[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] dym z rury jak z ciagnka !!????:(
Anonymous - 08-09-2007, 16:19 Temat postu: [CA4A 1.6] dym z rury jak z ciagnka !!????:( jak w temacie przed chwila jade doszlo do ok 5 tys obrotow i zmulilo go tzn szarpnelo i spadek mocy kopci na siwo ale strasznie kopci kur... tak mi teraz bylo auto potrzebne :/ co to moze byc ??? cos powaznego ??? dodam ze chwile mial ostrej jazdy dosc i raz na postoju podkrecilem go do odcinki i tyle w sumie :/ czekam na odp !! pozdroo
[ Dodano: 08-09-2007, 16:20 ]
a wlasnie jeszcze jedno teraz niby sie kreci ok ale 2 razy tylko sprobowalem i wskazoka ladnie szla do gory na obrotomierzu ale ten dymmm ??? jak z kamaza ....
[ Dodano: 08-09-2007, 19:20 ]
no dzieki za odpowiedzi ale juz wiem co jest nie ma plynu w chlodnicy tzn w zbiorniczku czyli poszla uszczelka pod glowica prawdopodobnie pozdr
Anonymous - 20-09-2007, 07:05
no sam sobie odpowiedziales na pytanie... teraz cie troche skrobnie wymiana...
[ Dodano: 20-09-2007, 07:06 ]
pozdrawiam Mielec - w ta sobote jade tam do ziomka na wesele
Anonymous - 20-09-2007, 08:29
no troche skrobnelo ale juz smiga dzieki za pozdrowienia
Anonymous - 05-10-2007, 07:56
Mam pytanko.
1. Ile kosztuje mniej wiecej wymiana uszczelki pod glowica?
2. Jesli ubywa plynu ze zbiorniczka jakie to s± ilosci? Np czy po przejechaniu 100km widac roznice?
3. Jak na 100% zdiagnozowac czy uszczelka jest do wymiany - u mnie kopci z rury wydechowej para wodna, z tego co widze zauwazalnie mocniej niz w innych samochodach.
Hugo - 05-10-2007, 13:12
fendiik napisał/a: | Mam pytanko. Jak na 100% zdiagnozowac czy uszczelka jest do wymiany - u mnie kopci z rury wydechowej para wodna, z tego co widze zauwazalnie mocniej niz w innych samochodach. |
Odkręć korek na chłodnicy (na zimnym silniku) i zobacz czy nie ma b±bli powietrza po przygazowaniu. Poza tym jak auto zapala zimne? Długo kręci? Czy silnik nie "kuleje"? Czy wolne obroty nie wariuj±?
U mnie też leci dużo więcej pary z tłumika niz z innych aut co nic nie znaczy.
Wszystko jest OK.
Aha, masz LPG?
pawela - 05-10-2007, 13:16
Hugo napisał/a: | U mnie też leci dużo więcej pary z tłumika niz z innych aut co nic nie znaczy.
Wszystko jest OK. |
Pocieszyles Hugo, bo i ja sie zaczynalem o to martwic, ale oprocz pary nie bylo zadnych nieprawidlowosci. Czyli wsio gra
Z drugiej strony para w zimny dzien zupelnie normalne w kazdym aucie.
Hugo - 05-10-2007, 14:08
pawela napisał/a: | Z drugiej strony para w zimny dzien zupelnie normalne w kazdym aucie. | Oczywi¶cie, że tak.
Anonymous - 05-10-2007, 15:30
Hugo napisał/a: | U mnie też leci dużo więcej pary z tłumika niz z innych aut co nic nie znaczy. | Należy się jeszcze przyjrzeć kształtowi rury wydechowej. W wielu autach rura jest schowana pod zderzakiem i skierowana w dół. Spaliny rozchodzę sie zatem pod samochodem. W Coltach standardowo rura jest prosta i lekko wystaje poza obrys zderzaka. Efekt jest taki, że spaliny po prostu unosz± się za autem.
Anonymous - 05-10-2007, 15:39
mnie wynioslo wszystko 480 zl ale do tego doszly jeszcze inne rzeczy takie jak np uszczelniacze zaworowe i takie pierdolki ktore nie do konca musialy byc zrobione ale zrobilem. pozdr
Anonymous - 08-10-2007, 08:58
Silnik ogolnie jest ok,odpala za pierwszym razem, obroty nie wariuja. Co do babelkow to nie wiem, nie mialem czasu w weekend sprawdzic bo mialem maly wypad za miasto. LPG nie mam. Musze polookac co i jak z ta chlodnica i babelkami. Okaze sie. Dzieki za info
PiotrekSL4 - 10-02-2008, 22:25
Od¶wierze temat bo mam problem z bialym dymem wydobywajacym sie z rury wydechowej. Pojawil sie stosunkowo niedawno i mam wrazenie jakby z tygodnia na tydzien sie nasilal.
Otóż, odpalam silnik rano, chwila spokoju i zaczyna kopcic na bialo. Jest tego dymu dosyc duzo. Po rozgrzaniu kopcenie nie ustaje. Myslalem ze przyczyna moze byc stary olej ale po wymianie 2 dni temu oleju, wszystkich filtrow, przewodow i swiec, jest bez zmian. Plynu chlodniczego na razie nie bierze, spalanie w normie. Obroty tez. Jestem co dopiero po czyszczeniu przepustnicy i regulacji wolnych obrotow.
Jedynym niepokojacym objawem sa stukajace zawory/zawór. Czy to moze miec zwiazek z tym bialym dymem.
Mam LPG od 30 tys (do tej pory bez problemow z gazem)
To wszystkie sugestie jakie moge wam przedstawic. Prosze teraz o wasze opinie i rady.
Hugo - 10-02-2008, 23:45
PiotrekSL4 napisał/a: | Jedynym niepokojacym objawem sa stukajace zawory/zawór |
PiotrekSL4 napisał/a: | Mam LPG od 30 tys | Na pocz±tek wyreguluj zawory. Na gazie trzeba to robić czę¶ciej. Niektórzy reguluj± co 15 000 km. O ile dobrze pamiętam Twoje auto nie spala oleju, więc nie masz się czym martwić. Mamy teraz temperatury rzędu 0 st. C-10 st. a w takich temp. białej pary (nie dymu) jest najwięcej.
PiotrekSL4 - 11-02-2008, 19:28
Hugo napisał/a: | Na pocz±tek wyreguluj zawory. |
Tak włsnie pomyslalem ze od tego zaczne. Jednak nigdy tego nie robilem i boje sie zebym czego¶ nie spierniczył. Swoja drog± Hugo, Ty juz pewnie to robiles wiec jakbys mial jakies wskazowki dla mnie to prosze o wiadomosc na PW. Na stronie Krzyzaka jest regulacja zaowrow z tym ze w silniku 8 zaworowym. Juz gdzies kiedys zaczepialem o ten temat, bede go musial odgrzebać.
Hugo napisał/a: | O ile dobrze pamiętam Twoje auto nie spala oleju |
Dobra pamiec Hugo.
Wlasnie oleju nie bierze, na zimnym silniku po odkreceniu korka na chlodnicy nie babelkuje, plyu w zbiorniczku wyrownawczym jest tyle co zawsze. Zauwazylem tez ze po przelaczeniu na benzyne jakby kopcil troche mniej, ale to moze byc tylko zludzenie.
Wiec najpierw zaworki, a pozniej profilaktyczna wizyta u gazownika niech sprawdzi co moze byc nie tak.
Hugo - 11-02-2008, 19:41
PiotrekSL4 napisał/a: | Ty juz pewnie to robiles wiec jakbys mial jakies wskazowki dla mnie to prosze o wiadomosc | Nigdy nie robiłem tego sam więc nie będę się m±drował . PiotrekSL4 napisał/a: | Zauwazylem tez ze po przelaczeniu na benzyne jakby kopcil troche mniej, ale to moze byc tylko zludzenie | Na LPG może faktycznie puszczać więcej pary (nie kopcić!).
Anonymous - 13-02-2008, 15:24 Temat postu: arpopo`s dymienia Mam pytanko małe. Mój colt wci±ga oprócz oleju, jeszcze płyn z chłodnicy. Obstawiam, że uszczelka pod głowic± do wymiany i uszczelniacze zaworów, ale mówicie, że jak na zimnym silniku lec± b±ble spod korka przy chłodnicy to uszczelka walnieta. A co jesli wci±ga płyn a b±ble nie lec± ? Może to byc wina termostatu albo czegos innego niz uszczelka ?
|
|
|