To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Lancer C6x i starsze - Wymieniac bebechy w aparacie zaplonowym? czy kupic uzwany?

Anonymous - 13-09-2007, 18:52
Temat postu: Wymieniac bebechy w aparacie zaplonowym? czy kupic uzwany?
Witam,mam problem,nie mam iskry na siwecach,autkiem jezdze juz kilka lat sprawowalo sie dobrze,az tu nagle zgaslo,do aparatu prad dochodzi ale z niego nie wychodzi,spr go elektryk,mogl pasc modul,czujnik polozenia walu itd.oplaca sie to wymieniac,czy lepiej kupic uzywany aparat?

Nie ma w poblizu konkretnych elektrykow ktorzy by mi to sprawdzili na kompie.Zreszta wiadomo jak to wygalda jesli nie potrafia to mowia,ze nie maja oprogramowanie lub wymyslaja inne bzdury!!

[/b]

Bartek - 13-09-2007, 18:59

W tych samochodach częściej pada ECU niż czujnik polożenia wał¨..... jak zachowuje się kontrolka Check Engine??
Krzyzak - 13-09-2007, 19:17

Bartek, ale to zdaje sie jeszcze gaznikowiec :) (4G13 od '92 ma wtrysk)
Anonymous - 13-09-2007, 19:21

No tak autko jest na gazniku,ale ECU sprawdze,moze fakycznie cos tam siadlo?!
Wielkie dzieki Bartek!

Bartek - 13-09-2007, 19:31

Nie.... "ECU" w gaźnikowcu ma niewiele do powiedzenia...... zmyliło mnie 12V.....wydawało mi się, że tylko 1.5 były 12V.....

aparat zapłonowy masz na przedłużeniu wałka rozrządu, czy obok kolektora ssącego?

Krzyzak - 13-09-2007, 19:49

12v mialy na przedluzeniu walka
a 1.3 byly i 8 i 12v (w tej budzie)

czyli aparat z wbudowana cewka - jej padaczki sie zdarzaly

generalnie latwiej wymienic zepsuta czesc, bo wtedy zakladasz nowa czesc a nie stary aparat, ktory moze skonczyc zywot jak poprzedni

Anonymous - 13-09-2007, 20:50

Tak jak Krzyzak pisze na przedluzeniu walka,musze poinformowac mojego "szpec elektryka" :lol: bo moze czasmi wykombinowac cos innego,tylko cewka nie wiem ile kosztuje?czy to sie bedzie oplacac?Bo jesli wybule nie wiadomo ile,a bedzie to cos jeszcze innego w aparacie :?: :(
Krzyzak - 13-09-2007, 21:06

przedwczoraj kolega wymienial cewke w aparacie od silnika 4G93 - ja tylko zdalnie go instruowalem aby mial jako takie pojecie i zeby mechaniory z niego nie zdarli (poczatkowo chcieli 1500 zl za caly aparat)
zaplacil za wymiane cewki 250 zl (czesc + robocizna)