To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Wygłuszenie silnika od strony maski

Anonymous - 17-10-2007, 09:54
Temat postu: [CA1A 1.3] Wygłuszenie silnika od strony maski
Witam jestem nowy na forum. Nie dawno kupiłem Colta 1,3 '92. Jestem bardzo zadowolony z samochodu. Jeszcze do końca nie poznałem auta. Zauważyłem, że mój egzemplarz nie ma wyciszenia silnika od strony maski. Jest tam goła blacha, ale są jakieś mocowania, jakby coś ta miało być. Samochód na pewno nie był bity w tym miejscu, wszystko jest tak gdzie ma być.
Mam wrażenie, że dźwięk z pod maski jest zbyt głośny i chciałbym go wyciszyć.

Czy są dostępne takie wyciszenia oryginalne, czy w tych wersjach Colta w ogóle były stosowane, czy zawsze była goła blacha? Do tej pory wszystkie samochody jakie miałem miały takie wyciszenie.

Pozdrawiam

marekoza - 17-10-2007, 12:33

ja mam 1.3 12v z 93 roku i tez jestem pewien ze nie byl udezony a wygluszenia nie ma :) gola blacha... chyba wiec tak powinno byc ale pewnosci nie mam :)
pawela - 17-10-2007, 12:51

nie ma wygluszenia , wszystko macie ok ;) swoja droga u mnie do 3000rpm praktycznie nie slychac silnika wiec wyciszenie uwazam za dobre ;)
marekoza - 17-10-2007, 15:11

no i tak mi sie wlasnie wydawalo... no ale u mnie slychac nieco na wolnych nawet... moze masz lepiej wygluszona przegrode... swoja droga jak mozna to zrobic ?
Hugo - 17-10-2007, 23:24

pawela napisał/a:
wyciszenie uwazam za dobre
A ja uważam dokładnie odwrotnie. Colt ma pojedyńczą ścianę grodziową i może dlatego hałasuje trochę silnik. Ale z drugiej strony miło jest posłuchać jak warczy powyżej 3000 obr. mój silniczek.
Kiedyś zastanawiałem się nad wyciszeniem ściany grodziowej przy pomocy jakiś mat, ale nie wiem w jakim stopniu jest to wykonalne (jaki stopień trudności), bo od strony silnika dostępu praktycznie nie ma.

Anonymous - 17-10-2007, 23:44

dajcie sobie chlopaki spokoj z wyciszaniem :P macie slyszec silniczek a nie jak emeryci jechac cisza spokoj :P :) pozdro !!
Anonymous - 18-10-2007, 07:42

a po za tym nie sa tak bardzo glosne zeby je wyciszac
ja tam swojego nie slysze jak pracuje, troche glosniej muzyka i jest git;)

marekoza - 18-10-2007, 13:18

tez to stosuje... ale fabryczne glosniki nie daja rady tak jak bym chcial wiec nastepna inwestycja to jakies mile 2 i 3 drozne glosniczki :)
Anonymous - 18-10-2007, 14:01

nie polecam takich glosnikow, bo nie daja takiego efektu jak woffer i jakis glosnik sopranowy