[XX-92]Lancer C6x i starsze - Wymieniac bebechy w aparacie zaplonowym? czy kupic uzwany?
Anonymous - 13-09-2007, 18:52 Temat postu: Wymieniac bebechy w aparacie zaplonowym? czy kupic uzwany? Witam,mam problem,nie mam iskry na siwecach,autkiem jezdze juz kilka lat sprawowalo sie dobrze,az tu nagle zgaslo,do aparatu prad dochodzi ale z niego nie wychodzi,spr go elektryk,mogl pasc modul,czujnik polozenia walu itd.oplaca sie to wymieniac,czy lepiej kupic uzywany aparat?
Nie ma w poblizu konkretnych elektrykow ktorzy by mi to sprawdzili na kompie.Zreszta wiadomo jak to wygalda jesli nie potrafia to mowia,ze nie maja oprogramowanie lub wymyslaja inne bzdury!!
[/b]
Bartek - 13-09-2007, 18:59
W tych samochodach częściej pada ECU niż czujnik polożenia wał¨..... jak zachowuje się kontrolka Check Engine??
Krzyzak - 13-09-2007, 19:17
Bartek, ale to zdaje sie jeszcze gaznikowiec (4G13 od '92 ma wtrysk)
Anonymous - 13-09-2007, 19:21
No tak autko jest na gazniku,ale ECU sprawdze,moze fakycznie cos tam siadlo?!
Wielkie dzieki Bartek!
Bartek - 13-09-2007, 19:31
Nie.... "ECU" w gaźnikowcu ma niewiele do powiedzenia...... zmyliło mnie 12V.....wydawało mi się, że tylko 1.5 były 12V.....
aparat zapłonowy masz na przedłużeniu wałka rozrządu, czy obok kolektora ssącego?
Krzyzak - 13-09-2007, 19:49
12v mialy na przedluzeniu walka
a 1.3 byly i 8 i 12v (w tej budzie)
czyli aparat z wbudowana cewka - jej padaczki sie zdarzaly
generalnie latwiej wymienic zepsuta czesc, bo wtedy zakladasz nowa czesc a nie stary aparat, ktory moze skonczyc zywot jak poprzedni
Anonymous - 13-09-2007, 20:50
Tak jak Krzyzak pisze na przedluzeniu walka,musze poinformowac mojego "szpec elektryka" bo moze czasmi wykombinowac cos innego,tylko cewka nie wiem ile kosztuje?czy to sie bedzie oplacac?Bo jesli wybule nie wiadomo ile,a bedzie to cos jeszcze innego w aparacie
Krzyzak - 13-09-2007, 21:06
przedwczoraj kolega wymienial cewke w aparacie od silnika 4G93 - ja tylko zdalnie go instruowalem aby mial jako takie pojecie i zeby mechaniory z niego nie zdarli (poczatkowo chcieli 1500 zl za caly aparat)
zaplacil za wymiane cewki 250 zl (czesc + robocizna)
|
|
|