To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] zwiekszone spalanie

Anonymous - 11-10-2007, 18:38
Temat postu: [Cari 1.6] zwiekszone spalanie
witam wszystkich forumowiczów

Mam taki problem ostatnio moja cari zaczeła mi więcej palić jakieś 8,5l w trasie i do 15l w
mieście i nie jest to wcale ostra jazda. Nie wiem z czym to może być związane ponieważ nie mam żadnych mrugnieć kontrolki i tym samym żadnych błędów prawdopodobnie

i jeszcze jedno pytanie czy da się sprawdzić jakie jest spalanie ustawione i jeśli tak to gdzie w okolicach siedlce biała podlaska albo w pobliżu mogę to zrobić

z góry dziękuje

saphire - 11-10-2007, 18:49

No to pewnie siadła sonda lambda.
Anonymous - 11-10-2007, 20:16

a jak to mona sprawdzić i czy wymiana wymaga wizyty w warsztacie i podpięcia do kompa
saphire - 11-10-2007, 20:23

Możesz wkłuć się w kabelki sygnałowe od lambdy (na chodzącym silniku) i pomierzyć napięcie woltomierzem na zakresie 0-1V przy przygazowywaniu silnika i na luzie - obserwujesz jak się zmieniają napięcia, w jakim zakresie, czy w ogóle się zmieniają czy też tylko niewiele i na tej podstawie można ocenić czy ona już zmarła czy dogorywa. Jak się na tym nie znasz to jedź do ASO zapłać za podpięcie pod kompa (100-150zł) i niech ci zrobią szczegółowe testy wszystkich podzespołów włącznie z wykresami lambdy pod obciążeniem itp.

[ Dodano: 11-10-2007, 20:25 ]
PS. Poczytaj sobie:

http://www.zss.pl/~moto/w...ublikacje01.htm
http://www.zss.pl/~moto/w...aca_5_sonda.htm

Anonymous - 11-10-2007, 20:30

tylko jest niewielki problem bo najbliższe aso które chciało ze mną gadać o podpięciu jest w warszawie a to 150km w jedna stronę a ja troszkę nie czasowy jestem narazie
saphire - 11-10-2007, 20:41

To w Lublinie nie ma ASO??? ASO Lublin (Parexbud) na Nałęczowskiej 24 jest tam ponoć bardzo kumaty mechanior od Carismy - Seweryn
Anonymous - 11-10-2007, 20:45

dzięki za namiary postaram sie coś wymyślić
Moomin - 11-10-2007, 20:50
Temat postu: Re: zwiekszone spalanie
rumczjs30 napisał/a:
witam wszystkich forumowiczów

Mam taki problem ostatnio moja cari zaczeła mi więcej palić jakieś 8,5l w trasie i do 15l w
mieście i nie jest to wcale ostra jazda. Nie wiem z czym to może być związane ponieważ nie mam żadnych mrugnieć kontrolki i tym samym żadnych błędów prawdopodobnie

i jeszcze jedno pytanie czy da się sprawdzić jakie jest spalanie ustawione i jeśli tak to gdzie w okolicach siedlce biała podlaska albo w pobliżu mogę to zrobić

z góry dziękuje

Jesteś z Białej? Ja też wybieram się swoją na sprawdzenie lambdy. Dzwoniłem do Cydejki za przejazdem, powiedział żeby przyjechać więc może jest w stanie to zrobić. Ma urządzenia Boscha więc może da radę.

Anonymous - 11-10-2007, 20:57

daj znac jak ci poszlo moze skorzystam a tak na marginesie to jestem z miedzyrzeca
Moomin - 11-10-2007, 20:59

rumczjs30 napisał/a:
daj znac jak ci poszlo moze skorzystam a tak na marginesie to jestem z miedzyrzeca

Ok, napiszę co i jak, ale to najwcześniej w przyszłym tygodniu bo na razie auto u blacharza. Który rocznik Twojej Carismy?
A, jeszcze jedno - widzisz to zwiększone spalanie na komputerze czy tylko tankowania Ci o tym mówią?

Anonymous - 11-10-2007, 21:26

rocznik 98 silnik 16

po tankowaniach bo podpiąć nie ma gdzie a jak dzwonie do warsztatów to krzyczą ze mitsubishi nie da rady a tymbardziej carismy

Moomin - 11-10-2007, 21:56

rumczjs30 napisał/a:
rocznik 98 silnik 16

po tankowaniach bo podpiąć nie ma gdzie a jak dzwonie do warsztatów to krzyczą ze mitsubishi nie da rady a tymbardziej carismy

A nie masz komputera w aucie, który pokazuje spalanie?

No ja dzwoniłem do tego warsztatu - gość zapytał, jakie auto, jaki model i powiedział żeby przyjechać więc może da się na miejscu. Też by mi się nie uśmiechało jechać do Lublina, nawet nie miałbym kiedy. Ja z resztą nie wiem czy moje spalanie nie jest normalne, ale chcę to sprawdzić.

Anonymous - 12-10-2007, 19:26

o ile mi wiadomo to 1.6 16v nie miały takich bajerów tylko pokazywały wartość total i chwilowe a i b ale moge sie mylic
Moomin - 12-10-2007, 19:35

rumczjs30 napisał/a:
o ile mi wiadomo to 1.6 16v nie miały takich bajerów tylko pokazywały wartość total i chwilowe a i b ale moge sie mylic

No właśnie o to mi chodzi. To co Ci pokazuje komputer jako spalanie całkowite? 15 czy mniej? Interesuje mnie to bo nie wiem czy przy uszkodzonej sondzie lambda komputer wykaże zwiększone spalanie czy nie.

maxwell61 - 18-10-2007, 20:00

mam pytanie...mianowicie wymienialem 3 miechy temy tłumik środkowy..od tej pory na chwile po kilku minutach jazdy zapalala sie lampka od silnika i po 2 minutach gasła... obecnie, gdy przekręcam kluczyk przed odpaleniem kontrolka ta nie gasnie i po odpaleniu także nie gaśnie... więc... czy to raczej sonda lambda?? czy przepustnica???