Pajero IV - Shogun jak z apetytem?
Anonymous - 12-10-2007, 20:31 Temat postu: Shogun jak z apetytem? Witam wszystkich pieknie i mam pytanie odnosnie zuzycia paliwa /przegładnąłem posty ale jakos nie widze/. Mam ochote spełnic swe dzieciece marzenia i kupic Shoguna z 92 roku 3 drzwi z silnikiem 2,5 TD, nawet go dzis ogladałem, stan wg mnie b.dobry przebieg 180000 mil, silnik pali zanim dotkne kluczyka-rewelacja!. Własciwie to jezdziłbym nim do pracy ok 20 mil dziennie a w terenie to nie za bardzo bo tu wszystko PRIVATE nie to co w naszm pieknym kraju...Pytanie jest nastepujace ile taki cudak spala na drodze, a własciwie za miastem przy predkosciach ok 50/mil na godzine, zakładajac ze uzywam tylko tylnego napedu? A i jak go sprawdzic na bardzo małym placu , bo tu ze wzgledu na specyficzny system ubezpieczen nie puszcza mnie na droge na test. Kwestie silnika i karoseri to nie ma problemu natomiast nie mam doswiadczenia z napedami a miesjsca jest naprawde mało.Pozdrawiam
zbyszekm2 - 12-10-2007, 21:41 Temat postu: Re: Shogun jak z apetytem?
Zacny napisał/a: | silnik pali zanim dotkne kluczyka-rewelacja!. |
To się nazywa intuicja
Pali do 13 l, 180 tyś mil to nie mało, A nie mając doświadczenia z kąd możesz wiedzieć jaki jest jego stan. Oczywiście nie twierdzę, że tak nie jest.
Anonymous - 12-10-2007, 21:53
Napisałem ze nie mam doswiadczenia w napedach, no moze dawno dawno UAZ469B cudowne auto zresztą, reszta to pestka, powiem ze te 13 litrów to mnie smuci, myslałem o jakis 9 na 100 km. Skoro Jeep CHeerokie z silnikiem 2,5 TD pali galon na 30 mil, a jest wiekszy hmm. Przebieg jest autentyczny raczej bo oni wpisuja przebiegi w przeglady wie nie ma jak cofnac. Moze mnie jeszcze ktos pocieszy?
P.S. Ogladałem Cheeerokiego który miał 680000 mil na zegarze i silnik tykał jak zegarek i ani dyma...never say never
[ Dodano: 14-10-2007, 20:54 ]
Zacny napisał/a: | Napisałem ze nie mam doswiadczenia w napedach, no moze dawno dawno UAZ469B cudowne auto zresztą, reszta to pestka, powiem ze te 13 litrów to mnie smuci, myslałem o jakis 9 na 100 km. Skoro Jeep CHeerokie z silnikiem 2,5 TD pali galon na 30 mil, a jest wiekszy hmm. Przebieg jest autentyczny raczej bo oni wpisuja przebiegi w przeglady wie nie ma jak cofnac. Moze mnie jeszcze ktos pocieszy?
P.S. Ogladałem Cheeerokiego który miał 680000 mil na zegarze i silnik tykał jak zegarek i ani dyma...never say never |
Pomózcie człowiekowi, ktos musi miec przecierz auto z takim silnikiem a od tego równierz zalezy moja decyzja.
Gene - 15-10-2007, 09:01
Witaj,
raczej Zbyszekm2 ma racje. Ja w nowym Sporcie mam 2.5 TD (4D56) i w trasie kiedy jade spokojnie, nie przekaraczam 3000 obrotow to spalanie mam kolo 9l/100km. Oczywiscie trzeba sie postarac bo normalnie to kolo 10l pali a miasto 11 i wiecej. Dodam, ze 13 mi nigdy nie spalil ale ja naprawde nie cisne gazu. Rzeczony Shogun juz swoje przelecial i nie sadze aby palil mniej niz te 12l.
zbyszekm2 - 16-10-2007, 09:59
3-drzwiowy, rzeczywisci może palić mniej, do 11 litrów.
Anonymous - 16-10-2007, 10:43
Zacny napisał/a: |
Pomózcie człowiekowi, ktos musi miec przecierz auto z takim silnikiem a od tego równierz zalezy moja decyzja.[/b] |
jak to różnica czy auto pali 10 czy 12 Jak ktoś się decyduje na zakup starego trupa o wadze prawie 2 ton z motorem pamiętającym połowę lat 80 to powiedz mi na co można liczyć na 8 litrów.Kolejna sprawa rozmiar opon jedni mają Pajero na 235x75R15 inny 265x70R15 Ja mam 33x12,50R15 = 315x70R15 i na tych oponach pali około 15 o stylu jazdy nie wspomnę
Na auto Gene nie patrz bo A jest młodsze B ma inna pompę wtryskową. Ja mam takie auto o które pytasz i nigdy nie spaliło mniej niż 10 litrów a często więcej niż 12.
zbyszekm2 - 16-10-2007, 11:15
jemu nie chodzi o koszty związane z użytkowaniem, a jedynie martwi się, że często na stację paliw trzeba jechać
Anonymous - 17-10-2007, 22:50
eskapada dziekuje za wyrazne napisanie tego o czym wiedziałem, bardzo trafna opinia i konkretna pomoc dla mnie. Czasem mam takie kozackie pomysły ale mi przeszło, jest jeszcze pare innych aut których nie miałem
|
|
|