[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Osłona drążka kierowniczego.
pawela - 10-10-2007, 11:02 Temat postu: [CA4A 1.6] Osłona drążka kierowniczego. Wczoraj, podczas wymiany klockow moim oczom ukazal sie taki widok:
Jak widac pekla oslona drazka, musiala to zrobic niedawno, bo w zeszlym tygodniu zmienialem przegub i wszystko bylo ok, poza tym wyciek jest swiezy. Zaraz jade po nowa oslone ale mam kilka pytan:
1. Co to moze byc za wyciek?? Jakis smar z przekladni kierownizcej czy plyn z ukladu wspomagania?? W zbiorniczku wspomagania nie stwierdzilem razacego ubytku plynu (moze troche)
2. Jak zabrac sie za wymiane? Rozpiac drazek przy kole i sciagac z tej strony czy probowac jakos przy maglownicy? Da rade bez kanalu?
rafq - 10-10-2007, 17:52
no i po sprawie a wymiana wyglądała tak:
1. podnośniczek i furka w górę
2. zdejmujemy koło
3. skręcamy koło na maxa, tak aby tarcza nam nie przeszkadzała
4. bierzemy dwa klucze rozmiar 17 coby końcówka drążka nie dostała za bardzo po d...e podczas odkręcania poprzez walenie młotkiem (czyt. jednym kluczem kontrujemy, a drugim odkręcamy, niekoniecznie młotkiem, ale w tym wypadku był to niezbędny argument)
5. dokładnie sprawdzamy w którą stronę mamy kręcić - look na gwint w którą stronę idzie
6. po zruszeniu zapieczonej nakrętki wykręcamy drążek z końcówki
7. ściągamy porwaną osłonę - tutaj był mały problem, ponieważ osłona miała taką śmieszną opaskę bez regulacji, więc do podważenia jej i lekkiego rozgięcia w ruch poszedł śrubokręt
8. smarujemy - my nasmarowaliśmy smarem grafitowym - dość sporo
9. zakładamy wszystko w odwrotnej kolejności
uwagi:
- do osłony potrzebne są odpowiedniej wielkości opaski zaciskowe, które musimy kupić (najlepiej żeby były nowe)
- coby nie zepsuć za bardzo zbieżności przed wszelkimi działaniami organoleptycznymi mierzymy na drążku ile mm gwintu wystaje z końcówki drążka i przy skręcaniu tego całego ustrojstwa staramy się aby było tyle samo co do pół mm (nam się tak udało równiutko 10.5 mm ), a najlepiej to zaraz po takim zabiegu sprawdzić zbieżność na stacji
P.S. jak strzeliłem jakąś gafę to piszcie
P.S.2 dopiero teraz zauważyłem: temat pokrewny Tutaj szczególnie przydatne posty Josiego dotyczące odkręcania kontry drążka
pawela - 10-10-2007, 20:18
Od siebie dodam, ze do skrecania opaski przy maglownicy przyda sie dwoch: tzn jeden trzyma opaske i naprowadza klucz, a drugi kreci.
Dzieki rafq za pomoc, poszlo szybko i sprawnie
kris80 - 02-04-2008, 19:39
nie wiecie gdzie mozna dostać osłonę drążka do carismy, oczywiscie oprócz aso
Hugo - 02-04-2008, 19:55
kris80 napisał/a: | nie wiecie gdzie mozna dostać osłonę drążka do carismy, oczywiscie oprócz aso | Kontakt do: japaneze
Japaneze
Marek Malik
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
Mail: malikautoczesci[wytnijto]@neostrada.pl
GG: 1027199
orz1 - 02-04-2008, 20:45
pawela napisał/a: | Od siebie dodam, ze do skrecania opaski przy maglownicy przyda sie dwoch: tzn jeden trzyma opaske i naprowadza klucz, a drugi kreci. |
no właśnie, widze że poruszyłeś ten temat, bo zauwarzyłem że maglownica mi troszke cieknie (wali trochę smarem)z pod gumowej osłony, jak się pytałem niektórzy mówią żeby oddać do regeneracji, niektórzy żeby kupić nową, a jeszcze inni że jak olej tak bardzo nie ubywa to żeby zostawić.
jak bym chciał kupić nową gume, to ile ona kosztuje i czy to pomoże? bo ja się już w tym pogubiłem
josie - 03-04-2008, 00:39
orz1 napisał/a: | wali trochę smarem |
To trzeba zmienić tylko osłonę.
Jak smarem wali, to nie olejem, jak nie olejem, to magiel OK tylko osłona poszła
londolut - 03-04-2008, 08:26
orz1 napisał/a: | ile ona kosztuje | Mnie wymiana wyszła 13 zł Gumki popękały jakiś miesiąc temu i poradizłem sobie z tym w 40 min
pawela - 03-04-2008, 13:47
londolut napisał/a: | orz1 napisał/a: | ile ona kosztuje | Mnie wymiana wyszła 13 zł Gumki popękały jakiś miesiąc temu i poradizłem sobie z tym w 40 min |
ja placilem 14zl dostaniesz to praktycznie w kazdej hurtowni motoryzacyjnej, przynajmniej u mnie mialem wybor wsrod kilku sklepow z rozbieznoscia 14- 20 kilka zl za te sama gume
orz1 - 03-04-2008, 14:24
Dzięki za info, bo ja szykowałem się na nowy magiel, a takim cudem zaoszczędziłem jakieś 500pln
|
|
|