To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Odpowietrzenie zbiornika paliwa

Anonymous - 05-10-2007, 12:39
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Odpowietrzenie zbiornika paliwa
witam
mam małe pytanie w zawiązku z tym....
przy jeżdzie dłuższej niż 10 min jak odkręcam korek wlewu paliwa słychać syknięcie i widać opary benzyny. a jak jeżdzę dłużej to syczenie jest nawet kilku sekundowe.
Powiedzcie czy to może mieć wpływ na spalanie i nierówną pracę silnika?
Domyślam się że gdzieś zagięty jest wężyk od odpowietrzenia...ale może wystarczy zrobić cieniutkim wiertłem otwór w korku?...chyba nic z tego powodu się nie stanie...
pozdro

saphire - 05-10-2007, 14:00

Są dwie teorie tego ssssyknięcia. Jedna mówi że w baku przy jeździe powstaje podciśnienie a druga że celowe nadciśnienie a opary są odprowadzane przez filtr węglowy w komorze silnika. Nie radzę kombinować - tak ma być.
Anonymous - 05-10-2007, 16:26

ok dzięki....ale jak nie dokręciłem tego korka to mam takie odczucie że jednak obroty są lepsze.....zobaczymy ... pokulam się z niedokręconym i się okaże...
turek61 - 05-10-2007, 19:19

saphire napisał/a:
Nie radzę kombinować - tak ma być.

Właśnie.Tez tak mam i nie kombinuję.Gdy spytałem o to mojego mechanika to podprowadził mnie do swojej Hondy odkręcił korek i ten sam efekt.

Anonymous - 09-10-2007, 13:15

dzięki i nie będę już kombinował... :) a jeżeli chodzi o obroty to znowu mam problem ...spadaja do zera zap[ala się check i wskakują.....i najgorsze jest że to nie zawsze tak jest...sam juz nie wiem chyba jeszcze raz wyczyszczę przepustnicę i zrobię reset kompa. Dzwoniłem do serwisu , ale jak to w serwisie...przyjechać ...mut 125zł...a później się zobaczy.....więc na razie chyba sam powalcze :)
chyba że mi coś jeszcze doradzicie

maxwell61 - 09-10-2007, 16:44

a jak z przewodami WN i świecami?? kiedy mieniane??
czekoladka_1981 - 09-10-2007, 16:53

maxwell61 napisał/a:
a jak z przewodami WN i świecami?? kiedy mieniane??

Jaki przebieg zrobiłeś na obecnych świecach , bo na NGK to około 90 tyś.

Anonymous - 10-10-2007, 08:21

nie mam tak naprawdę zielonego pojęcia.....kupiłem go i zrobiłem na razie 3,5 tys. w ksiązce nic na ten temat nie ma.....jeżeli chodzi o ich powiedzmy drugą wymianę....w sumie chyba trzeba by zacząć od tego
dzięki

rasiak1980 - 31-10-2011, 20:31

podciśnienie w zbiorniku paliwa specjalnie jest utrzymywane ogranicza to kondensowanie się wody na ściankach zbiornika jakby ktoś nie wiedział