[XX-92]Colt C50 i starsze - [C58A 1,8] PROBLEM - okrutny...
ROMEL - 14-09-2007, 21:07 Temat postu: [C58A 1,8] PROBLEM - okrutny... Mam pytanie... bo przyznaje że wymiękam
Może "burza mózgów" coś wniesie....
Mam problem z moim coltem 1,8 DOHC...
Postaram sie opisać co i jak - i co już zrobiłem/sprawdziłem
to tak od początku...
Problem dotyczy "zaników" mocy... bez szarpnięć, tylko płynne zmulenie...
Np: - jedziesz na jakimś kolwiek biegu - chcesz przyspieszyc -
wciskam gaz do końca - rwie do przodu jak głupek a nagle przy wyższych
obrotach zabiera mu z 40% mocy...
zdaża sie to w przedziale od 4000 - 6500rpm....
Jak zmuli odpuszczam gaz do zera i jeszcze raz do deski - jest OK -
ciągnie do 7000rpm...
Podłączyłem palm do złacza OBD... i okazałao sie że gdy zamula - to
sygnały z czujnika spalania stukowego sa na poziomie 35 jednostek...
od 20 jednostek ECU ma za zadanie cofać kąt wyprzedzenia zapłonu - no
i własnie tak robi - cofa do 6 stopni... i dlatego nie ma
przyspieszenia...
No i własnie probelm polega na wykryciu przyczyny powstawania spalania
stukowego...
Spostrzeżenia...
- na zimnym silniku jest nasilenie niedomagania (braku mocy) nawet
przy 3000obr potrafi zmulić...
i tu jest zagadka.... przecież na zimnym silniku nie będzie spalania
stukowego....praktycznie nie możliwe...
spalanie stukowe LUBI ciepełko... a wiadomo ciepełko pochodzi od
ubogiej mieszanki - np...
A tu gdy nie dogrzany to ma podwojona dawkę paliwa....dla mnie bez
sensu...
Co zrobiłem...
- zapłon sprawdzony - ustawiony idealnie na zmasowanym - 5 stopni
- założyłem drugi czujnik spalania stukowego i trzeci....
- sprawdziłem pompę paliwa (5,5 bar) - założyłem dla pewności inną
taka samą
- sprawdziłem wszystkie złącza, wtyczki
- sprawdziłem masę ECU
- Bartek prześwietlił ECU....
- filtry paliwa i powietrza OK (nowe)
- podmieniałem świece zapłonowe
- ustawienie TPS jest na 8,6% w/g palm
- sprawdziłem działanie czujnika zamknięcia przepustnicy
- wszystkie podciśnienia sa OK
- szczelność układu ssącego OK
- przewody WN... świeże NGK
- kondensatory w ECU były wymieniane rok temu
- sonda lambda działa poprawnie
- układ wydechowy szczelny
- ECU nie wskazuje żadnych błędów - poprostu jakby go nie było ....
- ciśnienie sprężania 14 - 14,5 na każdym z garnków
- regulator ciśnienia paliwa...sprawdzony i byl równiez podmieniany...
- cała listwa wtryskowa podmieniana
- przepływomierz podmieniany
Wszystko co powyżej nie usunęło problemu... praktycznie w żadnej
mierze...
Szlak mnie trafia bo tracę dużo czasu na szukaniu usterki ...
Do tego jeszcze zawracam gitare innym którzy chcą pomóc...
Bartek, Tomek, Wojtek, Dominik, Borecki, Hercu - dzięki im za cierpliwość...
Jak macie pomysły - to śmiało - jakie by nie były... z małym uzasadnieniem...
Z góry dziękuje...
PZDR
saphire - 14-09-2007, 21:23
Kiedyś walczyłem z kumplem nad jego silnikiem i takim samym problemem spalania stukowego i ostatecznie problem zwalczyliśmy - nagar jednak proponuję najpierw:
Po pierwsze zmień paliwo - tankuj na innej stacji - możesz mieć lipne i samo się zapala zbyt wybuchowo bo może jest mieszane z gazoliną czy acetonem lub jakimś nitro itp.
Po drugie - masz za gorące świece (wykluczamy bo wymieniałeś)
Po trzecie - sprawdź czy czasem nie zdechł ci knock sensor (wykluczamy bo wymieniałeś)
Po czwarte - nagar w cylindrze lub w okolicy grzybków zaworów lub na nich. U kumpla świece były ok ale nagar był jak cholera i to od niego przy mocnym bucie nagle zaczynała się samoczynnie zapalać mieszanka - po prostu żarzył się w cylindrach. Po rozbiórce głowicy i wyczyszczeniu cylindrów, tłoków grzybków zaworów i kanałów - jak ręką odjął. Wszystko wróciło do normy.
Bartek - 14-09-2007, 21:26
ROMEL napisał/a: | - kondensatory w ECU były wymieniane rok temu |
Poprawka - we środę
ROMEL napisał/a: | - szczelność układu ssącego OK |
oo a jaką metodą sprawdzaleś???? chodzi o odcinek przepustnica-zawory
Hubeeert - 14-09-2007, 21:27
ROMEL false knock.
Cos stuka w silniku pod obciazeniem i czujnik wykrywa to jako spalanie stukowe.
Na Twoim miejscu poszukalbym przyczyny poza ukladem wtryskowym i elektronika bo moim zdaniem problem jest czysto mechaniczny. Niestety.
Krzyzak - 14-09-2007, 21:28
moze cos u ukladzie korbowodowo-tlokowym (jeszcze z czasow pekniecia paska) - ujawnia sie czasem i jest nieregularne
ew. kiedys - identyczny silnik tylko w Lancerze:
przyczyna mulenia byla taka, ze klin w zebatce na wale przy rozrzadzie zrobil sobie calkiem ladna sciezke - takze podczas przyspieszania/zwalniania zebatka przemieszczala sie w granicach 1-1.5 zeba to w lewo, to w prawo - efekt: dynamiczna zmiana wyprzedzenia zaplonu
kompletnie niediagnozowalne bez rozebrania
Bartek - 14-09-2007, 21:29
saphire, jakbyś widział Colta Romela, to o nagary byś go nie posądzał.... a na dodatek bardzo niedawno miał robioną głowicę, polerkę tłoków itp....
ZARAZ ZARAZ......
Romku - nie wypolerowałeś sobie przypadkiem kanałów dolotowych i wydechowych??
[ Dodano: 14-09-2007, 21:31 ]
Hubeeert, phantom Knock..... Problem Eclipsów 1g po podpięciu czujnika stukowego z 2g. Tu nie występuje, bo Romel słyszy uchem spalanie stukowe......
Hubeeert - 14-09-2007, 21:33
Bartek napisał/a: | polerkę tłoków itp.... | Jezeli krawedzie tloka sa "zaostrzone" moga lapac temeprature i sie zarzyc. Nie smiac sie - slyszalem takim problemie w DIESLU. Od Mastersa.
[ Dodano: 14-09-2007, 21:34 ]
Bartek, nie o tym pisze. Problemem moze byc jakis stuk w silniku. Wiem, ze Colt ROMELa jest w idealnym stanie ale moze jest to cos wynikajace ze zuzycia?
Bartek - 14-09-2007, 21:35
Przy polerce denek tłoków nie zostawisz żadnej krawędzi ostrej..... filc polerski jest dość miękki i wyobla wszystkie krawędzie
Hubeeert - 14-09-2007, 21:38
Bartek ja wiem ale znasz powiedzenie o brzytwie. Zreszta - jak to wyglada wie najlepiej Roman.
BTW - ROMEL podaj mi na PW swoj numer stacjonarny razem z kierunkowym regionu
Bartek - 14-09-2007, 21:47
Hubeeert napisał/a: | BTW - ROMEL podaj mi na PW swoj numer stacjonarny razem z kierunkowym regionu |
Teee admin from hill
pamiętasz:
Hubeeert w zasadach forum napisał/a: | 4. Sprawy prywatne załatwiamy przez PM |
A brzytwa... cóż - wydaje mi się, że o czymś ciągle zapominamy, żeby sprawdzić i silnik ma za sucho, więc stuka. ECU podłączone do mojego GTi też stukało, ale tylko na benzynie (bo program ma od 1.8, a moje portowane 2.0 stuka przy ori ECU od 2.0), na LPG max to 2 stuki przy rozpędzaniu auta na 5 biegu od 60 do 160 km/h
ROMEL - 14-09-2007, 22:03
Jedyny dźwięk z silnika jaki sie wydostaje to mruczenie WYDEChU....
no i czasami popychacz jakis sie odezwie...
Żuzycie... 180kkm dla tego silnika teoretycznie to nic...
Krzyzak... Ten silnik jest cnotliwy jesli chodzi o pasek... pasek strzelił w srebrnym 1,6 Gti
Polerki dolotu u wylotu nie mam na błysk - to nie ma znaczenia w tej sprawie....
zawory sa na błysk...
PZDR
saphire - 14-09-2007, 22:08
Jest jeszcze takie coś jak wyprzedzająca iskra - przy uszkodzeniu zapłonu to możliwe jest takie coś że zbyt wcześnie jest mała słaba iskra i wywołuje zapłon za wcześnie po niej dopiero następuje właściwa iskra - to się diagnozuje poprzez podpięcie pod oscyloskop przez sondę wysokiego napięcia albo nawiniętą małą kilku-zwojową cewkę na kabel wysokiego napięcia podpięty do danej świecy. Widziałem masę lat temu jak mój ojciec z sąsiadem takie coś robili na silniku w sąsiada aucie bo tez miał stukowe i tez niby wszystko było ok a w końcu okazało się że moduł był walnięty i miał jakieś przebicie które wyzwalało po dwie iskry - jedną zbyt wcześnie i dopiero drugą w odpowiednim momencie zapłonu ale to było widać na oscyloskopie na pikach - zresztą w workshopie od 4g93 czy może od 6g72 kiedyś to widziałem opisane z wykresami (nie pamiętam gdzie dokładnie ale widziałem) - może warto to sprawdzić jak macie jakiś oscyloskop pod ręką...
josie - 14-09-2007, 22:27
Krzyzak napisał/a: | identyczny silnik tylko w Lancerze:
przyczyna mulenia byla taka, ze klin w zebatce na wale przy rozrzadzie zrobil sobie calkiem ladna sciezke - takze podczas przyspieszania/zwalniania zebatka przemieszczala sie w granicach 1-1.5 zeba to w lewo, to w prawo - efekt: dynamiczna zmiana wyprzedzenia zaplonu |
Nom, masakrycznie to wyglądało...
A objawy Wojtek opisywał praktycznie takie same - łapie muła, odpuści mu - zębatka się ustawi OK - depnie i idzie już OK.
Ja bym jeszcze sprawdził TPS (podmienił) - jakoś tak mi się widzi nie wiem czemu
e-gen - 14-09-2007, 23:17 Temat postu: Re: [C58A 1,8] PROBLEM - okrutny...
ROMEL napisał/a: |
Co zrobiłem...
....
....
- kondensatory w ECU były wymieniane rok temu
- sonda lambda działa poprawnie
- układ wydechowy szczelny
- ECU nie wskazuje żadnych błędów - poprostu jakby go nie było ....
- ciśnienie sprężania 14 - 14,5 na każdym z garnków
- regulator ciśnienia paliwa...sprawdzony i byl równiez podmieniany...
- cała listwa wtryskowa podmieniana
- przepływomierz podmieniany
|
czyli do sprawdzenia - żeby mieć czyste sumienie - zostają: cewki (z tacho interface o ile go masz) + power transistor unit;
na 4g61t.org wspominają "there was some talk about the out of phase signal from the a tach filter causing some phantom knock issues" więc może coś jest z tym na rzeczy
ja również
Anonymous - 15-09-2007, 01:11
zostały u Bartka łącznie z modułem. Będą przekazane Romelowi. Bardzo dziwny przypadek akurat twój. A jak podmieniłeś czujnik położenia wału coś się zmieniło?
Nie obstawiam uszkodzenia mechanicznego. Raczej elektronika i układ zapłonowy (cewki+moduł)
Romel twój silnik tak pięknie wygląda że można byłoby z niego spożywać posiłki. Wiem że w kwestiach mechanicznych jesteś bardzo dokładny. Stawiałbym dalej na elektornikę. Może podmiana kompa pomoże? Jaki masz parametry pracy najważniejszych czujników w trakcie odpalenia?
ROMEL napisał/a: | Do tego jeszcze zawracam gitare innym którzy chcą pomóc...
Bartek, Tomek, Wojtek, Dominik, Borecki, Hercu - dzięki im za cierpliwość... |
żaden problem, po to jesteśmy aby sobie nawzajem pomagać. Jak coś mam cały silnik jeszcze z głowicą po niezłym strzale z paska (aż zawory się urwały i jakiś palant poprawiał gniazdo flexem) l)
|
|
|