Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Podświetlenie zegarów znikło
Anonymous - 13-09-2007, 23:08 Temat postu: [1G 90-94] Podświetlenie zegarów znikło Witam
Wczoraj pojawił mi się pewien problem,a mianowicie "znikneło mi w aucie wszystko co się świeciło po włączenui świateł"czyli zegary,pokrętła i inne.Sprawdziłem bezpieczniki i były ok,a nie wydaj mi się,żeby wszystkie diody(żarówki) padły jednocześnie.Może miał już ktoś kiedyś taki problem?
Z góry dzięki za porady
POzdro
Domin
Anonymous - 14-09-2007, 09:40
a moze poprostu jest zgaszone te podswietlenie????? Sprobuj pokrecici pokretlem od wyciszania podswietlenia zegarow;)
Adaho_krak - 14-09-2007, 18:51
DOMIN napisał/a: | Sprawdziłem bezpieczniki i były ok, |
Bezpieczniki są w środku w kabinie i na zewnątrz pod maską. Przyczyn może być wiele od bezpiecznika, poprzez potencjometr do ściemniania, aż po uszkodzenie typu brak masy lub urwany kabel.
Anonymous - 14-09-2007, 19:05
em potencjometr to to nie jest(raz działa raz nie działał),ale w przeddzień"zniknięcia"był ustawiony poprawnie.Bezpieczniki sprawdzone był jeden przepalony pod maską,wymieniłem i nadal nie świeci(a tak przy okazji może ktoś z was wie,który bezpiecznik odpowiada za podświetlenie zegarów??)
pozdrawiam
Adaho_krak - 14-09-2007, 19:14
A światła Ci świecą pozycyjne z tyłu i z przodu ?? Bo jeśli tak to nie bezpiecznik, od pozycji i od oświetlenia deski, jest ten sam.
Anonymous - 14-09-2007, 23:08
tak świecą pozycyjne,więc bezpieczniki odpadają.
Przeczytałem gdzieś,że w desce jest jakaś płytka i mogły się w niej zatrzeć ścieżki.Wiecie jak się do niej dostać bez zbytniej dewastacji auta??????
[ Dodano: 15-09-2007, 14:46 ]
Panowie mam sprostowanie, jednak się myliłem z tymi pozycyjnymi,świeci i tylko jesdna strona auta,czyli prawa(pasażer),prawy pozycyjny przód i pray pozy tył.
Czy to jest tak podzielone na leo i prawo ze światłami??Chyba jeszcze raz przejrze te bezpieczniki,a tak przy okazji, to który lub którw to są bezpieczniki(pod kierownicą czy pod maską)?
Adaho_krak - 15-09-2007, 16:33
Zaopatrz się w najprostszy miernik i posprawdzaj przewodność bezpieczników. Możesz mieć zaśniedziałe styki i nie ma przejścia prądu.
wichura1 - 15-09-2007, 22:00
Pod lewym kolanem sprawdzałeś? One są odpowiedzialne za odbiorniki prądu wewnętrzne, te pod maską za zewnętrzne.
Anonymous - 16-09-2007, 10:43
Tak te pod lewym kolanem są ok,ale może brak podświetlenia licznika jest związany z niknięciem świateł pozycyjnych z lewej strony (z tyłu i przodu)? Czy mogło to być na jednym kablu?Czy brak masy może powodowac zwarcie?Szczerze mówiąc żaden ze mnie elektryk-prąd mnie nie lubi.
Adaho_krak - 16-09-2007, 11:39
DOMIN napisał/a: | Szczerze mówiąc żaden ze mnie elektryk-prąd mnie nie lubi. |
DOMIN, odpuść lepiej i jedz do elektryka, możesz sobie więcej zaszkodzić niż pomóc. Masz ewidentne zwarcie, jak zwatujesz bezpiecznik to spalisz auto, a ori bezpiecznik bedziesz zakładał do końca świata i nic to nie da. Napewno oświetlenie zegarów jest razem z bezpiecznikiem od świateł pozycyjnych.
Anonymous - 19-10-2007, 15:21
Okay, to ja mam inną zagadkę, padł mi raz akumulator, okazało się padnięty alternator i na dodatek przewody nie łączyły jak trzeba, nie pamiętam czy od razu po tym zdarzeniu, ale na pewno kilka dni po zdarzeniu (nowy akumulator, naprawiony alternator) moje podświetlenie wygląda tak:
Bezpieczników nie ma co sprawdzać, bo by wszystko nie świeciło, right?
Boję się że trzeba będzie diody wymieniać, a to chyba kupa rozbiórki?
|
|
|