To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Ile można przejechać w Galu na rezerwie?

spidernet - 25-09-2007, 22:25
Temat postu: Ile można przejechać w Galu na rezerwie?
Mam Galanta 2.0 16v i zastanawia mnie fakt ile można przejechać takim autem na rezerwie?
Anonymous - 25-09-2007, 22:30

Raczej pytanie powinno brzmiec: ile litrow ma rezerwa?
Wszystko przeciez zalezy od warunkow w jakich ja przejezdzimy.Jeden przejezdzi ja po miescie ze spalanie 11-12 l a drugi w trasie ze spalaniem 7-8 wiec nie mozna jednoznacznie stwierdzic ile przejedziemy .
Natomiast pewne jest to ,ze jest jej ok.9 l

akbi - 26-09-2007, 09:14

Zbiornik ma 64 litry (hm ... lub 65 :? ), a rezerwa się zapala jak zostaje 10l ... lecz oczywiście czasem mrygnie kontrolka jak jest ciut więcej.
spidernet - 26-09-2007, 17:43

Dzięki Panowie za rozjaśnienie sprawy :)
Anonymous - 26-09-2007, 18:16

akbi napisał/a:
Zbiornik ma 64 litry (hm ... lub 65 :? ),

Byc nie moze, tankuje ok 25l i mi sie o pol skali podnosi wskaznik :)

Anonymous - 26-09-2007, 22:20

KamykGdynia napisał/a:
Byc nie moze

a jednak......

Anonymous - 26-09-2007, 23:32

bokciu napisał/a:
a jednak......

prawdopodobnie jest zbiornik o dwoch takjakby zklejonych zbiornikow o roznych objetosciach, dolna ma powiedzmy 25litow a gorna pomiesci 40- plywak suwa sie tylko w gore i wdol co powoduje ze wprawia nas niejako w blad. jest to zauwazalne na dlugiej trasie gdy zatankujemy do pelna i jadac pierwsza polowa na wskazniku znika pomalu a kiedy minie polowe ubywa w oczach. wiele samochodow ma takie rozwiazanie.

akbi - 27-09-2007, 09:22

KamykGdynia napisał/a:
akbi napisał/a:
Zbiornik ma 64 litry (hm ... lub 65 :? ),

Byc nie moze, tankuje ok 25l i mi sie o pol skali podnosi wskaznik :)

może może ... zatankuj do pełna to zobaczysz jak będzie Ci spadać wskazówka.
U mnie jest tak - i przypuszczam, że bardzo podobnie w pozostałych Galantach, że do zejścia wskazówki do polowy (2 kreska) przejeżdżam ok 260/280 km ... a gdy zejdzie do dołu (kolejne 2 kreski) już tylko ok 190/200 km.
Na taką sytuację ma też bardzo duży wpływ to, że po zatankowaniu na maxa, wskazówka wychyla się ponad pierwszą kreskę, a tylko na samej tej "rozbieżności" przejeżdżam ok 70km.

taisho napisał/a:
prawdopodobnie jest zbiornik o dwoch takjakby zklejonych zbiornikow o roznych objetosciach

zbiornik składa się z wielu komór - połączonych otworami na samym dole

Anonymous - 27-09-2007, 10:10

Eh... pewna nieliniowosc wskazan wskaznika (maslo maslane) zaobserwowalem w trasie - czasami jade 50km i wskaznik nawet nie drgnie a pozniej makabrycznie spada w dol. Niestety do pelna zatankowac nie moge bo tankuje na Nestle albo nie bedzie pod korek albo zostawie kilka zl reszty w automacie :(
akbi - 27-09-2007, 10:11

KamykGdynia napisał/a:
Niestety do pelna zatankowac nie moge bo tankuje na Nestle albo nie bedzie pod korek albo zostawie kilka zl reszty w automacie :(

ja dlatego nie tankuje na Neste :wink:

Marcino - 27-09-2007, 11:21

Nan neste da sie zatnakowac do pełna... obciązają konto tyko faktycznie zatankowaną kwota a nie zadeklarowana. tak jest napisane na takiej duzej tabliczce przynajmniej w tczewie.
A ja tam zreszta sie nie znam bo na LPG jezdze wiec od czasu do czasu tankuje tylko benzynke.
Pozdrawiam

akbi - 27-09-2007, 11:31

Marcino napisał/a:
Nan neste da sie zatnakowac do pełna... obciązają konto tyko faktycznie zatankowaną kwota a nie zadeklarowana. tak jest napisane na takiej duzej tabliczce przynajmniej w tczewie.

hm .... czy sprawdziłeś to osobiście ???
Bo faktycznie przy dokonywaniu płatności kartą może być taka możliwość, gdyż terminale mogą zrobić coś takiego jak zwrot pieniędzy na konto.
... chyba spróbuje z ciekawości :)

yaro1976 - 27-09-2007, 14:29

akbi napisał/a:
Marcino napisał/a:

hm .... czy sprawdziłeś to osobiście ???
Bo faktycznie przy dokonywaniu płatności kartą może być taka możliwość, gdyż terminale mogą zrobić coś takiego jak zwrot pieniędzy na konto.
... chyba spróbuje z ciekawości :)

przy płatności kartą kwota pobrana z konta jest równa wskazaniom dystrybutora, nawet wbrew deklarowanej kwocie - sprawdzone wielokrotnie.

pzdr

Krzyzak - 27-09-2007, 14:44

ja tez sprawdzalem - na wydruku jest najpierw zwrot roznicy a potem pobrana cala kwota
przyklad:
- wpisane i zadeklarowane 200 zl
- zatankowane za 190 zl
- na koncie jest taka kolejnosc operacji:
- oddanie 10 zl
- pobranie 200 zl

Anonymous - 27-09-2007, 15:48

potwierdzam
tankuję i dodatkowo biore faktury... rozliczenie raz w miesiącu pocztą przychodzi