To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Kontrolka Engine Check - pojawia się i znika

Anonymous - 26-09-2007, 20:41
Temat postu: Kontrolka Engine Check - pojawia się i znika
witam mam nasteupący problem w mojej Carismie, może nie jest to niewiadomo co ale zaczyna mnie to irytować, a mianowicie podczas dużego przyspieszania pojawia sie wspomniama kontrolka i po chwili jak prędkość sie ustabilizuje to znika, ktoś wie co to jest?? i czy to bardzo poważne?? prosze o pomoc
pozdrawiam

ps
serdeczne dzięki za zyczenia urodzinowe :)

saphire - 26-09-2007, 20:50

Jak pojedziesz do mechanika i podepniesz się do kompa to zczyta ci kod usterki i czego dotyczy awaria i będzie wiadomo co dalej.
Anonymous - 03-10-2007, 14:54
Temat postu: Miałem podobny problem - opisałem go na forum
Zapaliła mi sie kontrolka check engine, komp wskazał katalizator.
Spaliny były w niektórych przypadkach kilka razy ponad norme, wymieniłem katalizator, zresetowałem kompa i kontrolka zniknęła. Ale po dłuższej jeździe znowu sie zapaliła.
Mechanik uważał że może to być wina sondy lambda.
Najlepsze jest to że zajechałem na stacje Texaco, zatankowałem paliwo i kontrolka sama zgasła. Od tego czasy przejechałem troche kilometrów i jeszcze sie nie zapaliła. Oczywiście przy rozruchu tak.
To taka moja dygresja do tej kontrolki.

saphire - 03-10-2007, 21:33

Powinieneś sprawdzić i pomierzyć obie lambdy - tą przed i tą za katem.
Anonymous - 04-10-2007, 13:51

witam ma pytanie gdzie znajduje sie druga sonda ,ja wymieniałe tą co wchodzi bezposrednio do wydechu najprawdopodobniej katalizatora
jakies popdpowiedzi

maxwell61 - 04-10-2007, 16:26

właśnie ponieważ u mnie po wymianie tlumika srodkowego gdy silnik jest zimny także się włącza kontrolka silnika na 5 minut a pozniej gasnie...wiec gdzie jest lub są lambdy umieszczone???...pozdrawiam
Anonymous - 04-10-2007, 18:30
Temat postu: sondy lambda
Jak zniżysz sie do poziomu chodnika to zobaczysz kabelek jakies 20-30 cm od katalizatora który wchodzi w wydech, to za katalizatorem. Ten przed katalizatorem jest trudny do zauwazenia z poziomu chodnika, ale jak sie przypatrzec to jest. Tak jest u mnie w cari GDI
saphire - 04-10-2007, 18:53

Najwygodniej wejść pod auto jak stoi na kanale albo na rampie i od razu namierzysz.