Sigma/Diamante Techniczne - Kierunkowskazy i awaryjne
Tomek210 - 11-09-2007, 15:23 Temat postu: Kierunkowskazy i awaryjne Zniknęły mi w sigmie awaryjne i kierunkowskazy. Znikały stopniowo - najpierw kierunkowskaz czasem nie mrugnął, potem częściej, czasem jak nie chciał mrugać pomagało włączenie awaryjnych na chwile i zaczynał mrugać... Teraz nie mruga już wcale. Sprawdziłem bezpieczniki, wstawiałem ze 3 przerywacze, podmieniałem przekaźnik koło przerywacza, zaglądałem do włącznika awaryjnych i nic nie pomogło.
Aktualnie jeżdżę w "trybie manualnym" tzn w przerywaczu złączyłem styki na stałe i mrugam dźwignią...
Macie jakieś pomysły?
Ps: Podjechałem do najbliższego elektryka - na placu Mercedesy 124, BMW 5 i 7, Nubira, robił też kiedyś Citroena CX. Spojrzał na Sigmę i powiedział "Ooooo nie... Tego to ja się nie podejmę..."
lukasz12 - 11-09-2007, 15:43
To chyba trzeba podjechać do innego elektryka
Anonymous - 17-09-2007, 02:56
Witam,
wyglada jak klasyczna śmierć przerywacza, ale skoro podmieniałeś na trzy inne...może nie od sigmy?
pozdrawiam.
Tomek210 - 18-09-2007, 01:03
Nie od Sigmy bo nigdzie nie ma. Uniwersalne próbowałem z trzema wyprowadzeniami z różnych sklepów (według ich katalogów pasujące do Sigm).
Anonymous - 19-09-2007, 02:04
hah,
według ich katalogów do Sigm pasują przeróżne rzeczy...niestety tylko w teorii
Możemy kiedyś podmienić na próbę na orginał, wszystko będzie jasne.
pozdrawiam.
Anonymous - 10-08-2009, 13:26
trochę odgrzeje temat... chciałbym dowiedzieć się gdzie jest umiejscowiony ten przerywacz i przekaźnik? Mam problem bo nie działają mi awaryjne - z mgaczami jest wszystko OK. Wymieniłem włącznik awaryjnych na inny i dalej nie działają więc teraz trzebaby wymienić przerywacz lub przekaźnik - ale gdzie on? Może ktoś wie dokładnie i jest w stanie to opisać albo moze jakieś zdjęcie - tak najlepiej i najszybciej
VirMan - 10-08-2009, 20:09
powiem tak , trzeba znaleźć przekażnik i zobaczyć czy wogóle dostaje synał , jak dostaje , to naprawdę wystarczy dowolny rzekaźnik z taka samą funkcją styków... Tam nie ma magii - jest cewka i styki
Anonymous - 10-08-2009, 23:53
znleźć na właśnie może nie będę muszał odkrywać już czegoś co ktoś wcześniej odkrył....
Tomek210 - 11-08-2009, 13:01
Przerywacz jest nad lewym kolanem o ile dobrze pamiętam. Trzeba trochę kable porozgarniać żeby go zobaczyć. Obok niego ze dwa okrągłe metalowe przekaźniki z mosiężnymi kropkami na środku. I pasuje niestety tylko od Sigmy. Zamienniki nie będą mrugać. Oryginał jakieś 250-350zł. Ja kupiłem ze szrotu z Allegro za jakieś grosze. Tylko musiałem tłumaczyć przez telefon gdzie go szukać
Ara - 23-06-2014, 22:38
Witam.
Mam dokładnie taki problem. Kierunki lewo-prawo działają bez zarzutu, natomiast awaryjnych brak. Przekażnik jest uniwersalny "Hella TB 64 DOT" połączony za pomocą wiązki spaghetti na krótko, bez kostki nawet. Dodatkowo jest podłączona do tego przekaźnika jakaś mała dodatkowa żarówka (która nie świeci, a raczej włącza się tylko wtedy, gdy z przekaźnika zdejmie się jeden przewód).
Przycisk napewno działa, gdyż w momencie gdy np. kierunkowskaz jest włączony i odpalam awarię, to kierunkowskaz przestaje migać, coś tam zatem się dzieje...
Wiem że ciężko coś tu diagnozować, ponieważ instalacja w tym egzemplarzu, to katastrofa! Może jednak jest coś o czym nie wiem, a czego jeszcze nie sprawdziłem np. drugi przekaźnik oddzielnie dla awaryjnych???
Z góry dzięki i pozdrawiam.
|
|
|