Chcę Kupić Outlandera - nowy outlander instyle czy octavia l&k 4x4 ?
Anonymous - 11-10-2007, 15:34 Temat postu: nowy outlander instyle czy octavia l&k 4x4 ? chcę kupić samochód z napędem na 4 koła dobrze wyposażony z dużym bagażnikiem wstępnie wybrałem jak w temacie do ostatecznego wyboru brakuje mi "tego czegoś" proszę o opinie (sugestie) może mi pomogą
silnik mają taki sam, spalanie podobne misiek ma 7 miejsc i większy bagażnik (na papierze bo wizualnie większy ma octa, jak to jest z tą pojemnością ?)
Anonymous - 11-10-2007, 20:05
Octavia? Bleeee, toć to dwie klasy niżej... Jak można porównywać...?
Anonymous - 11-10-2007, 20:52
Outlander ma lepszy naped na 4 kola, przede wszystkim masz mozliwosc wyboru trybu pracy. Ma duzo przestronniejsze wnetrze i wieksze mozliwosci aranzacji jego. Lepsze zawieszenie. Przede wszystkim octavia powstaje na plycie podlogowej golfa ...
Anonymous - 11-10-2007, 21:10
Hehe....to chyba " prowokacja " ...bo nikt trzeźwy takiego pytania nie mógł zadać......
Pozdrowionka
Mateusz - 11-10-2007, 21:30
siedzisz wyzej, widzisz wiecej a pasazer na tylnej kanapie zaklada noge na noge dzieki regulowanej kanapie:)
o innych zaletach napisali przedmowcy.
pozdrawiam
Anonymous - 11-10-2007, 23:08
Czemu prowokacja ? Ludzie maja rozne potrzeby i gusta.
Anonymous - 12-10-2007, 08:20
Równie dobrze można by napisać: "Zastanawiam się nad wyborem auta dla siebie. Lubię jazdę w terenie, co polecalibyście: Suzuki Vitara czy Skodę Fabię? Osobiście podoba mi się antenka w Fabii... Jakie jest wasze zdanie?".
Gene - 12-10-2007, 08:28
Moze nie prowokacja ale zestawienie troche dziwne. Octavia l&k nawet 4x4 nie jest samochodem klasy Outlandera II. To komfortowa limuzyna z napedem na cztery kola ze sprzeglem lepkosciowym (chyba - nie znam rozwiazania 4x4 Skody). Jesli potrzebujesz (szukasz) auta eleganckiego (lub udajacego takie), popularnego, posiadajacego nadwozie typu kombi, majacego napedzane wszystkie kola i relatywnie taniego wybierz Skode.
Jesli jednak szukasz przygody, nie boisz sie wyzwan, masz rodzine ktora chetnie z Toba choc przez chwile zechce zyc "na krawedzi" wybierz Mitsubishi. Outlander to auto bardzo uniwersalne i przestronne. W dobie zmieniajacych sie definicji i zastosowan samochody typu Crossover najczęściej zawierają w sobie cechy SUVa bądź nawet auta terenowego i oferuja przestrzen van'ow.
Albo elegancka limuzyna, albo uniwersalnosc i przygoda w dobrym stylu.
JCH - 12-10-2007, 08:40
Gene napisał/a: | relatywnie taniego wybierz Skode | Ile kosztuje Skoda L&K 4x4? Nie jest to chyba "relatywnie tanie", Gene.
Outlander spełnia też warunki, które wymieniłeś (eleganckie, typu kombi). Popularny nie jest ale to bardziej zaleta, no chyba, że ktoś nie chce sie wyróżniać.
Dla mnie to tylko kwestia kasy - jeśli byłoby mnie stać to bez dwóch zdań Outlander.
smoke napisał/a: | do ostatecznego wyboru brakuje mi "tego czegoś" | "To coś" właśnie ma Outlander
Anonymous - 12-10-2007, 08:46
Hehe...."prowokacja" ( traktujmy to słowo z przymrożeniem oka )
Miałem już wyjaśniać co miałem na myśli dokładniej ale Tommay i Gene napisali to za mnie i dokładnie to miałem na myśli.
Ps.
Zakładam tez ,że nikogo nie obraziłem moim postem , gdyż nie miałem takiego zamiaru.
Ale gdy ktoś próbuje porównać mojego pięknego Outka do Skody ...to tracę panowanie nad sobą ........
Pozdrawionka
Gene - 12-10-2007, 09:07
JCH napisał/a: | le kosztuje Skoda L&K 4x4? Nie jest to chyba "relatywnie tanie", Gene. |
Chodzi mi o to, ze to raczej tanszy samochod w porownaniu do Q7 czy chocby XC70.
Cytat: | Outlander spełnia też warunki, które wymieniłeś (eleganckie, typu kombi) |
Zgadza sie lecz nie mozna uznac modelu Mitsubishi za elegancka limuzyne. To nie ten charakter i zastosowanie. Auto ma swoje smaki i atrakcyjny wyglad ale do klasycznej, utartej samochodowej elegancji to mu (na szczescie) troche brakuje. Bryla tez bardziej van'owata jest niz tradycyjna kombi'akowa.
Anonymous - 12-10-2007, 09:29
dzięki za wasze opinie, to nie jest prowokacja, nie obraziłem się. zadałem takie samo pytanie na forum skody ale tam jest zero odpowiedzi,
skoda l&k w cenniku 121 kzł outek 141 kzł, jest między nimi różnica klasy, ale też myślę kosztów utrzymania ( jakie są ceny przeglądów w mitsubishi ? )
mnie zależy na dobrej trakcji w zimie (mieszkam w "górach") i pojemnym bagażniku stąd moje pytanie, bagażnik outlandera na papierze ma od 770 litrów a sprawia wrażenie mniejszego niż 580 litrów w octavii
Gene - 12-10-2007, 09:49
Mozliwosci zaladunkowe i wysokosc auta to zalety Outlandera. Przeglady beda tansze w Skodzie ale... i tu warto jest sie zastanowic czy posiadanie Mitsubishi nie niesie z soba zalet, ktore jest ciezko przeliczac na szelesty. Jak juz stawiasz takie wymagania przed autem moze pomysl o L200.
Hiszpan - 12-10-2007, 11:09
smoke napisał/a: | skoda l&k w cenniku 121 kzł outek 141 kzł |
jeżeli chcesz zmniejszyć tą różnicę wybierz Intense Plus, różnica w cenie jest znacząca, a różnicę w wyposażeniu można przeżyć, bo:
1. szyberdach - jeżeli używasz klimy non stop to jest ci praktycznie zbędny (i nie masz super schowka na okulary )
2. skóra - w zimie zimna w lecie gorąca, jeśli chodzi o utrzymanie w czystości to pewnie łatwiej - broń Boże beżowa (siadasz w wilgotnych jeansach i masz błękitną )
3. zestaw Rockforda - chylę czoło i żałuję, że nie mam
4. karta zamiast kluczyka - imo - bajer, do którego trzeba się przyzwyczaić
3. w nowych wersjajach są ładniejsze felgi - kwestia gustu
5. jak o czymś zapomniałem to koledzy zaraz mnie poprawią
smoke napisał/a: | mnie zależy na dobrej trakcji w zimie (mieszkam w "górach") |
taaa - tu byś mógł wykorzystać szyberdach - coby się ewakuować z jakiś zasp czy cuś
a na poważnie - jeśli się nie mylę to Octavia ma coś a'la Outlander w trybie 4wd-auto, czyli nie masz stałego napędu na 4 i opcji "oszczędnej" czyli napędu na 2 - nad wyższością Outka w tej kwestji szkoda dyskutować
smoke napisał/a: | i pojemnym bagażniku stąd moje pytanie, bagażnik outlandera na papierze ma od 770 litrów a sprawia wrażenie mniejszego niż 580 litrów w octavii |
580l ma tersja 4x4 czy zwykła?
Z tego co pamiętam, 4x4 miała mniej od zwykłej właśnie przez napędy
Wook@sH - 12-10-2007, 13:15
W wersji modelu 2008 w Intense + będzie juz Rockford i system bezkluczykowy, a dodatkowo czujniki cofania oraz czujnik deszczu.
Więc może warto poczekać do grudnia?
|
|
|