To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma v. angielska

Anonymous - 05-02-2006, 20:04
Temat postu: Carisma v. angielska
Mam okazje kupić Carisme jak niżej:
1.8 benzyna, rok 1998, ABS, aluminiowe felgi, centralny zamek, elektryczne lusterka, elektryczne szyby, elektroniczny wtrysk, lakier metalik, klimatyzacja, tapicerka welurowa, wspomaganie kierownicy, katalizator, PPPx2

Koszt tegoż autka to uwaga - 5500 PLN
Oczywiście jest kruczek. Jest to wersja angielska, więc kierownica z prawej strony. Słyszałem, że można z tym coś zrobić. Orientuje się ktoś jaka może być cena tejże modyfikacji ?

Hubeeert - 05-02-2006, 20:48

To zależy jak chcesz to zrobić - wg mnie trzeba wymienić przegrode pomiędzy silnikiem a kabiną żeby było porządnie, deskę rozdzielczą i przedłużać /przerabiać wiązkę elektryczną - rada - kupić ją jako źródło części ale nie do przekładki bo koszty będą za wysokie.
Anonymous - 05-02-2006, 20:48

znajdz carisme po dzwonie z calym ukladem kierowniczaym i deska i przeloz
Chooper - 05-02-2006, 21:00

cholera, komp mi sie zwiesił i mnie ubiegliście :P , ale dodam tylkotyle, że z tą przekładką koszty będą porównywalne z takimi jakbys kupił auto z kierownicą po lewej stronie (zobacz ile w tym wkładu własnego czas, cierpliwość dokładność, trza wyjąć silnik i przkładać maglownice)
a i tak nie masz gwarancji, że potem nie będzie ci wszystko skrzypieć...

Hubeeert - 05-02-2006, 21:04

Żeby wyciąc przerode czołową trzeba odciąć cały przód. Tzn podłużnice i resztę na fabrycznych punktach zgrzewu rozwiercić i potem pospawać. Kofiego Cari tak była ratowana u mojego Mechanika po dzwonie w latarnię - cały przód zmieniony ale teraz z tego co mówił jest OK. Koszt robocizny?- zapytać go z tym że nie sądzę żeby to było poniżej 3000 zł biorąc pod uwagę ile jest z tym pieprzenia, no i póxniej doliczyć koszt częśći.

Mówiąc wprost - odradzam zabawę

Matejko - 05-02-2006, 21:12

eee carisma to nie passat zeby trzeba przerabiac sciane grodziowa, wiazki tez z tego co wiem nie trzeba przerabiac, jedyny mankament to to ze wszystko na panelu srodkowym jest na odwrot, no i nie mozna zapomniec o przednich lampach, oraz o troszke inaczej chodzacych wycieraczkach i innych prawostronnych duperelach
Anonymous - 05-02-2006, 21:19

Gdziekolwiek widziałem podobne pytanie, zawsze wszyscy odradzali. Więc pewnie coś w tym jest, że koszty przekładki będą dość wysokie. No ale jeśli nie masz co robić popołudniami... ;-)
Hubeeert - 05-02-2006, 21:21

Matejko napisał/a:
carisma to nie passat zeby trzeba przerabiac sciane grodziowa

Carisma tak jak każde Mitsubishi ma asymetryczną ścianę grodziową. O ile wiem. Ale może się mylę i wtedy proszę mnie poprawić.

Matejko - 05-02-2006, 21:56

patrzalem w capsie nie ma podzialu na LHD i RHD - ale moglem nie na to patrzec :D
Chooper - 05-02-2006, 22:01

skrzynia też pewnie jest asymetryczna...po zmianie na "1" mielibysmy "5" :P
Matejko - 05-02-2006, 22:15

Chooper napisał/a:
skrzynia też pewnie jest asymetryczna...po zmianie na "1" mielibysmy "5" :P

tos wymyslil :mrgreen: tam biegi maja tak samo jak u nas i pedaly tak samo rozmieszczone

Rafal_Szczecin - 05-02-2006, 22:34

Matejko napisał/a:
pedaly tak samo rozmieszczone

tylko z drugiej manki :mrgreen:
a co do skrzyni biegow to dokaldnie tak jak mowi Mati ma dokladnie takie same przelozenia jak wersja na europe) tzn u inch 1 to tak samo jak u nas 1 :)

Chooper - 05-02-2006, 22:34

tzn, że jedynke wrzucają "do pasażera" a piątke do siebie ??
to sie nie wysilili, więc chociaż tu jest dobrze :P

[ Dodano: Nie Lut 05, 2006 10:35 pm ]
zasugerowałem sie innymi produkcjami, które komplikują sobie zmianami skrzyni dodatkowo :D

Anonymous - 05-02-2006, 22:36

o ludzie, jak potem czyms takim mozna jezdzic? ja bym sie bal.
ostatnio jechalem za jakims autem na lawecie (chyba peugeot) tzn samym szkielecie i tam w scianie grodziowej byly wyrazne dwa miejsca na dziore od przekladni kierowniczej, po lewej i prawej wiec w carismie pewnie tez tak jest.

Matejko - 05-02-2006, 22:40

arturro napisał/a:
o ludzie, jak potem czyms takim mozna jezdzic? ja bym sie bal.

bueheh jedziesz jedziesz a tu kierownica z przekladnia ci w rekach zostaje, no ale nie takimi pojazdami ludzie jezdza wiec do odwaznych swiat nalezy :D