Forum ogólne - Turbina w GDI
young - 01-02-2006, 16:19 Temat postu: Turbina w GDI Pytanko czysto teoretyczne.
Co myślicie o zamontowaniu turbiny do 1.8 GDI ?
Chcąc zwiększyć moc o 30%, co trzeba jeszcze dodać czy wymienić ?
Jak zachowa się automatyczna skrzynia, układ wydechowy i w ogólę, czy gra warta świeczki ?
I jakie koszta takiego kompletnego tuningu (turbina, komputer i wszystko inne) ?
Hubeeert - 01-02-2006, 16:27
Turbo da się założyć do wszystkiego - nawet do silnika od kosiarki do trawy. Pytanie czy ma takie połączenie jakikolwiek sens Otóż nie. Podobnie jak u Ciebie. GDI sie do tego celu nie nadaje.
Zwiększając moc o 30% zwiększysz też w dolnym zakresie moment obrotowy. Da to efekty w postaci:
1. Pozrywane poduszki pod silnikiem
2. Automat długo nie pozyje
itd itd.
Jak chcesz uturbiać to nie ten silnik i koszty szacuj na 10000+
Anonymous - 01-02-2006, 16:40
hubeert dobrze gada z poduszkami - jak mi zaczęło sprzęgło szarpać po tygodniu dolna poduszka silnika była tylko wspomnieniem... a u mnie jest tylko 150 hp..
Matejko - 01-02-2006, 17:04
PromotoR uturbil GDI z tego co sie orientuje bez najmniejszego problemu moc ok. 200PS,
grabowski ma w ofercie uturbienie gdi z czego daje ok 100koni z litra pojemnosci,
chociaz morda ja bym sie zastanowil i poszukal danych nt japonskiego gdi ktore ma 140koni w serii, moze wystarczy komputer przesterowac jakis chip cos teges
Hubeeert - 01-02-2006, 17:06
Matejko napisał/a: | grabowski |
Firma GMS upadła.
PromotoR - no comment. Polecam szukajkę na sr.pl - zaowocuje długą listą fuck-up'ów.
Na dodatek automat... Jakiej jest produkcji?
Anonymous - 01-02-2006, 17:18
jakbym miał jechać do kogoś żeby mi z autem robił, to wybrałbym godulę... gość jest naprawdę dobry.
Matejko - 01-02-2006, 17:33
Hubeeert napisał/a: | Matejko napisał/a: | grabowski |
Firma GMS upadła.
PromotoR - no comment. Polecam szukajkę na sr.pl - zaowocuje długą listą fuck-up'ów.
Na dodatek automat... Jakiej jest produkcji? |
upadla nie upadla faktem jest ze przerobka jest mozliwa
a automat to invecsII to nie je japonskie
luk_szc - 01-02-2006, 17:48
A ja swego czasu jak się interesowałem uturbieniem Cari to dostałem odpowiedź właśnie z PromotoR i to ona :
"Witam,
W Carisma'ie modyfikowanej u nas na turbinie K04 uzyskaliśmy moc 204KM. Potencjał zestawu wynosi 240-250KM. Cena tej modyfikacji to ok 9tys PLN. Nie ma problemu z automatyczną skrzynią biegów.
Pozdrawiam"
Cezar - 01-02-2006, 20:38
a wlasnie jak 'europejskiego' 125konnego GDI przerobic na 'japonca' 140km GDI ?
co nalezalo by zrobic zeby to osiagnac ?
zawsze dobre i 15 km wzrostu mocy
Chooper - 01-02-2006, 22:22
Cezar napisał/a: | co nalezalo by zrobic zeby to osiagnac ?
zawsze dobre i 15 km wzrostu mocy |
czxy opłaca sie szuklać kompa za grube pieniądze dla 15 koników ??? wole za to zmienić felgi i kupic dobrą wódę
luk_szc - 01-02-2006, 23:12
To już taniej wyjdzie kupić cały motor 140 konny i go prze- swapować .
Cezar - 02-02-2006, 00:05
Chooper napisał/a: | czxy opłaca sie szuklać kompa za grube pieniądze dla 15 koników ??? wole za to zmienić felgi i kupic dobrą wódę |
ok thx za odpowiedz
wiec chyba przyciemnie szyby to normalnie z 5km przybedzie pod maska
a no i kupie sobie bluze z napisem RACING + 2km
Kofi - 02-02-2006, 00:12
Za 3 tys zl moge zalatwic naklejke na tylna klape GTI dodajaca 30KM. Mysle ze to lepsze rozwiazanie od turbo
Cezar - 02-02-2006, 00:17
kofi a dodasz jeszcze naklejke V12 Biturbo ?
Chooper - 02-02-2006, 01:00
Cezar napisał/a: | Chooper napisał/a: | czxy opłaca sie szuklać kompa za grube pieniądze dla 15 koników ??? wole za to zmienić felgi i kupic dobrą wódę |
ok thx za odpowiedz
wiec chyba przyciemnie szyby to normalnie z 5km przybedzie pod maska
a no i kupie sobie bluze z napisem RACING + 2km |
heh zabawne...
sam oceń, czy opłaca sie ładować grube tysiące w 15 km? to już te same grube tysiące lepiej przeznaczyć w turbinę dla chociażby 100 km.
Bo jakbym miał wydać tyle kasy na ECU które doda mi 15 koni nie wiem po co...bo wacka mi to nie powiekszy ..to wolałbym upiekszyc auto np. felgami i dobrze je opić chyba, że faktycznie szukam przyrostu mocy, to wtedy wspomniana wcześniej turbina.byłbym chociaż zadowolony z rezultatu, a po dodaniu tak kosztownych 15 koni, i nie poczuć znaczącej róznicy...:)
nie twierdziłem, że felgi dodadzą mi 15 koni
|
|
|