To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Vectra B 1,6 16V vs Carisma 1,6 16V

Anonymous - 14-09-2007, 08:12
Temat postu: Vectra B 1,6 16V vs Carisma 1,6 16V
Od jakiegoś czasu jeżdżę Vectrą z silnikiem 1,6 i powiem szczerze że trochę się zdziwiłem. Pierwsze wrażenie to ciasno, skrzynia biegów chodzi ciężko (a byłem pewien, że skrzynka będzie na pewno lepiej chodziła), pedał gazu strasznie późno reaguje przez co mam wrażenie że auto wcale nie chce jechać, niewygodne fotele (droga z Ełku przez Olecko do Suwałk i już robiło się nie miło, gdzie Carismą spokojnie mogę przejechać dystans Olecko – Warszawa bez najmniejszych dolegliwości) :doubt: . Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Ale są też plusy: lepiej wyciszona od Crismy, lepiej zrobione boczki drzwi (bardziej wytłumione). Lepsze hamulce (może dlatego, że u mnie powoli kończą się klocki). I lepsze standardowe nagłośnienie od Carismy – a przynajmniej nie było „zemsty konstruktorów” hihi.
To są moje spostrzeżenia i nie koniecznie mogą mieć potwierdzenie w innych egzemplażach. Oba auta z 96r i z 1,6

Brikston - 14-09-2007, 13:35

W rodzinie jest Vectra B z '96 roku wiec troche tym pojezdzilem.

Na plusy Carismy:

- Cari ma zwawszy silnik, szybciej reaguje na wcisniecie gazu, ( u wszystkich Opli jakimi jezdzilem gaz reaguja z opoznieniem, co mi osobiscie sie nie podoba)
- duuzo wygodniejsze fotele, zarowno z przodu, jak i z tylu (lepsze trzymanie boczne, dluzsze siedziska)...
- wiecej miejsca w Cari
- skrzynia moim zdaniem bardziej precyzyjna w Cari, a poza tym ze w Vectrze dzwignia zmiany biegow dziwnie luzno lata, jaby byla wyrobiona, co mi sie takze nie podobalo
- zestrojenie zawieszenia lepiej mi odpowiada w Cari, Vectra potrafi niezle zabujac.
- w Cari nie trzeszcza plastikowe elementy wykonczenia drzwi (uchwyty do zamykania), trzeszczy za to tylna polka :mrgreen:

Na plusy Vectry:

- lepsze hamulce
- lepiej wyciszona
- zawieszenie ciszej pracuje
- wiekszy bagaznik

Pozdr

OLO_OLO8 - 15-09-2007, 01:04

Może to nie ma znaczenia bo jeździłem Vectrom a 2.0, ale osobiście wolę CARI 1,6. Porównując do tamtego modelu to CARI lepsza (ciszej i wogule wygodniej, więcej miejsca). Nie wiem jak przyspieszenie , bo jeszcze nie sprawdziłem, muszę się z ojczulkiem sprawdzić.
Matejko - 15-09-2007, 01:57

Cytat:
- lepiej wyciszona

patrzac na rok 96 czyli mniej wiecej date wejscia obu modeli do produkcji, carisma w swojej klasie byla drugim najcichszym autem po mercedesie c-klasie,

mlun - 15-09-2007, 10:13

Hymm a na różnych forach czytam że w Carinie jest ciszej choć mi się wydaje że tak nie jest, napewno mi się mnie tam podoba dźwięk samego silnika na wyższych obrotach. A Vectrą jechałem raz jak mnie kolga wiózł a że byłem po kilku :drinkers: to nie miałem takiego rozeznania bardzo. Napewno siedzi się wygodniej i w Cari jakoś tak milej jest dookoła.
OLO_OLO8 - 15-09-2007, 10:42

Popieram. Też twierdzę, że lepiej w CARI. :lol:
sheik82 - 15-09-2007, 10:59

moj tata jeździ vectrą 1.6 16V a ja mam Carusię 1.8 GDI wiadomo ze Vectrusia nie ma szans jesli chodzi o kopa co do komfortu jazdy to vectra wydaje troszke bardziej wyciszona, z drugiej strony odzwyczaiłem sie od siedzen na ktorych wydaje mi sie jakbym siedzial na taborecie;)
Anonymous - 15-09-2007, 11:53

Opel zawsze miał problemy ze skrzynkami i korozją, także nie ma co równać do Mitsu.
Matejko - 15-09-2007, 15:08

Bastek napisał/a:
Opel zawsze miał problemy ze skrzynkami i korozją, także nie ma co równać do Mitsu.

arturowi sie zaraz noz w kieszeni otworzy :D :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:

Anonymous - 15-09-2007, 15:56

Matejko napisał/a:
arturowi sie zaraz noz w kieszeni otworzy :D :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin:
Odosobniony przypadek.
mlun napisał/a:
Napewno siedzi się wygodniej i w Cari jakoś tak milej jest dookoła.
Tu się zgadzam z kolegą, Carisma jest dopasowana do każdego, Vectra natomiast jest trochę drewniana w środku. Wszystko takie zwykłe, proste, niemieckie.... :doubt:
Pieniek - 15-09-2007, 16:52

Ja dodam od siebie, że układ kierowniczy Vectry zupełnie nie daje wyczucia nawierzchni a w lusterkach bocznych zupełnie nic nie widać. Wnętrze jest przeciętne i w Cari bardziej mi się podoba ale to kwestia gustu. Silnik 1.6 100 KM to zupełnie nieporozumienie w tym samochodzie można jeździć dopiero 2.0. Niestety nie jeździłem Cari 1.6 więc nie wiem jak się sprawuje.
Anonymous - 15-09-2007, 18:23

Matejko napisał/a:

arturowi sie zaraz noz w kieszeni otworzy

Czytając przez jakiś czas o nieprecyzyjnej pracy i o narzekaniu w Carismie 1,6 i 1,8 na skrzynię biegów przez użytkowników, byłem przekonany, że w niemieckiej Vectrze ten element będzie o wiele lepiej się sprawował niż skrzynka FR.

Anonymous - 15-09-2007, 22:56

Vectra to nie jest niemiecki auto, jest tylko produkowana w niemczech jak i Ford, a Opel i Ford gówno wort!
mlun - 16-09-2007, 01:22

Opel nie jest niemiecki?
Robson86 - 16-09-2007, 10:32

mlun napisał/a:
Opel nie jest niemiecki?

jasne ze jest. A dokladnie z Russelsheim :P Koledze pewnie chodzilo o "GM" :P
pozdroo