Eclipse - Techniczne - jaka bezyne lejecie do eclips???
Anonymous - 17-10-2007, 14:15 Temat postu: jaka bezyne lejecie do eclips??? czy mozna lac do eclips bezyne 98 oktanowa??? Jest jakas znaczaca roznica w jezdzie samochodu???
Anonymous - 17-10-2007, 14:33
w samochodach z czujnikiem spalania stukowego mozna lac nawet 102 oktany (V-power racing) w moim przypadku (420a - 2g) odczuwam znaczaca roznice pomiedzy rpzecietnym 95 a 102 na kozysc sto dwa... jednak ten temat to temat rzeka i zaraz wyniknie tu sporo kontorwesji... paliwo mniej oktanowe jest bardziej kaloryczne i takie tam... odpowiedz na Twoje pytanie : MOZNA... roznica? zalej pojezdzij przetstuj... jesli jednak sie boisz to powiem CI tak... zyjemy w PL... tutaj tankujac 98 to tak jakbys tankowal 95 oktanow... a co jest w 95? ciezo wyczuc czego domieszki ... od siebie dodam tyle ze warto raz na jakis czas zatankwoac pelny bak v power chocby z tych wzgledow ze ma bardzo odbre wlasciwowsci czyszczace... tyle ode mnie pozdr
Anonymous - 01-11-2007, 19:56
Moj bydlak jak mu zalewalem 95 to sie prawie obrazil, silnik pracuje nie fajnie, leje od ponad roku V power racing, 50gr na litrze roznicy a fura sama sie wyrywa do przodu. Tankuj
V- power racing a zobaczysz co potrafi Twoj eclipse. Jak lubosz wciskac po 7 . 000 obrotow to zobaczysz mega roznice )
Anonymous - 01-11-2007, 22:46
Konrad_wawa napisał/a: | Moj bydlak jak mu zalewalem 95 to sie prawie obrazil, silnik pracuje nie fajnie, leje od ponad roku V power racing, 50gr na litrze roznicy a fura sama sie wyrywa do przodu. Tankuj
V- power racing a zobaczysz co potrafi Twoj eclipse. Jak lubosz wciskac po 7 . 000 obrotow to zobaczysz mega roznice ) |
Ostatnio wlalem v-power i bylem w szoku !!!!!!!!! na poczatku nie bylo roznicy ale po jakichs 60 km auto zyskalo na przyspieezeniu i silnik faktycznie innaczej zaczol pracowac;)))) Szok normalnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anonymous - 02-11-2007, 08:48
V-power ma jakiegos rodzaju domieszki - jakie do konca nie wiem, choc byla kiedys mowa o dodatkowych srodkach czyszczacych uklad paliwowy. Ja dodam od siebie ze uzywanie V-power i tylko V-power przez 45000km spowodowalo ze moje wtryski powiedzialy "dosc" i zaczely lac na tyle solidnie ze z 9L skoczylo na 14-17L / 100km.
Jesli chodzi o roznice. To jest jak koledzy mowia ze 95 jest rozna w Polsce. Czasem lepsza czasem gorsza. Jedno jest pewne ze Eclipsa jest z mapowana na 95 Euro (87 USA - wynika to z oznaczen uzywanych na tych 2 kontynentach), i nie ma mozliwosci zeby samochod z kontorla zaplonu i dawki paliwa przez ECU mogl cos zyskac bez tuningu na "ten wyzszy oktan".
Eclipse posiada dwie mapy paliwa w ECU. Jesli jest dobre paliwo (95) to uzywa wyzszej mapy i czujesz ze idzie jak nalezy. Jesli paliwo ma wieksza tendecje do powodowania stukow w silniku (co jest bardzo niebezpieczne dla zywotnosci silnika) to sie przelacza w w druga mape ktore mozesz traktowac jako "safe mode". Ma zmieniony zaplon i podana jest inna dawka paliwa zwiekszajac bezpieczenstwo twojego silnika.
Wiec odpowiedz jest prosta - jesli czujesz roznice - tzn ze miales doczynienia z gorszym paliwem.
Aha jeszcze jedno - nie wiem jak z innymi samochodami ale tak napewno jest z Eclipsami wyprodukowanymi w USA.
Pozdro.
Anonymous - 02-11-2007, 12:23
allias napisał/a: | Aha jeszcze jedno - nie wiem jak z innymi samochodami ale tak napewno jest z Eclipsami wyprodukowanymi w USA. |
allias, one wszystkie są produkowane w USA, tzn, ECLIPSE
Może miałeś na myśli auta produkowane na konkretne rynki: USA, Europa, Canada, Rosja...
Anonymous - 02-11-2007, 12:58
To wiem. Chodzi mi o to zeby ktos tego nie podpisal pod inne samochody (Carismy, Colty i podobne) zeby nie zostalo to zle zrozumiane. To sie odnosi do modeli robiony w USA.
Eclipse, Galant USA.
Anonymous - 14-11-2007, 11:16
102 oktany? Z tego co sie orientuje to oktany sa procentowym odpowiednikiem spalania czystego izooktanu w stosunku do heptanu wiec nie moze przekroczyc 100. Jedyne paliwo 105 oktanowe z jakim sie spotkalem było paliwem lotniczym z domieszką nitro którym zacieralismy dwu suwy. Było strasznie suche i napewno nie bylo by zdrowe nawet dla wspolczesnych silnikow samochodowych. Jak sie myle to prosze o sprostowanie.
Anonymous - 18-11-2007, 11:39
Ja leje do swojego 95 a czasami V-power i smiga super
Anonymous - 25-12-2007, 17:56
rOOmak napisał/a: | 102 oktany? Z tego co sie orientuje to oktany sa procentowym odpowiednikiem spalania czystego izooktanu w stosunku do heptanu wiec nie moze przekroczyc 100. Jedyne paliwo 105 oktanowe z jakim sie spotkalem było paliwem lotniczym z domieszką nitro którym zacieralismy dwu suwy. Było strasznie suche i napewno nie bylo by zdrowe nawet dla wspolczesnych silnikow samochodowych. Jak sie myle to prosze o sprostowanie. |
Tak kolego, dokładnie nazwa paliwa to AVGAS 110LL( 110 okt ) fajnie jeżdzi każde auto bez Kata. Nie nadaje się do dzisiejszych silników ale dolewka do polskiej Pb95 pomaga !
Niestety nie osiągalne na rynku motoryzacyjnym, chyba ,że w Aeroklubach.
Moim zadaniem pewna Pb 95 jest ok. i ma chyba lepsze smarowanie wtryskiwaczy niż paliwa z rodziny V-power,Verwa,etc.
Anonymous - 26-06-2008, 04:02
Odgrzeje pytaniem co do ostatniej linijki.
Jak to jest z tym smarowaniem 95 w stosunky do Vpower(98)?
Ostatnio na Shell (USA) zauważyłem nalepki z informacją pisaną drobnym drukiem,że paliwo zawiera 10% alkocholu etylowego.
Jest to normalne, czy to jakiś wynalazek dla zwiększenia zysków.
Dodaje że to nie była jedna stacja tylko wszystkie Shella na których się zatrzymałem.
Propo lotniczego to widziałem 105oktanowe Shella (aeroklub Orląt, Dęblin).
Anonymous - 26-06-2008, 08:07
W Stanach to normalne. Na każdej stacji jest taka naklejka.
Bartek3g - 23-01-2009, 18:03
W polsce chyba tez juz jest dodatek bioetanolu do paliwa, choc nie duzy. BTW moze byc wyzszla liczba oktanowa, LPG moze miec nawet 120.
HouseM - 15-02-2009, 13:00
Lejęc benzynę o wyższej liczbie oktanowej do silnika bez czujnika spalania stukowego spowodujesz jedynie spadek mocy i szybsze zużycie podzespołów.
Anonymous - 15-02-2009, 18:11
HouseM napisał/a: | bez czujnika spalania stukowego | no a wszystkie gen ecli go maja:)
|
|
|