[92-96]Galant E5xA - halasuja opony
Anonymous - 11-09-2007, 14:42 Temat postu: halasuja opony witam,
w moim Galancie dziwnie glosno slychac toczace sie kola.
Silnik jest wyciszony bardzo ladnie, jednak z wylaczonym radiem bardzo przeszkadza mi szum opon. Dodam ze to níe wina lozysk czy zawieszenia. Po prostu slychac opony, jak dla mnie za glosno. Da sie to jako wytlumic? zeby wnetrze bylo cichsze, jak to przystoi limuzynie ?
Pozdro
Anonymous - 11-09-2007, 18:13
Zmień gumy. Ja Kadecie zmieniłem Kormorany na Viaxery (made in poland) i mocno się pogorszyło, na zimówkach krisalp3 jest ciszej, chociaż podobno gdy viaxery były produkowane w UK były bardzo ciche.
saphire - 11-09-2007, 20:41
To może najpierw napisz jakie masz opony i ile na nich najechanych km ?
Anonymous - 12-09-2007, 09:51
opony to KUMHO Solus 195/60/15'', przejechane na nich moze 4000km.
Sa w dobrym stanie, bieznik prawie jak nowy. Mysle ze to nie kwestia opon, ale wyciszenia wnetrza.
Najezdzilem sie sluzbowymi samochodami, z ktorych najstarszy wyprodukowany byl w 2000r. i jestem troche zboczony jesli chodzi o halas w aucie.
Pozdro
novy - 12-09-2007, 09:57
Wycieszenie to jedno (chociaz w galancie jest ciho), ale....
...Galant ma komfortowe i bezpieczne zawieszenie wielowachaczowe, które niestety mocno przyczynia się do ząbkowania opon. Powoduje to zwiększenie hałasu podczas ich toczenia się po jezdni.
Wiem to z teorii i praktyki. Moje opony były wyząbkowane i też halasowaly. 2 tyg. temu zmienilem opony na nowe Eagle F1 i jest cicho - zobaczymy jak długo.
Anonymous - 12-09-2007, 11:00
Upewnij sie ze twoje opony nie maja zabkow na biezniku. Jesli maja choc niewielkie nierownosci kiedy przesuwasz swoja reke wzdluz opony wtedy wiesz ze znalazles przyczyne.
Oczywista sprawa ze zmiana opon to najprostrze, ale nie najtansze rozwiazanie.
Ja proponowalbym upewnic sie ze masz geometrie i zbieznosc dobrze zrobiona, bo jesli nie to nawet zestaw nowych opon nie pomoze bo zaraz je znowu zetniesz.
Jesli nie masz kasy na nowe opony i chcesz dojezdzic te i cos z tym zrobic to zrob PELNA ZBIEZNOSC a potem zrob rotacje opon ale przekladaj je w ten sopsob ze zamienia sie stronami czyli opony z prawej trafia na lewa i odwrotnie.
Tym sposopem zmienisz 'trakcje' opon i jest duza szansa ze wyrownasz twoj bieznik i zmieni sie odglos z twoich opon.
Powodzenia.
jarekrk - 15-12-2009, 18:06
a Opony mogą szumieć , w sposób nie ciągły, ale z 1 sec. przerwą?
mam tak iż jak wjadę tylko na 90km/h odrazu z lewej opony słychać takie jakby szuranie
co dziwne mam to w 2 komplecie opon,
ale co prawda obie są mocno używane i raczej w słabym stanie
ogólnie każdy mówi, że opony bo Łożysko jest w dobrym stanie
ale np spotkałem przypadkiem 1 kolesia i podszedłem do niego on mówi,że też to miał i u niego to były łożyska w skrzyni biegów,...
czy to możliwe?
wydawało mi się ,że jakby to była skrzynia to by było zależne od obrotów a tu chodzi tylko i wyłącznie o prędkość, obojętne na jakim biegu ją osiągnę...
|
|
|