To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Parowanie szyb

Anonymous - 05-09-2007, 20:43
Temat postu: [CAxA] Parowanie szyb
Mam pytanie do wszyskich użytkowników CAO a mianowicie czy u was też tak parują szyby?Jeżdząc przy takiej pogodzie jak dziś bez włączonego nawiewu jest ciężko a z tego co wiem to CAO nie mają filtra przeciwpyłkowego.Gdybym miał szyber problem był by rozwiązany . . .
Anonymous - 05-09-2007, 20:49

U mnie też tak sie dzieje, muszę nawiew mieć włączony, ale to chyba nie jest jakiś problem?
Przecież dmucha on dość cicho więc w niczym nie przeszkadza.

Anonymous - 05-09-2007, 20:57

Mój też cicho dmucha . . . lecz nie spotkałem się z takim parowaniem w żadnym aucie więc pytam, dzięki za odpowiedź!!
Pozdro

saphire - 05-09-2007, 21:25

Kup jakiś Anti-Fog w spray'u choćby na allegro, umyj dokładnie szyby od wewnątrz, odtłuść i powycieraj do sucha czystymi ręcznikami papierowymi, potem psiknij tym paskudztwem i dokładnie powycieraj całą szybę czystą szmatką nie kudłaczącą się aż smugi na szybie znikną - i będziesz miał spokój na parę miesięcy...

PS. np. ten Anti Fog K2

Anonymous - 05-09-2007, 21:36

A u Mnie nie parują.I dlaczego?
Anonymous - 05-09-2007, 21:55

Zazwyczaj auta mocno parują gdy jest w nich dużo wilgoci w środku, najprostszym rozwiązaniem problemu jest pozbycie się jej. Gdzieś już kiedyś był taki temat na forum i ktoś wtedy doradzał usunięcie wilgoci poprzez trzymanie żwirku dla kota pod fotelem - wiem że dziwnie brzmi ale podobno działa świetnie. Jak znajdę ten temat to wkleję link.

Udało mi się znaleźć klik

saphire - 05-09-2007, 21:59

Czyste szyby słabiej parują a jak jest klima na chodzie to osusza powietrze i nie ma co parować.
Marcin-Krak - 05-09-2007, 23:41

Temat już był :D
Jako znany, widać jeszcze nie we wszystkich kręgach propagator proponujępoczytaj tutaj

Polecam żwirek dla kota silikonowy - u mnie sprawdza sie to rozwiązanie :P
Już mam nie za świeży, tzn dość długo już siedzi w aucie i szyby zaczynają znów parować, poza tym jest trochę brudno wewnątrz - co sprzyja parowaniu ;)

Ale żwirek polecam - silikonowy jest najlepszy :D

Teraz dopiero zobaczyłem że yossarian1983, już podał link ;)

Hugo - 05-09-2007, 23:48

U mnie nie parują przesadnie mocno. Powiedziałbym normalnie. Tylko gdy nie wprowadzę auta na noc do garażu i wsiądę o takim poranku jak dziś do auta (w 2 osoby) to strasznie zaparują. Ale nawiew na 4 bieg, 2 minuty i szyby ganc nówka :wink: . Mam szyberdach.
pawela - 06-09-2007, 10:01

u mnie rowniez nie ma problemu parowania gdy jade sam, w 4 osoby szyby juz troche parują. Tylko ja mam ZAWSZE wlaczoną dmuchawe na przynajmniej 1 bieg, a w takie dni jak ostatnio ZAWSZE ustawiona na szyby. Kiedys w Auto Swiecie czytalem o pozbywaniu sie pary z szyb w dżdżyste i mrozne dni i wygladalo to mniej wiecej tak:

1. Wlaczamy cieple powietrze, dmuchawa na max bieg, powietrze skierowane na szybe.
2. Zmniejszamy temperature, dmuchawa na 1 lub 2 bieg, ustawiamy powietrze na cialo i nogi.
3. Wybieramy temp docelowa, dmuchawa caly czas chodzi zapewniajac w kabinie cyrkulacje powietrza.

Monia - 06-09-2007, 18:02

a mi się najabrdziej podoba pomysł z żwirkiem hmm jeśli wyciągnie wilgoć to i szybki będą w mniejszym stopniu uciążliwe... :)
pawela - 06-09-2007, 18:13

... ostre hamowanie i zwirek jest WSZEDZIE w aucie :)
Monia - 06-09-2007, 21:15

pawela co to dla nas tak iżwirek rozsypany a aucie i tak należy Misia posprzatać i tak, w razie "w" oferuje swoje rączki do sprzatania ;)
saphire - 06-09-2007, 21:27

To jak już wsypujecie żwir do auta to przynajmniej w pończochę go i zawiązać to się nie rozsypie a przenikalność wilgoci zapewniona jednak uważam że patent z anti-fog'iem lepszy - regularnie w Corsie stosowałem gdzie nie miałem klimy i zawsze miałem spokój w sezonie jesienno-wiosennym :twisted:
Anonymous - 06-09-2007, 22:31

Saphire jak dokładnie nazywa się ten preparat ? Może i to dobry patent z tym żwirkiem ale jakoś nie uśmiecha mi się kuwety pod fotelem wozić . . . . hehe :mrgreen: