To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Mandat za wycieraczką legalny

Anonymous - 05-02-2006, 09:03
Temat postu: Mandat za wycieraczką legalny
Można prowadzić postępowania egzekucyjne wobec kierowców, którzy zignorowali wetknięty im za wycieraczkę nakaz zapłaty za brak opłaty parkingowej. Orzekł tak Naczelny Sąd Administracyjny, który nie rozstrzygnął jednak, czy taki sposób doręczenia nakazu zapłaty jest sam w sobie legalny.

Więcej na: http://wiadomosci.o2.pl/?s=257&t=174621

Hubeeert - 05-02-2006, 16:18
Temat postu: Re: Mandat za wycieraczką legalny
Fido__ napisał/a:
Można prowadzić postępowania egzekucyjne wobec kierowców, którzy zignorowali wetknięty im za wycieraczkę nakaz zapłaty za brak opłaty parkingowej. (...) Naczelny Sąd Administracyjny (...) nie rozstrzygnął jednak, czy taki sposób doręczenia nakazu zapłaty jest sam w sobie legalny.

Ciekaw jestem sprzeczności w tym newsie - no bo jeśli jest nielegalny no to jakim prawem mogą? A jeśli legalny to w ten sposób zaocznie nie informując mnie o fakcie można mi wystawić dowolną liczbę mandatów. Mało tego - jeśli mój samochód na przykład nigdy nie stał tam gdzie dostałem mandat? Albo jeśli ktoś - nie wiem kto - zabierze mi ten mandat zza wycieraczki :?: :?:

Powiem krótko - prawo w Polsce jest niespójne. Gorzej niż niespójne - ma wiele dziur i furtek z których korzystają różne cwaniaczki.
Powinno być - brak opłaty = blokada. Opłata karna = 500zł. I bez wyjątków. Wtedy byłby spokój z tymi co nie płacą i sądy by miały mniej zajęcia.

tomusn - 05-02-2006, 21:04

Hubeeert napisał/a:
Albo jeśli ktoś - nie wiem kto - zabierze mi ten mandat zza wycieraczki

Hubeeert nie płacisz za parkowanie :?: :?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:

A moim zdaniem trza płacić za parkowanie tudzież inne opłaty...

Hubeeert - 05-02-2006, 21:08

To było pytanie retoryczne lub teoretyczne - jak ksiądz woli.
igi - 06-02-2006, 07:57

Hubeeert napisał/a:
Mało tego - jeśli mój samochód na przykład nigdy nie stał tam gdzie dostałem mandat?

W Białymstoku straż miejska zakupiła aparaty cyfrowe i starają się robić zdjęcia charakterystyczne dla tego miejsca gdzie stoi samochod. No i oczywiscie robia zdjecia mandacikowi za szybką. i dokupili tez blokady na koła.

Leppe - 06-02-2006, 08:44

Ta a co będzie jak kierowca powie, że w momęcie przybycie do autka mandatu już nie było lub padał deszcz albo śnieg i była jakaś kartka ale nieczytelna.
igi - 06-02-2006, 09:26

Leppe tego to nie wiem nie pracuje w Straży Miejskiej ;) . Ja z reguły tych mandatów nie płacę :)

Według mnie powinni dawać do łapy ten mandat albo wogóle

Krzyzak - 06-02-2006, 09:30

Panowie - proponuję przed oddaleniem się od auta ZDEMONTOWAĆ wycieraczki. To w końcu 2 platikowe klipsy i minutka roboty (demontaż i późniejszy montaż), więc chyba się opłaca :) .
Leppe - 06-02-2006, 09:32

HAAHAAHA
igi - 06-02-2006, 09:56

dobry pomysł :)
roch_27 - 06-02-2006, 10:03

igi napisał/a:
Ja z reguły tych mandatów nie płacę :)

dokładnie tak jak ja :twisted:

Anonymous - 06-02-2006, 10:50

Leppe napisał/a:
Ta a co będzie jak kierowca powie, że w momęcie przybycie do autka mandatu już nie było lub padał deszcz albo śnieg i była jakaś kartka ale nieczytelna.

Nic się nie stanie. Wezwą Cię do swojej siedziby, pokażą zdjęcie i powiedzą, żebyś wskazał kto jechał tym samochodem, albo żebyś przyjął mandat. I już. Możesz próbować się wyłgać i zapłacić mandat bez wskazania kierowcy. Wtedy zaoszczędzisz punkty.

Leppe - 06-02-2006, 11:59

Fido jakie punkty?? Za parkowanie???
Anonymous - 06-02-2006, 13:03

Leppe napisał/a:
Fido jakie punkty?? Za parkowanie???

No a co? To normalne wykroczenie drogowe. Całkiem niedawno dostałem za to 1 punkt

Anonymous - 06-02-2006, 16:13

Fido ale przekroczyłeś prędkość parkując? czy o co chodzi?
bo ja innych mandatów nie znam :lol: