Eclipse - Techniczne - Polerka szyb? Czy warto?
Anonymous - 09-10-2007, 15:58 Temat postu: Polerka szyb? Czy warto? Witam:)kilka dni temu pojawił sie problem z szyba a mianowicie przy zamykaniu przechylała sie do przodu i musiałem ja recznie zamykac...naszczescie juz zrobiłem ale troche sie porysowała i kminie czy nie wymieniac szyby ale ktos mi cos kiedys mówił ze mozna zrobic polerke szyb..i mam pytanko czy ktos kiedys robił juz cos takiego? i jakie moga byc tego koszty? i moze ktos wie gdzie takie cóź robia w okolicy Legnicy?z Góry Dziękuje za Pomoc:)a propos mojego ostatniego posta sprzegło juz zrobione i 600zł w plecy za głupote
Cobra84 - 03-02-2011, 12:47
moje zdanie to: nie warto... Środek którym polerują szybę owszem usuwa zarysowania, ale szyba staje się tzw. soczewką... przy ostrym świetle, np jazda pod słonce, lub w nocy gdy ktoś jedzie z naprzeciwka i świeci na nas jest to bardzo niewygodne, bo światło jest bardziej skupione w nasze oczy... zrobiłem polerke w moim poprzednim autku... i wiem że wiecej tego nie zrobie.
robertdg - 03-02-2011, 12:59
Cobra84, ale żeś temat wynalazł, zwróc uwage na date postu na który odpisywałeś.
A co do Twojej polerki, to chyba cos musiałes pochrzanić, bo ja wykonałem jak dotąd kilka polerek szyb, w aucie swoim, sąsiada, kolegi, itd., powodów do narzekania nie ma
zenek_bb - 03-02-2011, 13:26
Ori szyba boczna w 1G to soczewka sama w sobie ;p
Na poważnie, to nie jest tak że zrobisz polerkę i masz soczewkę bo byś musiał wygiąć szybę... to nie tak ;p Zniekształcenia, owszem. Boczne szyby? Spolerujesz całą ich powierzchnię w miarę równo po wymontowaniu na płasko, by z całej powierzchni zebrać tyle samo materiału i musi być dobrze, a zniekształceń nie dostrzeżesz gdyż jest ona za blisko oka oraz jej używanie jest na tyle chwilowe, że nie ma prawa przeszkodzić, co innego przednia szyba ze zniekształceniem w polu widzenia... Polerkę przednich szyb robi się tylko na określoną głębokość rysy, spece mierzą i wiedzą czy polerować czy wypełniać ubytek. Też usuwanie pewnych rys w polu widzenia jest niezgodne z prawem, czasem wiąże się z koniecznością wymiany szyby.
kicek86 - 03-02-2011, 14:10
no ja w swoim eclipse próbowałem usunąć rysy, to ciężka sprawa jest. Głębsze rysy usunąć można dłuższym polerowaniem, a bez ściągania szyby, spolerować ją całą równomiernie to jest nie wykonalne w rozsądnym czasie chyba spędziłem 2h, żeby na bocznej usunąć dwie głębsze rysy po całej jej wysokości, a jak zobaczyłem, że jest ich jeszcze trochę i po drugiej stronie to samo, to lepiej się w to chyba nie bawić i wymienić na nową od razu Cobra84, lepiej późno niż w cale nie?
kamil4711 - 04-02-2011, 06:52
Co do głębszych rys to myślę że nie warto robić polerki , co innego jak jest tylko zmatowiona np. od wycieraczek , koszt przedniej szyby np. w 2G to 350zł + 100 wymiana , szkoda czasu i sprzętu na tą operację , chyba że mamy malutką ryskę .
rosomak1983 - 04-02-2011, 10:40
ile kosztuje taka polerka bo w lancerze mam taka od wycieraczki w zasadzie to nie rysa tylko jakies zmatowienie własnie.
zenek_bb - 04-02-2011, 11:35
Jest to zależne od ilości i głębokości, oraz czy rysy znajdują się w polu widzenia, wycena nic nie kosztuje, znajdź na www.zumi.pl lub www.google.pl zakłady zajmujące się polerką/wymianą/naprawą szyb samochodowych, podjedź i pokaż im co tam masz
Kurcze ja mam szybę zakładaną rok temu i już mam parę małych rysek od wycieraczek + parę dziurek od kamieni (pewnie autostrady pol-holand...)
Cobra84 - 04-02-2011, 11:44
robertdg napisał/a: | Cobra84, ale żeś temat wynalazł, zwróc uwage na date postu na który odpisywałeś. |
widzisz stary temat, a jednak znalazło sie kilka osób zainteresowanych:)...
Ja mam też szyby boczne porysowane. Pewnie będę je wymieniał, bo to chyba taniej wyjdzie niż ta cała zabawa w polerkę.
kicek86 - 04-02-2011, 11:56
za 50zł można kupić środek do polerowania + końcówkę na wiertarkę do polerowania (filc), a jeżeli chodzi o firmy to nie wiem. Od razu mówię, że tania wiertarka jest zła do tego, bo potrzeba bardzo niskie obroty i płynne przechodzenie
robertdg - 04-02-2011, 12:13
Powodzenia przy polerce szyb wiertarka Nie dośc, że bardzo niewygodnie, źle się tak robi, to do tego ryzyko uszkodzenia ościennych elementów jest bardzo wysokie.
kicek86 - 04-02-2011, 12:30
jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma leciałem filcem po rysach, dlatego mówię, że to nie jest zbyt fajna robota :/
Cytujemy gdy wskazujemy lub odpowiadamy na post umieszczony dalej lub jeżeli nasz post dotyczy tylko fragmentu czyjejś wypowiedzi. Nie róbmy bałaganu.
|
|
|