coś wystarczy odłączyć akumulator... prawda to????
Bartek - 05-09-2007, 16:27
Nie...... Błąd wykasuje tylko ASO lub dobrze wyposażony autoelektryk.
Anonymous - 05-09-2007, 16:43
klemę "-" zawsze możesz odczepić na 30 sek (to nic nie kosztuje ) - jak nie podziała jechać na kompa
akbi - 06-09-2007, 08:23
dm17 napisał/a: | to nic nie kosztuje |
później tylko trzeba ECU zaprogramować ponownie
Anonymous - 06-09-2007, 09:04
a co to ECU bo ja nie obeznany zbytnio jestem a no właśnie i jak to coś sie programuje???
akbi - 06-09-2007, 09:26
Poniżej instrukcja Romela w sprawie recetu i "uczenia" ECU
1. Zimny silnik.
2. Odłączasz kleme (-) masową od akumuatora
3. Czekasz 60s - może byc dłużej
4. W czasie rozłączonej klemy sprawdzasz czywszystkie odbiorniki masz wyłączone.. (światła, radio itd...)
5. Podłączasz klemę (pamiętaj o kluczykach żebys miał w ręce bo jak masz centralny to lubi sie zatrzasnąć po podłączeniu...)
6. Włączasz zapłon i czekasz aż zgaśnie CHECKENGINE...
7. Zapalasz silnik i NICZEGO NIE RUSZASZ - nawet kierownicą nie kręć bo jak masz wspomaganie to od czujnika obciążenia pompy wspomagania pójdzie sygnał i spartoli robotę.... i cały misterny plan w ......
8. No i teraz najgorsze - siedzisz/stoisz i czekasz bezczynnie nawet do 30min aż włączy sie wentylator...
9. Po włączeniu poczekaj aż sie wyłączy i jeszcze raz włączy...
10. Później rób co chcesz...11.
11. Po tym zabiegu pierwsze 100km zrób spokojnie po kapeluszniczemu - czyli bez kręcenia na obroty itd... musisz okazać troche cierpliwości i samozaparcia... powolutku i najszybciej 100km/h...
Anonymous - 06-09-2007, 13:46
furman88 napisał/a: | a co to ECU |
"ECU - Electronic Control Unit, czy jak kto woli - komputer (precyzyjniej: mikroprocesorowy kontroler wtrysku), to urządzenie, które na podstawie danych zebranych od różnych czujników, porozmieszczanych wokół całego silnika i nie tylko, ustala prawidłowy skład mieszanki, jaka ma być podana silnikowi"
(podaję za stroną www usera KRZYŻAKA )
|
|
|