[97-04]Galant EAxA/W - Parking sensor
swinks_UK - 16-09-2007, 13:32 Temat postu: Parking sensor Witam ponownie!
Jako, że mój Misiu przechodzi gruntowną modernizację, no i wkrótce będę "zmuszony" moją kobitę wpuścić za kółko - zakładam kompletny zestaw parking sensora firmy Hawk. Jak dotąd nie obchodziły mnie tego typu zabawki, jednak teraz nie mam wyboru, no więc do rzeczy:
- zauważyłem, że kable do czujników to cienki koncentryk o impedancji 75 Ω. No więc, czy wynika to z jakiś potrzeb, czy też producent poszedł po najmniejszej linii oporu i użył koncentryka wykorzystując oplot i żyłę jako dwa oddzielne przewody.
Pytanie o tyle istotne, czujniki nie mają odłączanych kabli i przy ewentualnym demontażu zderzaka byłby problem.
Chcę założyć rozłączane złącza na przednim zderzaku i tylnym by móc łatwo zdejmować zderzaki bez demontażu całej instalacji parkingowej.
czekoladka_1981 - 16-09-2007, 19:46
swinks nawet nie zła myśl z tymi łącznikami, też pomyślę o nich.
swinks_UK - 16-09-2007, 22:07
No a ja dalej nie wiem czy robić na mini BNC każdy kabel, czy wystarczy użyć np. zwykłych złączek komputerowych (12V) z zasilacza. Jedna taka złączka (4-piny) obstawia dwa czujniki i jest łatwa w obsłudze...
Bartek - 16-09-2007, 22:14
Niestety nie jest to so-easy..... kabelki są ekranowane, bo sensory to mikrofony, które działają tylko tak dobrze, jak dobrze są podłączone do wzmacniaczy, które są w centralce......
jak MUSISZ zrobić połączenia, to bencki będą chyba najmniejszym złem
saphire - 16-09-2007, 22:37
W mojej instalacji kabelki od sensorów do centralki to zwykłe miedziane druty - nawet nie skrętka i działa bez zastrzeżeń.
Bartek - 17-09-2007, 09:59
Jeżeli masz sensory ze wzmacnuaczami, to mogą być podłączone najppodlejszymi kablami
|
|
|