[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] filtr stożkowy - jak zamontować?
Anonymous - 14-09-2007, 18:57 Temat postu: [CA4A 1.6] filtr stożkowy - jak zamontować? kupilem filtr stozkowy i chce go zalozyc ale na drodze stoi przeplywomierz
wiem zeniemoge go usunac wiec potrzebuje przejscie z przeplywomierza na filtr...
da sie cos takiego kupic czy musze sobie sam zrobic tą "przejsciówke"
Anonymous - 14-09-2007, 19:02 Temat postu: Re: filtr stożkowy szukaj na allegro wpisz " adapter filtra "
Anonymous - 14-09-2007, 19:03
Z tego co slyszlaem to nie powinno sie zakladac stozka jak jest przeplywomierz bo latwo o jego awarie
Anonymous - 14-09-2007, 19:05
hmm wiec teraz sam nie wiem...
pawela - 14-09-2007, 19:21
tak to powinno wygladac
Hugo - 15-09-2007, 08:45
pawela napisał/a: | tak to powinno wygladac | Ale bez sensu... Dokładnie w tym miejscu gdzie jest założony stożek miałem kiedyś zamocowany czujnik zewnętrznego termometru (pod bocznym kierunkiem). Wiesz jaką temperaturę wskazywał po przejechaniu kilku km? Prawie 40 st. C
pawela - 15-09-2007, 18:43
no nie bez sensu. Dokladnie ten uklad mial u siebie Kleju i na hamowni pokazalo mu +2,5KM i +7 Nm a to juz cos. Teraz tak ma zamontowane kolega maklakus i zarowno po rozmowie z nim a przede wszystkim po przejazdze jego colciakiem czuc roznice szczegolnie w nizszych i srednich partiach obrotow. Przeciez wiadomo ze aby moc byla wieksza powietrze doprowadzane powinno byc chlodne. Jak walniesz filtr przy samym kolektorze to na bank moc spadnie, wiec gdzie indziej go umiescic jak nie w miejscu skad bierze powietrze fabryczny dolot, bez robienia dodatkowych otworow doprowadzajacych powietrze...
karolgt - 15-09-2007, 18:56
kiedys widzialem (ale to bylo ponad rok temu wiec szczegółów nie pamietam), jak ktos mial zrobiony caly dolot w Colcie, ale zimne powietrze doprowadzal rurą, która była wstawiona w otwór na halogen. Odpuściłem własnie ze wzgledu na to ze mam halogeny i nie chcialem ich wyrzucać. Specjalista nie jestem,ale jesli wszyscy mowia ze powietrze dostarczane do silnika nie powinno być ciepłe, tzn ze powinno być brane jak najbardziej z zewnatrz. Jeśli nie halogen to moze po prostu w miejscu gdzie znajduje się stożek (jak u Kleja kiedyś) zrobić mały wlot w błotniku, pare "nacięć" powinno dać całkiem niezły dopływ chłodnego powietrza.
bt.w zresztą jedna osoba na zrobiony taki wlot:
Zdjecie
Zdjęcie wziałem z wątku: Colt to moja pasja
Tomasz82 - 15-09-2007, 19:47
A tu koszta tego
http://www.coltmania.fora...u-cao-t840.html
Kleju - 15-09-2007, 21:54
Taki temat i bez mojej wiedzy
Hugo nie wiem jak tam Twoj czujnik ale zapewniam Cie ze zimne powietrze jest doprowadzane z nadkola (jesli zdemontujesz puszke wytlumiajaca do seryjnego dolotu) Oczywiscie mozna tez doprowadzic zimne powietrze przez jakas rurke, badz jak ktos pokazal zdjecie przez naciecie blotnika badz wspawanie oryganlnego wlotu z mercedesa sprintera. Sam zobacz na zdjeciu ze filtr jest odgrodzony akumulatorem i chlodne powietrze zasysa z nadkola i ze szpar z miedzy lampa
SlaVkoEg dobrze slyszales ale nie do konca przepllywke mozna uszkodzic gdy filtr jest za bardzo naoliwiony albo gdy sie kupi stozek z allegro nie oryginalny z jakims dziwnym materialem filtrujacym ktory przepuszcza kazdy syf!!! Albo jeszcze lepiej stozek z siatka metalowa zamiast bawelny
Tylko bawelniany i oryginalny!!!
aha a oryginalnych adapterow do colta nie ma. Mozna zrobic. I widze ze Tomasz82 link juz wkleil
Anonymous - 16-09-2007, 23:04
ja nie mam przeplywomierza przy silniku 1.3 to jak bym chcial zalorzyc stozek to musze kupic ten przeplywomierz??
Hugo - 17-09-2007, 08:04
davido19pce napisał/a: | jak bym chcial zalorzyc stozek to musze kupic ten przeplywomierz?? | Nie.
Anonymous - 17-09-2007, 16:26
a znalazlem gdzies turbine dolotową, to czy ona cos daje??
to jest ta turbina
http://allegro.pl/item245...olot_turbo.html
Anonymous - 17-09-2007, 16:52
jak dla mnie to daje tyle samo co naklejka GTi...
nie słyszałem aby bło to stosowane ani w seryjnych autach ani w sporcie więc raczej wątpliwe efekty
novy - 17-09-2007, 17:17
Jak dla mnie to niezła ściema
Aby rozpędzić łopatki tego wirnika wpadające przez filtr powietrze zostanie wyhamowane a nie przyspieszone....tak wiec efekt będzie pewnie odwrotny - powietrze zostanie spowolnione...chyba, że fizyka od czasów mojej podstawówki się zmieniła
|
|
|